Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Η Κινηματογραφική Πρόταση της εβδομάδας: To Rome with Love - Woody Allen (2012)

γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
baphomet
To Rome with Love [2012] 

Το To Rome With Love είναι ένα καλειδοσκοπικό κουαρτέτο ιστοριών, που λαμβάνουν χώρα σε μία από τις πιο γοητευτικές πόλεις του κόσμου, και οι πρωταγωνιστές του στις 4 βασικές του ιστορίες, είναι: ένας γνωστός αρχιτέκτονας που ξαναζεί τη νιότη του,  ένας συνηθισμένος ρωμαίος που ξαφνικά μετατρέπεται σε μεγάλη διασημότητα, ένα νεαρό ζευγάρι από την επαρχία, που χωρίζεται για λίγο και καταλήγουν, σε διαφορετικές ερωτικές συναντήσεις κι ένας αμερικανός σκηνοθέτης όπερας, που προσπαθεί να ανεβάσει έναν καλλίφωνο νεκροθάφτη πάνω στη σκηνή για να ερμηνεύσει. Πάμε λοιπόν, να τις δούμε πιο αναλυτικά:

Ο γνωστός αρχιτέκτονας Τζον (Άλεκ Μπόλντγουιν) κάνει διακοπές στη Ρώμη, την πόλη στην οποία ζούσε όταν ήταν νέος. Καθώς κάνει βόλτα στην παλιά του γειτονιά, συναντιέται με τον Τζακ (Τζέσε Άιζενμπεργκ), έναν νεαρό άντρα που του μοιάζει. Καθώς ο Τζον παρακολουθεί τον Τζακ να ερωτεύεται την καλλιεργημένη και παιχνιδιάρα Μόνικα (Έλεν Πέιτζ), φίλη της συντρόφου του Σάλι (Γκρέτα Γκέργουιγκ), ο Τζον ζει εκ νέου ένα από τα πιο οδυνηρά βιώματα της ζωής του.

Ο Τζέρι (Γούντι Άλεν) είναι ένας σκηνοθέτης της όπερας που έχει πια αποσυρθεί. Μαζί με τη γυναίκα του Φίλις (Τζούντι Ντέιβις) ταξιδεύουν στη Ρώμη για να γνωρίσουν τον Μικελάντζελο, τον Ιταλό αρραβωνιαστικό (Φλάβιο Παρέντι) της κόρης τους, Χέιλι (Άλισον Πιλ). Ο Τζέρι μαγεύεται από τον πατέρα του Μικελάντζελο, τον Τζανκάρλο (που υποδύεται ο διάσημος τενόρος Φάμπιο Αρμιλιάτο), ο οποίος όταν κάνει μπάνιο τραγουδάει άριες επιπέδου Σκάλας του Μιλάνο. Πεπεισμένος ότι ένα τέτοιο ταλέντο δεν κρύβεται, ο Τζέρι αρπάζει την ευκαιρία να προωθήσει τον Τζανκάρλο, και ταυτόχρονα να ανανεώσει τη δική του καριέρα.

Ο Λεοπόλντο Πιζανέλο (Ρομπέρτο Μπενίνι), ένας απίστευτα βαρετός τύπος, ξυπνάει ένα πρωί και ανακαλύπτει πως είναι ένας από τους πιο γνωστούς ανθρώπους στην Ιταλία, χωρίς όμως να ξέρει το γιατί. Σύντομα οι παπαράτσι ακολουθούν το κάθε του βήμα, ενώ οι λεπτομέρειες γύρω από τη ζωή του, όπως τι προτιμάει για πρωινό κι αν φοράει μποξεράκι ή σλιπ, γίνονται ξαφνικά, θέματα φρενώδους ενδιαφέροντος για τα media. Καθώς ο Λεοπόλντο αρχίζει να συνηθίζει τη γοητεία των φλας, σταδιακά συνειδητοποιεί το κόστος της φήμης.

Ο νιόπαντρος Αντόνιο (Αλεσάντρο Τιμπέρι) φτάνει στη Ρώμη από την επαρχία, με την ελπίδα να εντυπωσιάσει τους συγγενείς του με την αξιαγάπητη νεαρή του γυναίκα (Αλεσάντρα Μαστρονάρντι), ώστε να βρει μια καλή δουλειά στην πρωτεύουσα. Λόγω κάποιων κωμικών παρεξηγήσεων όμως το ζευγάρι χωρίζεται για μια ολόκληρη μέρα. Ο Αντόνιο αναγκάζεται τελικά να παρουσιάσει ως γυναίκα του μια χυμώδη συνοδό πολυτελείας, την Άννα (Πενέλοπε Κρουζ), ενώ η πραγματική του γυναίκα, η Μίλι, πολιορκείται ερωτικά από έναν γνωστό κινηματογραφικό αστέρα (Αντόνιο Αλμπανέζε).

