Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

The Hunt [2012]


Κινηματογραφική Πρόταση της εβδομάδας
The Hunt - Thomas Vinterberg  [2012]
άρθρο του Γιώργου Ρούσσου
baphomet

Έπειτα από ένα επώδυνο διαζύγιο, ο 40χρονος Λούκας έχει μια νέα σχέση, μια νέα δουλειά και προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με τον έφηβο γιο του, Μάρκους. Όλα όμως τα γεγονότα, φαίνονταν να του πηγαίνουν, ανάποδα. Μια ιστορία κι ένα απλό, παιδικό ψέμα, είναι μόνο η αρχή. Καθώς πέφτει το χιόνι και πλησιάζουν οι γιορτές, το ψέμα εξαπλώνεται σαν ίωση. Το σοκ και η δυσπιστία ξεφεύγουν από τον έλεγχο, και η μικρή κοινότητα θα βρεθεί σε μια κατάσταση μαζικής υστερίας, όσο ο Λούκας παλεύει μόνος του για τη ζωή, αλλά και την αξιοπρέπειά του.


Ο Δανός Σκηνοθετής Thomas Vinterberg, που μαζί με τον φίλο και ομοεθνή του, Lars Von Trier, υπήρξαν εκ των ιδρυτών του κινήματος Δόγμα 95, επιστρέφει, δύο χρόνια μετά το Submarino (2010), με μία δυνατή, ταινία.


Μια χειμωνιάτικη βραδιά το 1999, κάποιος χτύπησε την πόρτα μου. Ένας περίφημος Δανός παιδοψυχολόγος, στεκόταν με κάποια έγγραφα στα χέρια του παραληρώντας για τα παιδιά και τις φαντασιώσεις τους. Μίλαγε για έννοιες όπως «καταπιεσμένες αναμνήσεις», και ακόμη πιο ανησυχητικά για τη θεωρία του ότι «πίστευε ότι είναι ιός». Δεν τον άφησα να μπει. Δε διάβασα τα χαρτιά. Πήγα για ύπνο. Δέκα χρόνια αργότερα χρειάστηκα ψυχολόγο. Του τηλεφώνησα, και κάπως σαν καθυστερημένη πράξη ευγένειας, διάβασα τα έγγραφα. Σοκαρίστηκα. Μαγεύτηκα. Ένοιωσα ότι υπήρχε μια ιστορία που έπρεπε να ειπωθεί. Μια ιστορία ενός σύγχρονου κυνηγιού μαγισσών. Το Κυνήγι είναι το αποτέλεσμα αυτής της ανάγνωσης." Τόμας Βίντερμπεργκ


Ο Τόμας Βίντερμπεργκ αποφοίτησε από τη Δανέζικη Σχολή Κινηματογράφου το 1993. Η διπλωματική του ταινία "Last Round" ήταν το πρώτο παράδειγμα του εξαιρετικού ταλέντου του. Ακολούθησε το "The Boy" που μεταξύ άλλων, απέσπασε τα Βραβεία Clermont-Ferrand και Robert για Καλύτερη Μικρού Μήκους ταινία.
Το 1996, σκηνοθέτησε την πρώτη μεγάλου μήκους του ταινία, με τίτλο, "Ήρωες" (The Biggest Heroes).


Το 1995, ο Βίντερμπεργκ μαζί με τον Τρίερ γράψανε το μανιφέστο Δόγμα 95. Η ταινία του "Οικογενειακή Γιορτή" (Festen), ένα πραγματικό αριστούργημα, ήταν η πρώτη του εν λόγω κινήματος. Έλαβε αμέτρητα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες και το Βραβείο Fassbinder στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, καθώς και τα Βραβεία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας από τους κριτικούς κινηματογράφου του Λος Άντζελες και της Νέας Υόρκης. Το 2008, οι Βίντερμπεργκ, Τρίερ και άλλοι δύο «δογματικοί» σκηνοθέτες οι Λέβρινγκ και Γιάκομπσεν, λάβανε το βραβείο EFA για Ευρωπαϊκό Επίτευγμα στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο. 


Μεταξύ άλλων, ο Βίντερμπεργκ έχει σκηνοθετήσει και δύο αγγλόφωνες ταινίες. Τα "Its All About Love" (2003), και "Dear Wendy" (2005), σε σενάριο του Λαρς Φον Τρίερ. Επέστρεψε το 2008 με την κωμωδία "Ένας Άντρας Επιστρέφει" (When A Man Comes Home), ενώ ακολούθησε το "Submarino" (2010), με το οποίο συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό του Φεστιβάλ Βερολίνου.


Η νέα του ταινία, "Το Κυνήγι" (The Hunt), αν και καταπιάνεται με ένα θέμα δύσκολο, ακόμα και για κοινωνία όπως της Δανίας, παρόλα αυτά, εντρυφεί σε βάθος, και καταφέρνοντας να αφήσει πίσω του, σχετικά στερεότυπα και εύκολες λύσεις, καταφέρνει να μας παρουσιάσει, μία σπουδαία ταινία. Μία ταινία, που έφυγε από το 65ο Φεστιβάλ Καννών, έχοντας στις αποσκευές της, το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας, για τον εκπληκτικό, Μαντς Μίκελσεν. Τέλος, να σημειώσουμε, ότι η ταινία, μεταξύ άλλων, είναι υποψήφια για πέντε βραβεία από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news