Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

ARGO - Ben Affleck [2012]


[ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ]
ARGO - Ben Affleck [2012]
_γράφει ο Γιώργος Ρούσσος

Στις 4 Νοεμβρίου του 1979, καθώς η επανάσταση στο Ιράν φτάνει στην κορύφωσή της, μια ομάδα Ιρανών στρατιωτών εισβάλει στην Αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη και κρατά ομήρους 52 Αμερικανούς. Μέσα στον πανικό, έξι Αμερικανοί καταφέρνουν να διαφύγουν και να βρουν καταφύγιο στην κατοικία του Καναδού πρέσβη. Γνωρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να εντοπιστούν και να θανατωθούν, ο ειδικός «απομακρύνσεων» της CIA Τόνι Μέντεζ (Μπεν Άφλεκ) καταστρώνει ένα επικίνδυνο σχέδιο προκειμένου να τους φυγαδεύσει με ασφάλεια από τη χώρα.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το “Επιχείρηση: Argo” αποτελεί το χρονολόγιο μιας επικίνδυνης αποστολής διάσωσης έξι Αμερικανών, που διαδραματίζεται στα παρασκήνια της κρίσης του Ιράν. Mια "αλήθεια" που επί σειρά δεκαετιών δεν έφτανε στην κοινή γνώμη.

Ο Βραβευμένος με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ (“The Town,” “Good Will Hunting”) σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στην ταινία, ενώ στην παραγωγή συνεργάζεται με τον επίσης βραβευμένο με Όσκαρ Τζορτζ Κλούνεϊ (“Syriana”), και τον υποψήφιο για Όσκαρ, Γκραντ Χέσλοφ (“Good Night, and Good Luck”).

Μπροστά από την κάμερα και μαζί με τον Άφλεκ, στο «Επιχείρηση: Argo» συμπρωταγωνιστούν: ο βραβευμένος με Όσκαρ, Άλαν Άρκιν (“Little Miss Sunshine”), ο Μπράιαν Κράνστον (τηλεοπτικό “Breaking Bad”) και ο Τζον Γκούντμαν (“You Don t Know Jack”). Το καστ συμπληρώνουν οι: Κέρι Μπισέ, Κάιλ Τσάντλερ, Ρόρι Κόκρεϊν, Κρίστοφερ Ντέναμ, Τέιτ Ντόνοβαν, Κλέα Ντιβάλ, Βίκτορ Γκάρμπερ, Ζέλικο Ιβάνεκ, Ρίτσαρντ Κάιντ, Σκοτ ΜακΝέρι, Κρις Μεσίνα, Μάικλ Παρκς και Τέιλορ Σίλινγκ.

Στη σημερινή εποχή, όπου η πληροφόρηση για τα πάντα είναι άμεση, φαίνεται αδιανόητο ότι η επιχείρηση παρέμεινε άκρως απόρρητη μέχρι να δει το φως της δημοσιότητας από τον Πρόεδρο Κλίντον το 1997. Παραδόξως, ακόμα και μετά την έκδοση του βιβλίου του Τόνι Μέντεζ, "Master of Disguise" το 2000, αλλά και τη δημοσίευση του άρθρου "The Great Escape", του Τζόσουα Μπίρμαν, στο περιοδικό Wired, ο κόσμος δεν είχε ακουστά την ιστορία.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει ο σεναριογράφος της ταινίας, Κρις Τέριο: «Όταν διάβασα το άρθρο στο Wired, μου δημιουργήθηκε πολύ έντονη περιέργεια για το τι είδους άνθρωπος μπορούσε να είναι ο Τόνι Μέντεζ. Ποιος ήταν αυτός που μπόρεσε να σκεφτεί τόσο εκτός πλαισίου, για να καταλήξει να συλλάβει αυτό το σχέδιο και να το φέρει εις πέρας; Ακουγόταν εντελώς παράλογο και αδύνατο. Εκείνος όμως κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, επιχειρώντας κάτι που θα φάνταζε τρελό ακόμα και για κινηματογραφικό σενάριο του Χόλιγουντ.»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η ταινία "Επιχείρηση «Αργώ»", κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ταινίας της χρονιάς από το Αμερικάνικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) και είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα μας απασχολήσεις και στα επερχόμενα Όσκαρ. Επίσης, η ταινία έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες για Χρυσές Σφαίρες, στις κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας - Δράμα, Σκηνοθεσίας - Μπεν Άφλεκ, Β Ανδρικού Ρόλου - Άλαν Άρκιν, Σεναρίου - Κρις Τέριο και  Μουσικής, για τον ελληνικής καταγωγής μουσικοσυνθέτη, Αλεξάντερ Ντεσπλά.

Η αλήθεια είναι ότι η σκηνοθεσία του Μπεν Άφλεκ, στέκεται σε υψηλά, για το είδος της ταινίας, επίπεδα, ενώ παράλληλα καταφέρνει να αποσπάσει και καλές ερμηνείες, από την πλειοψηφία των ηθοποιών που συμμετέχουν. Αλλά, αυτό που είναι ενοχλητικό, είναι πως παρά την τεχνική αρτιότητα και τη ρεαλιστική αναπαράσταση της εποχής, εν τέλει το "Επιχείρηση «Αργώ»", παραμένει μία προπαγανδιστική ταινία κινηματογραφικής δραματοποίησης, παρουσιάζοντας μονομερώς και με σκοπιμότητα, μία μόνο πτυχή των δραματικών γεγονότων τις 4 Νοεμβρίου του 1979 και όσων ακολούθησαν..


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
[κάθε Πέμπτη και μια ταινία]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news