Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2013

Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων


[πάμε ΘΕΑΤΡΟ]
[Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων] του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη
στο Θέατρο Ακροπόλ, (Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα)
_γράφει ο  Κορνήλιος Ρουσάκης
ιστορικά στοιχεία έργου
Η Ιωάννα στο Σικάγο!
Η ιστορία της Ιωάννας της Λωραίνης έχει εμπνεύσει στρατιές δημιουργών στη διάρκεια των αιώνων. Περισσότερα από 10.000 βιβλία και επιστημονικές μελέτες έχουν γραφτεί μέχρι σήμερα. Πολλοί θεατρικοί συγγραφείς έχουν προσπαθήσει να φέρουν στη σκηνή, τη ζωή και τον θάνατο αυτής της «παράξενης» γυναίκας. Οι πιο σημαντικοί από αυτούς: Σαίξπηρ, Σω, Σίλλερ, Μπρεχτ, Ανούιγ. Οι ερμηνείες, ωστόσο, διαφέρουν. Στόχος των συγγραφέων δεν ήταν πάντα η πιστή αναπαράσταση της αλήθειας, αλλά η παρουσίαση του δικού τους οράματος για την Ιωάννα. Σύμφωνα με το πνεύμα των καιρών και τις θρησκευτικές ή πολιτικές πεποιθήσεις του κάθε συγγραφέα, η Ιωάννα εμφανίζεται ως αγία ή πόρνη, ως υποτακτική υπηρέτρια του Θεού ή ως χειραφετημένη επαναστάτρια.
Ο Μπρεχτ έχει ασχοληθεί διεξοδικά με τις ιστορίες της παρθένας της Λωραίνης. Η ζωή της Ιωάννας πρωταγωνιστεί στο έργο του, A widely authentic Jeanne dArc to Rouen 1431. Εδώ ο Μπρεχτ περιγράφει την αμφισβήτηση που δέχτηκε η Ιωάννα.
Στο έργο του Η αγία Ιωάννα των σφαγείων, ο Μπρεχτ αποκλίνει αρκετά από την αληθινή ιστορία της παρθένας. Η Johanna Dark ζει στο εργατικό περιβάλλον του Σικάγου. Δεν έρχεται αντιμέτωπη με άγγλους στρατιώτες, αλλά με απεργοσπάστες και εκμεταλλευτές. Με λίγα λόγια, πολεμά ένα απάνθρωπο, καπιταλιστικό οικονομικό σύστημα.
Υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην ιστορική και σε αυτή την σύγχρονη Ιωάννα. Και οι δύο πιστεύουν στη δικαιοσύνη του Θεού και έχουν οράματα. Η Ιωάννα της Λωραίνης ακούει φωνές και η Johanna Dark ονειρεύεται πως θα παρελάσει στην κεφαλή ενός στρατού, μέσα στο Σικάγο.
… «Πριν το ξημέρωμα, θα βγούμε από αυτές τις γειτονιές και με το πρώτο φως της αυγής θα δείξουμε σε όλους τη δυστυχία μας»…

_____________________________


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Η Αγία Ιωάννα των σφαγείων του Μπέρτολτ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη

Το έργο γράφτηκε από τον σπουδαίο συγγραφέα το 1929, αλλά ο ίδιος δεν πρόλαβε να το δει να παίζεται επί σκηνής, καθώς η πρώτη του παρουσίαση έγινε το 1959. Όπως όλα τα έργα του Μπρεχτ, έτσι κι αυτό αναδεικνύει την ανθρώπινη υπόσταση. Την Αγία Ιωάννα των σφαγείων θα μπορούσε κανείς να την δει σαν μια εκσυγχρονισμένη, καυστικά σατιρική εκδοχή της ιστορίας της Ιωάννας της Λωραίνης, που διαδραματίζεται με πολλά ένθετα τραγούδια στο Σικάγο του 1929 και του οικονομικού κραχ.
Όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης, «ο Μπρεχτ με τη φόρμα του επικού θεάτρου εξηγεί στον σύγχρονο άνθρωπο το μηχανισμό της καπιταλιστικής οικονομίας και την απόλυτη εξάρτηση όλων μας απ’ αυτόν, καθώς και την αδυναμία μας να ξεφύγουμε από το αδιέξοδο ενός συστήματος ολέθριου τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τη φύση».
Σκηνικά–κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης, μετάφραση–δραματουργική επεξεργασία: Γιώργος Δεπάστας, μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης.
Παίζουν: Αιμίλιος Χειλάκης, Βίκυ Βολιώτη, Κίκα Γεωργίου, Δημήτρης Δεγαΐτης, Μίνως Θεοχάρης, Δανάη Κατσαμένη, Λάμπρος Κτεναβός, Γόνη Λούκα, Κωσταντίνος Μαραβέλιας, Άγγελος Μπούρας, Μιχάλης Οικονόμου, Ελένη Ουζουνίδου.


info
Που: Θέατρο Ακροπόλ, (Ιπποκράτους 9-11, Αθήνα)
Πότε: Τετάρτη: 18.00, Πέμπτη: 20.00, Παρασκευή: 21.00, Σάββατο: 18.00 (λαϊκή) & 21.00, Κυριακή 19.00.
Πόσο: 25, 20, 15, 10 (Παρ., Σάβ. βραδ., Κυρ.), 15 (Τετ., Σάβ. λαϊκή), 18 (Πεμ).



ΘΕΑΤΡΟ
κάθε Δευτέρα

[σ2013 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news