Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Νύχτες Πρεμιέρας

[κινηματογράφος]
αφιέρωμα - 18o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας
γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
baphomet

Έναν χρόνο πριν, τότε για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας, και από το ίδιο πάντα βήμα, γράφαμε στο 9ο τεύχος της Σοδειάς, το αντίστοιχο, αφιέρωμα. Ένας χρόνος μετά και πολλά έχουν αλλάξει, αυτό βέβαια που παραμένει σταθερό, είναι η φιλοξενία της Σοδειάς, που βρίσκεται αισίως στο 13ο τεύχος και της ευχόμαστε επί ευκαιρίας, ό,τι καλύτερο.

Το αγαπημένο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, μεγαλώνει φέτος, κλείνοντας τα 18 του χρόνια και η ενηλικίωσή του αυτή, φέρνει αρκετές αλλαγές. Η σημαντικότερη εκ των οποίων, έχει να κάνει με τους χώρους φιλοξενίας του Φεστιβάλ και είναι αναγκαστική, καθώς μετά τα τραγικά γεγονότα που είχαν συμβεί στο κέντρο της Αθήνας και τη φωτιά που ακολούθησε στους Κινηματογράφους, Αττικόν και Απόλλων, οι δύο αγαπημένες αίθουσες προβολών, δεν είναι έτοιμες για να φιλοξενήσουν τη γιορτή του Κινηματογράφου.

Έτσι λοιπόν, φέτος και για πρώτη φορά στην ιστορία του φεστιβάλ, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες Odeon Όπερα 1 & 2 (Ακαδημίας 57), στο Ιντεάλ (Πανεπιστημίου 46) και στους παλιούς γνώριμους, για τις Νύχτες Πρεμιέρας, Κινηματογράφους, τον Δαναό 1 & 2 (Λ. Κηφισίας 109).


Εφέτος, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, κλείνει τα 18 του χρόνια λειτουργίας του και θα πραγματοποιηθεί από τις 19 ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Πάμε λοιπόν να δούμε τα σημαντικότερα αφιερώματα του Φεστιβάλ, για φέτος:

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας, προσπαθούν να αναδείξουν τις προσπάθειες των Ελλήνων σκηνοθετών και να κοινοποιήσουν το εγχώριο κινηματογραφικό προϊόν. Μία από τις ταινίες που έχουν ανακοινωθεί, είναι η «Ελκυστική ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, ένα αν μη τι άλλο επίκαιρο ντοκιμαντέρ, καθώς πραγματεύεται την παράνομη και τη νόμιμη μετανάστευση στη χώρα μας. Ταινία, που σύμφωνα με τον δημιουργό της «μιλά για την ανάγκη να μη μείνουμε περιορισμένοι σε μια ελληνικότητα ή όποια συγκεκριμένη εθνικότητα αλλά να ανακαλύψουμε τις πολλές πλευρές μας». Στην ίδια κατηγορία, θα προβληθεί και το φιλμ «Αίμα», του Διαμαντή Καραναστάση, που συνδέει, μια σύγχρονη ιστορία με στοιχεία από τον μύθο του Οιδίποδα και που σύμφωνα με τους διοργανωτές προτείνει «έναν νέο τρόπο παντρέματος του θεάτρου και του σινεμά».

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ, θα βραβεύσει τις πιο αξιόλογες ελληνικές κινηματογραφικές δημιουργίες, απονέμοντας τα βραβεία πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών στη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες (άνδρα και γυναίκας). Υποψήφιοι είναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που έχουν σκηνοθετήσει, ή πρωταγωνιστούν σε μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που είχαν τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της ελληνικής επικράτειας από την 1η Σεπτεμβρίου του 2011 ως τις 31 Αυγούστου του 2012. Η εφετινή κριτική επιτροπή, για το συγκεκριμένο τμήμα του Φεστιβάλ, απαρτίζεται από τον σκηνοθέτη Σωτήρη Γκορίτσα (πρόεδρος της επιτροπής), τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου, τον διευθυντή φωτογραφίας Ηλία Αδάμη και τον παραγωγό Κωνσταντίνο Κοντοβράκη.

Στις αλλαγές που φέρνουν μαζί τους, οι 18ες Νύχτες Πρεμιέρας αξίζει να σημειώσουμε, το νεοσύστατο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους. Το φεστιβάλ ανακοίνωσε ότι θα απονεμηθεί χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ, ενώ, η επιτροπή του εν λόγω τμήματος, θα αποτελείται από τη δημοσιογράφο Βένα Γεωργακοπούλου, την παραγωγό Φένια Κοσοβίτσα και τη σκηνοθέτρια Ελισάβετ Χρονοπούλου.