Η διασημότητα λοιπόν, σε οποιαδήποτε μορφή και βαθμίδα, παίζει ρόλο και στις τέσσερις ιστορίες μας. Είτε πρόκειται για τη δίψα να τη φτάσει κανείς, είτε για τα προβλήματα που την ακολουθούν, είτε για το δέος που δημιουργεί στους άλλους. Πέρα από την έλξη της φήμης όμως, όλοι οι χαρακτήρες διακατέχονται από τη θεμελιώδη επιθυμία της βαθύτερης αναγνώρισης και της αποδοχής.


Ο Γούντι Άλεν, ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς δημιουργούς, γεννήθηκε το 1935 στο Μπρούκλιν. Αφού εργάστηκε αρχικά ως stand up κωμικός, το 1965 έγραψε το πρώτο του κινηματογραφικό σενάριο (“ Whats new Pussycat”) και την επόμενη χρονιά γύρισε την πρώτη του ταινία με τίτλο “Whats Up, Tiger Lily?” Σκηνοθέτης, σεναριογράφος, ηθοποιός και μουσικός –τα τελευταία χρόνια κάνει live performances με μια τζαζ μπάντα- o Γούντι Άλεν είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς δημιουργούς της εποχής μας με περισσότερες από 40 ταινίες στο ενεργητικό του, τις οποίες σκηνοθετεί, γράφει το σενάριο και ενίοτε, πρωταγωνιστεί.

Όσο για τη “σχέση” του με την Ακαδημία και τα Όσκαρ, ενδεικτικά, αναφέρουμε:
Υποψήφιος 7 φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας - Κέρδισε για το “Nευρικός Εραστής” (1977).
Υποψήφιος 15 φορές για Όσκαρ Σεναρίου - Κέρδισε για τα “Νευρικός Εραστής” (1977), “Η Χάνα Και Οι Αδελφές της” (1986) και “Μεσάνυχτα Στο Παρίσι” (2011).
Υποψήφιος 1 φορά για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για το "Νευρικός Εραστής" (1977).
Υποψήφιος 3 φορές για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας - Κέρδισε για το “Nευρικός Εραστής” (1977).


Στο φιλμ, “To Rome With Love”, ο αειθαλής Γούντι Άλεν, συνεχίζει το ευρωπαϊκό του grand tour, κατακτώντας αυτή τη φορά την ιταλική πρωτεύουσα. Η ρομαντική κωμωδία του, αντλεί έμπνευση από το μεσαιωνικό “Δεκαήμερο του Βοκάκιου” και εκτυλίσσεται σε τέσσερα σκετς, το καλύτερο από τα οποία μάλιστα, σηματοδοτεί την επιστροφή του Άλεν μπροστά από την κάμερα (τελευταία φορά, είχε εμφανιστεί πριν από έξι χρόνια, στο Scoop).

Το καστ που τον συνοδεύει είναι εντυπωσιακό, διεθνές και ετερόκλητο, όπως εξάλλου είθιστε, στις ταινίες του Woody Alle. Συγκεκριμένα, στο “To Rome With Love”, εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, οι: Έλεν Πέιτζ (“Inception”), Πενέλοπε Κρουζ (“Vicky Cristina Barcelona”), Τζέσε Άιζενμπεργκ (“The Social Network”), Ρομπέρτο Μπενίνι (“La Vita è Bella”), Άλεκ Μπόλντουιν (“The Departed”), αλλά και η Ορνέλα Μούτι (“Storie di Ordinaria Follia”), σ' έναν μικρό ρόλο.

Αν και η ταινία παρακολουθείται εύκολα, κινείται παρ' όλα αυτά στη γνωστή μετριότητα των τελευταίων δημιουργιών του σκηνοθέτη. Φαίνεται ποια ότι ο 77χρονος Woody Allen, έχει χάσει την σπιρτάδα και την ευρηματικότητα, που τον καθιέρωσαν ως έναν από τους σημαντικότερους Αμερικανούς δημιουργούς. Πράγμα βέβαια αναμενόμενο, αν αναλογιστούμε ότι κάθε χρόνο ο πολυπράγμων Allen, μας παρουσιάζει και από μία ταινία του. Ωστόσο, στα συν θα πρέπει σίγουρα να σημειώσουμε, την επιστροφή του,  μπροστά από την κάμερα, γεγονός το οποίο είναι ότι καλύτερο μπορεί κάποιος να θυμάται από το εν λόγω φιλμ, καθώς βέβαια και το υπέροχο ταξίδι που μας προσφέρει ο σκηνοθέτης στην μαγική ατμόσφαιρα, της αιώνιας πόλης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news