Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Η Κινηματογραφική Πρόταση της εβδομάδας: Guess Who's Coming to Dinner - Stanley Kramer (1967)

γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
baphomet
Guess Who's Coming to Dinner (1967)

Η ταινία, εξιστορεί τον έρωτα ανάμεσα στη Τζόι (μιας νεαρής λευκής γυναίκας), με τον Τζον (έναν νέο, ιδεαλιστή έγχρωμο άντρα), που γνώρισε στις διακοπές της, στη Χαβάη. Η Τζόι, επιστρέφει στο πατρικό της στο Σαν Φρανσίσκο και προσκαλεί τον αρραβωνιαστικό της πλέον, για δείπνο με τους γονείς της. Μεγαλωμένη από φιλελεύθερους γονείς, η Τζόι βρίσκει πολύ δύσκολο να κατανοήσει τη συμπεριφορά των γονιών της απέναντι στον Τζον. Πάντα της δίδασκαν να συμπεριφέρεται ισάξια σε όλους, από όπου κι αν κατάγονται και ανεξαρτήτου χρώματος. Ωστόσο, δε μπορούν να δεχθούν ότι η κόρη τους έχει αρραβωνιαστεί έναν άντρα, διαφορετικού χρώματος. Οι γονείς του Τζον, έρχονται από το Λος Άντζελες για το δείπνο, αλλά δε γνωρίζουν ότι η Τζόι είναι λευκή, μέχρι που τη γνωρίζουν. Ο Ράιαν, ένας καθολικός ιερέας και στενός φίλος του Τζον, είναι η μοναδική φωνή της λογικής στο δείπνο αυτό.
Το “Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ”, είναι ένα δράμα του 1967, με τους Σπένσερ Τρέισι, Σίντνεϋ Πουατιέ, την Κάθριν Χέπμπορν και την ανιψιά της τελευταίας, Κάθριν Χιούτον. Η ταινία υπήρξε ιδιαίτερα ριζοσπαστική για την εποχή της, καθώς παρουσιάζει με ιδιαίτερη ευμένεια τον γάμο μεταξύ διαφορετικών φυλών. Γάμος, ο οποίος ήταν ακόμα απαγορευμένος σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, μέχρι και τη χρονιά που κυκλοφόρησε στις αίθουσες, το φιλμ.


Η ταινία, ήταν η ένατη και τελευταία φορά που ο Τρέισι και η Χέπμπορν συναντιόντουσαν στην μεγάλη οθόνη (τα γυρίσματα τελείωσαν μόλις 17 ημέρες πριν πεθάνει ο Τρέισι). Η Χέπμπορν δεν είδε ποτέ την ταινία ολοκληρωμένη, καθώς δήλωσε ότι θα ήταν πολύ οδυνηρό για εκείνη.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Στάνλεϊ Κράμερ, η ταινία είναι δομημένη έτσι ώστε εσκεμμένα, να σχολιάζει τα εθνικιστικά στερεότυπα, της εποχής. Ο ρόλος του νεαρού γιατρού, δημιουργήθηκε έτσι ώστε η μοναδική ένσταση που θα μπορούσαν να έχουν οι γονείς της Τζόι να είναι το χρώμα του δέρματός του και τίποτα άλλο.

Αξίζει να σημειώσουμε, ότι στην πρωτότυπη εκδοχή της ταινίας, υπήρχε μια σκηνή στην οποία η Τίλι απαντά στο ερώτημα «Μάντεψε ποιος θα έρθει για δείπνο» με την ατάκα «Ο αιδεσιμότατος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ;». Μετά τη δολοφονία του Κινγκ το 1968, η ατάκα αυτή αφαιρέθηκε, για να επανέλθει ένα χρόνο μετά, σε κάποιες ωστόσο, κι όχι σε όλες τις κόπιες της ταινίας.

Τέλος, να πούμε ότι η ταινία, “Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ”, ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ, από τα οποία κέρδισε, δύο. Ένα για την υπέροχη  Κάθριν Χεπμπορν, στον  Α’ Γυναικείο Ρόλο κι ένα για το Σενάριο του William Rose.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news