Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η Κινηματογραφική Πρόταση της εβδομάδας: The Awful Truth - Leo McCarey (1937)

γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
baphomet
The Awful Truth - 1937

  Ο Τζέρυ και η Λούσι Γουάρινερ, είναι ένα κομψό και μοντέρνο νεοϋορκέζικο ζευγάρι, που αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο όταν υποπτεύονται ο ένας τον άλλον για απιστία. Συνειδητοποιούν το λάθος τους σύντομα, άλλα η περηφάνια τους δεν αφήνει περιθώριο για επανασύνδεση.       Ο καθένας τους αρραβωνιάζεται, και ο καθένας σαμποτάρει τον αρραβώνα του άλλου. Ο Τζέρυ (Κάρι Γκράντ) σχετίζεται με μια κοσμοπολίτισσα κληρονόμο, και η Λούσι (Αϊρίν Ντουν) μ’έναν συντηρητικό εκατομμυριούχο από την Οκλαχόμα (Ραλφ Μπέλαμυ) που ζει με την μητέρα του στο απέναντι διαμέρισμα.
  Το ‘Διαζύγιο Με Προθεσμία’, βασίστηκε σε θεατρικό το οποίο μπορεί να είχε κινηματογραφηθεί ήδη δυο φορές, άλλα ο ΜακΚάρεϊ ήταν αυτός που κατάφερε να δώσει στην σπουδαία κωμική ομάδα που στελέχωσε, το ελεύθερο να αυτοσχεδιάσουν και να προσθέσουν στοιχεία, με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει και με το παραπάνω.
 Η ταινία έχει ως εφαλτήριο τον χωρισμό του ζευγαριού. Οι αιτίες όπως διαγράφονται οφείλονται στο ψέμα, στην απιστία, μα κυριότερα στην έλλειψη εμπιστοσύνης. Άλλωστε η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι που χρεώνεται και όλο αυτό το βάρος των αυξημένων διαζυγίων. Από κει και πέρα το σενάριο είναι γραμμικό και αρκείται στο να ακολουθεί τους πρώην συντρόφους Lucy και Jerry. Η Lucy χρονικά πρώτη και μετ' έπειτα ο Jerry θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν τις ερωτικές ζωές τους με διαφορετικούς συντρόφους, τις στιγμές που τρέχουν οι διαδικασίες του διαζυγίου. Όμως, στην πορεία και οι δυο θα διαπιστώσουν πως μόνο αδιάφοροι δεν είναι ο ένας για τον άλλον. Έτσι ο καθένας θα εμπλακεί με μοναδικό τρόπο στην ζωή του άλλου, προσπαθώντας άλλοτε ασυνείδητα κι άλλοτε συνειδητά, να χαλάσει τις ερωτικές προοπτικές των έτερων σχέσεων.
  Το σενάριο σε όλη αυτή την ανεξέλεγκτη και άναρχη ροή δρα μάλλον κυρίως συμβουλευτικά. Άλλωστε κατά καιρούς έχει υπαινιχτεί πως η ταινία προχώρησε σε μεγάλο βαθμό χάρις τους αυτοσχεδιασμούς του ταλαντούχου πρωταγωνιστικού δίδυμου. Ο Cary Grant υπογράφοντας μια χαρισματική ερμηνεία γίνεται υπαίτιος πάμπολλων ξεκαρδιστικών σκετς ενώ η γοητευτική Irene Dunne στο ρόλο της δυναμικής γυναίκας καταφέρνει να δημιουργεί, μοναδικές καταστάσεις. Επίσης πρέπει να τονιστεί και η ευχέρεια με την οποία ο Leo McCarey αξιοποιεί το κατοικίδιο σκυλάκι του ζευγαριού, το οποίο με το ανάλογο, ανατρεπτικό και κωμικό τρόπο, κλέβει ανά διαστήματα, την παράσταση.
  Μία σπαρταριστή κωμωδία από τον Λίο Μακ Κάρεϊ, σκηνοθέτη του θρυλικού διδύμου Σταν Λόρελ – Όλιβερ Χάρντι (Χοντρός – Λιγνός), αλλά και των αδελφών Μαρξ. Μια υπέροχη, κλασική screwball κωμωδία, που βραβεύτηκε το 1938, με Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας και στην οποία ο Κάρυ Γκραντ και η Αϊρίν Ντουν υποδύονται ένα, αν μη τι άλλο, ιδιόρρυθμο ζευγάρι.
  Ο Leo McCarey, ένας εκ των εκπροσώπων της Αμερικάνικης κωμωδίας, την γόνιμη περίοδο των -30ς, -40ς, δημιούργησε μια άναρχη screwball ταινία με σημείο έμπνευσης τις εκρηκτικές τάσεις που ακολούθησαν τα φαινόμενα διαζυγίου στην Αμερική. Φαινόμενα που στη συνέχεια διαδόθηκαν και στον υπόλοιπο "ανεπτυγμένο" κόσμο και παρακολουθούνται ακόμα πιο αυξητικά στις μέρες μας. Έτσι, κατάφερε μια παντώς καιρού ταινία, και παρ' ότι δεν ασχολήθηκε σε βάθος με το θέμα, παραμένει επίκαιρη, παρουσιάζοντας με κωμικότητα και ειρωνεία, τη ζωή ενός δραματικοποιημένου ζευγαριού της εποχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news