Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

[Κρίμα που είναι πόρνη] του Τζον Φορντ ~ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Το έργο του Τζον Φορντ Κρίμα που είναι πόρνη (1633), παρακολουθεί την αιμομικτική σχέση δύο αδελφιών, του Τζοβάνι και της Αναμπέλα. Είναι μια σχέση που οδηγεί στην καταστροφή τους ίδιους και τον περίγυρό τους. Το έργο του Φορντ, με σαφείς αναφορές στον έρωτα του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας του Σαίξπηρ αλλά και στη Δούκισσα του Μάλφι του Τζων Γουέμπστερ είναι γεμάτο από χαρακτήρες άπληστους, αδίστακτους, φύσεις δολοφονικές και αποτελεί ένα ισχυρό δραματουργικό πεδίο κατανόησης εννοιών όπως η ηθική και η υπέρβαση.



Όταν ο Τζοβάνι αποκαλύπτει στην αδερφή του Αναμπέλα ότι είναι ερωτευμένος μαζί της, εκείνη ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Αυτή η προκλητική αιμομικτική σχέση, που ξεπερνάει κάθε αποδεκτή ηθική, κινητοποιεί έναν ολόκληρο μηχανισμό στην πολιτεία της Πάρμα, που επιχειρεί να εμποδίσει την συνέχισή της . Όμως ούτε ο Τζοβάνι ούτε και η αδελφή του μπορούν να συλλάβουν γιατί είναι ανεπίτρεπτος ο έρωτάς τους, αφού τον βιώνουν ως αγνό, άδολο και ανυστερόβουλο. Πολύ δε περισσότερο όταν όλος ο κοινωνικός τους περίγυρος μοιάζει να ζει μέσα στο ψέμα, τη βία και την υποκρισία. Ο γάμος της Αναμπέλα με ένα ισχυρό πρόσωπο του κύκλου τους, που επιβάλλεται από τον πατέρα των παιδιών προκειμένου η σχέση των δύο αδελφών να σταματήσει, θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.



Τώρα στη θεατρική σκηνή

Κρίμα που είναι πόρνη του Τζον Φορντ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη.



Μετάφραση: Γιάννης Λιγνάδης

Σκηνικά-κοστούμια: Εύα Νάθενα

Μουσική: Γιάννης Χριστοδουλόπουλος

Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος

Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου

Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Τζιούκαλιας

Βοηθοί σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Δάφνη Κολυβά, Εβελίνα Δαρζέντα



Παίζουν: Γρηγόρης Γαλάτης, Εβίτα Ζημάλη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Μιχάλης Κίμωνας, Μαρία Κίτσου, Θύμιος Κούκιος, Σοφία Μυρμηγκίδου, Χρήστος Νίνης, Θέμης Πάνου, Δημήτρης Πασσάς, Ελεάννα Στραβοδήμου, Γιωργής Τσουρής, Χάρης Τζωρτζάκης, Μηνάς Χατζησάββας.



Πού: Εθνικό Θέατρο-Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη, Αθήνα, τηλ. 210 8611200)

Πότε: Τετάρτη έως Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 17:00 και 20:30, Κυριακή στις 19:00.

Πόσο: 15, 10 (μειωμένο), 13 (Πέμπτη)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news