Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

[Birdy] του William Wharton ~ ΘΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη

To Birdy είναι το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο αμερικανός συγγραφέας William Wharton. Γι΄ αυτό το μυθιστόρημα —που καθυστέρησε να εκδοθεί και κυκλοφόρησε όταν ο συγγραφέας ήταν 50 ετών— ο Wharton βραβεύτηκε με το National Book Award, στην κατηγορία πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, ενώ ήταν υποψήφιος και για το Βραβείο Πούλιτζερ, το 1980, χάνοντας τελικά από το Τραγούδι του εκτελεστή του Νόρμαν Μέιλερ.

Το μυθιστόρημα του Wharton μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Άλαν Πάρκερ, με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ, ενώ η θεατρική διασκευή για τη σκηνική του μεταφορά έγινε από την ποιήτρια και συγγραφέα Ναόμι Γουάλας, το 1997.

Το έργο μιλάει για τη φιλία και την οικογένεια, την αγάπη και το μίσος, το όνειρο και την επιβίωση, την λογική και την τρέλα. Βασικοί χαρακτήρες του έργου είναι δύο αχώριστοι παιδικοί φίλοι, ο Μπέρντυ και ο Αλ. Ο Μπέρντυ είναι μια μηχανική ιδιοφυία που θαυμάζει τα πουλιά. Ονειρεύεται να πετάξει κι αυτός με τα αυτοσχέδια φτερά που θα δημιουργήσει. Ο Αλ είναι μέτριος μαθητής και λατρεύει τη μπάλα, τις μηχανές και τα κορίτσια. Τα δύο παιδιά, αν και διαφορετικοί χαρακτήρες, είναι αχώριστοι φίλοι. Έχουν κι οι δύο πάθος για τη ζωή, έχουν νεανικά όνειρα και κοινό όραμα για έναν κόσμο πιο όμορφο, πιο δίκαιο και πιο ελεύθερο. Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου πολέμου χωρίζει όμως αιφνίδια τους δύο φίλους και τους καλεί να «ανδρωθούν» στο μέτωπο. Συναντώνται ξανά μετά από χρόνια, κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες, στο κελί ενός στρατιωτικού νοσοκομείου…



Τώρα στη θεατρική σκηνή

Birdy του William Wharton, σε σκηνοθεσία Πέτρου Νάκου.



Το έργο «ξεδιπλώνεται» σαν ένα κινηματογραφικό φλας μπακ με τις βόλτες στην παγωμένη λίμνη, τις νυχτερινές βουτιές στη θάλασσα, τις κουβέντες των νεαρών παιδιών στη γέφυρα, το κυνήγι των πουλιών, τις κλεμμένες μπάλες, τα πάρτι, τα φλερτ και τους μπελάδες τους. Όλα αυτά εναλλάσσονται επί σκηνής με τα ανείπωτα μυστικά και τις εξομολογήσεις μιας ζωής. Τα όνειρα και οι επιθυμίες της «ρομαντικής» νιότης έρχονται αντιμέτωπα με την ωμή και σκληρή πραγματικότητα του κυνικού κόσμου των «μεγάλων», σε έναν αγώνα δίχως αύριο ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν. Κι εκεί που ο αγώνας μοιάζει οριστικά χαμένος, οι δυο φίλοι καταφέρνουν να θυμηθούν, να σταθούν όρθιοι και να αποδράσουν, να πετάξουν μακριά από τα δεσμά που εγκλωβίζουν το μυαλό και τη ψυχή τους.

                                                                                                                       

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές
Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Νάκος
Σκηνικά: Altera Pars
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Κοστούμια: Δέσποινα Χειμώνα
Μουσική/Σύνθεση Ήχων-Βίντεο: Νίκος Τσέκος
Επιμέλεια Μουσικής: Πέτρος Νάκος

Παίζουν: Πέτρος Νάκος, Στέφανος Κακαβούλης, Τάσος Περάκης, Γιώργος Δαφνόπουλος, Τάσος Μπλάτζιος. Μιχάλης Δελής.



Πού: Altera Pars, (Μεγάλου Αλεξάνδρου 123, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 210 3410011)

Πότε: Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21:15.

Πόσο: 12, 8 (μειωμένο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news