Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Υπάρχει ανδρική και γυναικεία γραφή;

[άρθρο]
της Ασημίνας Ξηρογιάννη

Όταν κάθισα και σκέφτηκα την ουσία των λόγων της Σιμόν ντε Μπουβουάρ, συγκλονίστηκα. Όταν την ρώτησαν αν όντως υπάρχει γυναικεία γραφή-ecriture feminine-σύμφωνα με κάποιους κριτικούς-εκείνη απάντησε: EIMAI ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣΟΧΙ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ.

  Ωστόσο, υπάρχουν κοινοί τόποι στην θεματολογία και την αφηγηματική, καθώς και το style γυναικών που γράφουν: Μια φλυαρία ,μια αβρότητα, άλλοτε κουτσομπολίστικες ατάκες χωρίς μετρημένη στίξη, άλλοτε μια περίεργη αισθηματολογία, πασπαλισμένη με υπέρμετρο ρομαντισμό. Απ΄την άλλη συναντάμε τα παραπάνω στοιχεία και σε άνδρες συγγραφείς, πρόχειρα φέρνω στο μυαλό τον μεγάλο μας Ξενόπουλο. Η Αγκάθα Κρίστι πάλι, ίσως και λόγω θεματολογίας, δεν διαθέτει αυτά τα στοιχεία, η γραφή της είναι πιο <ανδροπρεπής> -αν μπορώ έτσι να το πω. Αρνούμαι πάντως να δεχτώ την ρατσιστική ρήση του Ναθάνιελ Χόθορν: Όλες οι γυναίκες ως συγγραφείς είναι αδύναμες και κουραστικές. Εύχομαι να τους απαγορευτεί να γράφουν.

  Η Μάρω Βαμβουνάκη, επειδή ασχολείται κατεξοχήν με την γυναικεία ψυχολογία, επιδεικνύει γυναικεία ένστικτα. Η Ζυράννα Ζατέλη με ξάφνιασε όταν επεχείρησα να διαβάσω το <Και με το φως του λύκου επανέρχονται>. Νόμιζα πριν ότι ήταν αδύνατο μια γυναίκα να γράφει τόσο σκληρά, δύσκαμπτα και κοφτά. Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ βαθιά τρυφερή.. 
  Έχετε διαβάσει πάλι το Τρίτο στεφάνι του Ταχτσή; Σίγουρα υπάρχουν βιβλία που απευθύνονται αποκλειστικά σε άνδρες και άλλα, που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες! Αλλά τώρα τι; Θα αρχίσουμε να λέμε, αλλιώς γράφουν οι άνδρες, αλλιώς οι γυναίκες, αλλιώς οι γκέι, αλλιώς οι λεσβίες; Ο συγγραφέας είναι συγγραφέας. Και ο συγγραφέας μεταμφιέζεται κάθε στιγμή.Υποδύεται ρόλους. Κάποιοι συγγραφείς δε θέλουν να αποτινάξουν την ταυτότητα του φύλου τους. Δικαίωμά τους! Αρκεί να πείθουν. Άλλοι γουστάρουν να κρύβονται πίσω από λογοτεχνικά προσωπεία. Σεβαστό κι αυτό. Δικαίωμά τους. Αρκεί να πείθουν. Το αριστούργημα είναι αριστούργημα. Αδιάφορο αν το χει γράψει άνδρας ή γυναίκα. Η κριτική έχει το δικαίωμα να παρατηρεί τα πάντα, αλλά για να προάγει την έρευνα, όχι για να δημιουργεί καλούπια.


[Ασημίνα Ξηρογιάννη]
συγγραφείς ιστού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news