Από τα σημαντικότερα τμήματα για φέτος του Φεστιβάλ, είναι το αφιέρωμα: «Nikkatsu: Η ιστορία του Ιαπωνικού σινεμά» το οποίο διοργανώθηκε με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων της γέννησης των στούντιο Nikkatsou της Ιαπωνίας (σε συνεργασία με την Ιαπωνική Πρεσβεία και το Japan Foundation). Στο πλαίσιο του οποίου, θα προβληθούν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες-σταθμούς που παρήχθησαν από το συγκεκριμένο στούντιο. Ενδεικτικά, αναφέρουμε: «Τελευταίες μέρες του Σογκουνάτου» (1957), «Η άρπα της Βιρμανίας» (1956), «Λάσπη και στρατιώτες» (1939), «Γουρούνια και θωρηκτά» (1961) και «Φονική επιθυμία» (1964).

Παραμένοντας στο ξένο πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αξίζει να αναφέρουμε το αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Γουίλτ Στίλμαν, το οποίο τιτλοφορείται με τον έξυπνο τίτλο: ο «χαμένος κρίκος ανάμεσα στους Γούντι Αλεν και Γουές Αντερσον», όπως ονομάζουν το αφιέρωμα οι Νύχτες Πρεμιέρας. Με αφορμή την τελευταία ταινία του εν λόγω δημιουργού: «Damsels in Distress» («Δεσποινίδες εν συγχύσει»), η οποία μάλιστα γυρίστηκε 13 ολόκληρα χρόνια μετά την αμέσως προηγούμενή του, τις «Τελευταίες ημέρες της ντίσκο», το Φεστιβάλ κάνει μια ανασκόπηση στο «σαρδόνιο χιούμορ, τη διανοητική εγρήγορση και την αγνή, ανεπιτήδευτη κοσμοπολίτικη ειρωνεία του Στίλμαν» σε χαρακτηριστικές ταινίες, όπως το «Metropolitan» (που έφτασε ως τα Όσκαρ) και το «Barcelona».
                          
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, έχουν ανακοινωθεί επίσης οι ταινίες: «Η ασφάλειά σας δεν είναι εγγυημένη» («Safety Not Guaranteed») του Κόλιν Τρεβορόου, «Κράτα ένα φως αναμμένο» («Keep the Lights On») του Αϊρα Σακς, και «Αγάπη, πίστη και ουίσκι» («Faith, Love and Whiskey») της Κριστίνα Νικόλοβα, όλες ταινίες πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών.

Από τα πιο δημοφιλή τμήματα του Φεστιβάλ, είναι παραδοσιακά το: «Μουσική & Φιλμ», που φέτος παρουσιάζει το «Σκάσε και παίζε» («Shut up and play the hits») με έμφαση στον Τζέιμς Μέρφι, ιδρυτή και βασικό μέλος των LCD Soundsystem, ο οποίος μέσω ενός μηνύματος στο Διαδίκτυο ενημέρωσε τους φαν της μπάντας για τη διάλυση του συγκροτήματός του, αλλά και τα «Ταξίδια του Νιλ Γιανγκ» («Neil Young Journeys») μέσω των οποίων ο Τζόναθαν Ντέμι, ολοκληρώνει την τριλογία του για τον ζωντανό θρύλο της ροκ, τον χαρισματικό Νιλ Γιανγκ (μετά τα «Neil Young: Heart of Gold» του 2006 και «Neil Young Trunk Show» του 2009.

Σε ό,τι αφορά το βραβείο της Χρυσής Αθηνάς, που απονέμεται και στα δύο διαγωνιστικά τμήματα του φεστιβάλ, στο Διεθνές Διαγωνιστικό συμμετέχουν ταινίες νέων σκηνοθετών ενώ νέοι είναι και οι κριτές. Για την ακρίβεια, είναι φοιτητές κινηματογραφικών σχολών της χώρας μας, ηλικίας 18 με 25. Η Επιτροπή Νέων θα απονείμει επίσης το Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και το Βραβείο Σεναρίου, ενώ όπως και κάθε χρόνο οι ίδιοι οι θεατές θα αναδείξουν την αγαπημένη τους ταινία μέσω του Βραβείου Κοινού που μπορούν να ψηφίζουν έπειτα από κάθε προβολή.

Από την πλευρά μας, να ευχηθούμε η ενηλικίωση του Φεστιβάλ, να φέρει ακόμα περισσότερες επιτυχίες στον κορυφαίο Κινηματογραφικό θεσμό της Αθήνας, με πολλές και καλές ταινίες.

Καλές σας προβολές..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news