Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Rust and Bone [2012]


Κινηματογραφική Πρόταση της εβδομάδας
Rust and Bone - Jacques Audiard [2012]
άρθρο του Γιώργου Ρούσσου
Rust and Bone [2012]

Όλα ξεκινούν στη Βόρεια Γαλλία. Ο Αλί ξαφνικά βρίσκει τον εαυτό του με ένα πεντάχρονο παιδί στα χέρια του. Ο Σαμ είναι ο γιος του, αλλά δεν τον γνωρίζει καθόλου. Άστεγος, άφραγκος και χωρίς φίλους, βρίσκει καταφύγιο στην αδερφή του, στην Αντίμπ. Τα πράγματα εκεί βελτιώνονται άμεσα. Η αδερφή του, τους φροντίζει, τόσο εκείνον, όσο και το παιδί. Ένα βράδυ, ο Αλί συναντά τη Στεφανί, μπλεγμένη σε καβγά, στο κλαμπ, που εκείνος δουλεύει. Την οδηγεί στο σπίτι της και της αφήνει το τηλέφωνο του. Είναι φτωχός, εκείνη είναι όμορφη και με πολλή αυτοπεποίθηση.

Η δουλειά της Στεφανί, είναι να εκπαιδεύει όρκες στο Marineland. Μια παράσταση ρουτίνας όμως, θα καταλήξει σε τραγωδία, κι ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα θα τους φέρει και πάλι κοντά. Την επόμενη φορά που θα τη δει ο Αλί, εκείνη είναι σε αναπηρικό κοριτσάκι, καθώς έχει χάσει τα πόδια της, αλλά και τη διάθεση να συνεχίσει να ελπίζει και να ζει. Ο Αλί, τη βοηθάει απλά, χωρίς συναίσθημα ή οίκτο. Κι εκείνη, αρχίζει σταδιακά, να ζωντανεύει και πάλι...

Σε κάθε καρέ, ο Οντιάρ φανερώνει τη δεξιοτεχνική του δεινότητα, ενώ αποσπά υπέροχες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του. Την υπέροχη Γαλλίδα ηθοποιό Marion Cotillard και βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία, “La vie en rose” (2007). Εδώ, η Cotillard, αφήνει πίσω της το Hollywood και το The Dark Knight Rises (2012) του Christopher Nolan και μας αποδεικνύει, γιατί πολύ απλά, θεωρείται εκ των κορυφαίων Γαλλίδων ηθοποιών, κι όχι μόνο… 

"Μου αρέσει πολύ να δουλεύω με τον Ζακ Οντιάρ. Μάλιστα είναι η πρώτη φορά που ένας δημιουργός με προσκαλεί για δεύτερη φορά σε ένα τέτοιου επιπέδου φιλμ και αυτό με τιμά ιδιαίτερα! Είναι σαν να σε κάνει κάποιος, σαν τον Οντιάρ, καταξιωμένο μέλος της οικογένειάς του. Η άνοδος και η πτώση της ηρωίδας και τελικά η λύτρωσή της όταν ο έρωτας επιστρέφει με την μεγάλη - προηγουμένως - εικόνα τη, να έχει πλέον συνθλιβεί, ήταν ένα πολύ δύσκολο θέμα στο οποίο, όταν ενσωματώθηκα στον ρόλο, με ταρακούνησε κυριολεκτικά. Μια μεγάλη ταινία με εξίσου μεγάλη εσωτερική ένταση!", λέει χαρακτηριστικά η Μαριόν Κοτιγιάρ.

Δίπλα της, ο εντυπωσιακός Βέλγος ηθοποιός Matthias Schoenaerts, που πέρσι έκλεψε τις εντυπώσεις με το “Bullhead” (2011). Ταινία, που είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε πέρσι, στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, για τις 17ες Νύχτες Πρεμιέρας. Αξίζει να σημειώσουμε, ότι οι Βέλγοι, έκαναν την έκπληξη κι αντί να προτείνουν στην Ακαδημία την ταινία των αδερφών Νταρντέν, “The Kid with a Bike” (2011), προτίμησαν να στείλουν το “Bullhead” και δικαιώθηκαν, κερδίζοντας μία υποψηφιότητα για καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, στην πεντάδα των Όσκαρ, για το 2012.


Μετά τον αριστουργηματικό «Προφήτη», ο Ζακ Οντιάρ κάνει στροφή στο μελόδραμα με μία κλασική ερωτική ιστορία. Ο άστεγος Αλί βρίσκει καταφύγιο στο σπίτι της αδερφής του μαζί με τον πεντάχρονο γιο του. Εκεί θα γνωρίσει τη Στεφανί, μια εκπαιδεύτρια φαλαινών που μετά από ένα τραγικό ατύχημα χάνει και τα δυο της πόδια. Μαζί, θα μάθουν να περπατάνε ξανά από την αρχή…

Η ταινία αποκάλυψη του φετινού διαγωνιστικού τμήματος του 64ου Φεστιβάλ των Καννών, ήταν παράλληλα και η ταινία έναρξης φέτος, για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας, τις 18ες Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.

Η τελευταία σκηνοθετική δημιουργία του Ζακ Οντιάρ, η ταινία “De Rouille et d Os”, πραγματεύεται, με τον πιο ποιητικό τρόπο, δύσκολες μελοδραματικές συμβάσεις, αναβλύζοντας από την οθόνη μια βαθιά συναισθηματική ατμόσφαιρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news