Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

Η Κινηματογραφική Πρόταση της εβδομάδας: The Last Wave - Peter Weir (1977)

γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
baphomet
The Last Wave - [1977

 Ο Ρίτσαρντ Τσαμπερλέιν, υποδύεται τον Nτέιβιντ Μπάρτον, έναν επιτυχημένο λευκό δικηγόρο, που αναλαμβάνει την υπεράσπιση μιας ομάδας Ιθαγενών, μετά το θάνατο ενός συμπολίτη τους. Σιγά-σιγά όμως ο Μπάρτον αρχίζει να μπλέκει, σε μια μη αναμενόμενη ιστορία και αφήνεται να μαγευτεί από μια ακραία περιπέτεια, που τον απομακρύνει συνεχώς από τη συνηθισμένη του δικηγορική ρουτίνα. Υποψιάζεται σταδιακά, ότι κάτι ανεξήγητο και πέρα από τα όρια της κοινής λογικής, συμβαίνει στο παρασκήνιο της υπόθεσης. Ο Μπάρτον αρχίζει να βλέπει παράξενα όνειρα με πρωταγωνιστές κάποιους Ιθαγενείς. Όλα αυτά τον κάνουν να πιστεύει, ότι ο φόνος έχει σχέση με φυλετική θρησκευτική τελετουργία και ότι ο νεκρός τιμωρήθηκε από τους ομόφυλούς του. Κανείς όμως από τους Ιθαγενείς δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη. Τα οράματα όμως του Μπάρτον συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και όλα αυτά τον κάνουν να πιστεύει ότι έχει γίνει μέρος ενός μεγάλου σχεδίου, που τον ξεπερνά και δεν υπόκειται στους συνηθισμένους φυσικούς νόμους. Ζει σε ένα κόσμο διαφορετικό, μέσα στο χωρόχρονο. Ταυτόχρονα στο Σiδνεϋ, αρχίζουν να συμβαίνουν διάφορα περίεργα καιρικά φαινόμενα, όπως μαύρη βροχή και χαλάζι σε ανέφελο ουρανό. Τα δε οράματα του Μπάρτον, έχουν τώρα την εφιαλτική μορφή μιας επερχόμενης Αποκάλυψης.



Η ταινία, The Last Wave (Το Τελευταίο Κύμα), είναι ένα εντυπωσιακό θρίλερ φαντασίας, με υποβλητική ατμόσφαιρα, όπου συντηρεί την αγωνία του θεατή, ακροβατώντας πάνω στο μυστήριο του θανάτου. Παράλληλα, η ταινία είναι κι ένα σχόλιο, ανάμεσα στις σχέσεις των λευκών που κατέκτησαν την Αυστραλία και των γηγενών, δηλαδή των Αβοριγίνων, που καταπιέζονται και η μόνη διέξοδο που διαθέτουν είναι η μυστικιστική σχέση τους με τις φυσικές δυνάμεις.

Μια ταινία γεμάτη μυστήριο και εκπλήξεις, στα όρια του μεταφυσικού, η οποία στηρίζεται στον αρχαίο μύθο των Ιθαγενών Αβοριγίνων της Αυστραλίας, που λέει ότι «ο κόσμος θα βουλιάξει κάτω από ένα γιγαντιαίο κύμα».

Μία θυελλώδη νύχτα στο Σύδνεϋ, ένας νεαρός ιθαγενής δολοφονείται κατά τη διάρκεια ενός καυγά σε κάποιο μπαρ. Πέντε Αβοριγίνες, συμπολίτες του νεαρού κατηγορούνται για το φόνο και ο δικηγόρος David Burton (Richard Chamberlain), αναλαμβάνει την υπεράσπισή τους στο δικαστήριο. Ο Burton υποπτεύεται πως ο φόνος σχετίζεται με φυλετική τελετουργία και τιμωρία του νεκρού από τους ομοϊδεάτες του. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν συμμερίζεται, μιας και οι ιθαγενείς της πόλης δεν ανήκουν σε φυλές, ενώ ακόμη και οι κατηγορούμενοι αρνούνται το γεγονός με πείσμα. Παρόλα αυτά, ο Burton νιώθει πως βρίσκεται κοντά στη λύση του μυστηρίου, αίσθηση που ενισχύεται από περίεργα όνειρα με πλημμύρες, όνειρα που υποδηλώνουν έναν συσχετισμό μεταξύ των καιρικών συνθηκών και του φόνου. Οι ιθαγενείς πιστεύουν στα όνειρα και οι κατηγορούμενοι βλέπουν τον Burton να πλησιάζει στην αποκάλυψη του μυστικού τους, ενός αρχαίου οιωνού τεραστίων και ολέθριων καταστροφών.

Ο Peter Weir (υποψήφιος για 6 Όσκαρ), σκηνοθέτης ταινιών όπως: «Truman Show», «Master and Commander: Στα πέρατα του κόσμου», «The Way Back», αλλά και της κλασικής πλέον ταινίας «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», μας προσφέρει εδώ, μια συναρπαστική εμπειρία, οπτικοποιώντας ουσιαστικά, τη διαμάχη μεταξύ του μυστικισμού και του ορθολογισμού, στον Δυτικό Κόσμο. Όνειρο και πραγματικότητα χωρίζονται από λεπτά όρια, που δύσκολα διακρίνει ο ανθρώπινος νους. Μία ταινία όπου η κλιμάκωση εντείνεται από τα βλέμματα, τους ήχους και εν τέλει, την ίδια τη φύση, που παίζει το δικό της ρόλο και παρασύρει τον θεατή σε ένα ψυχολογικό θρίλερ που δύσκολα θα ξεχάσει..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news