Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Salvador Dalí, Τhe persistence of memory

εικαστικά
γράφει η Φωτεινή Μπαξεβάνου

The Persistence of Memory (1931) - Dali
Στις 11 Μαΐου του 1904 ο Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech,  ένας  από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του σουρεαλιστικού κινήματος, γεννήθηκε στην πόλη Φιγκέρας της Ισπανίας. Σπούδασε στην Ακαδημία των Τεχνών (Academia de San Fernando).  Zωγράφος, γλύπτης, συγγραφέας, χαράκτης, δημιούργησε σχέδια, ταινίες, κοσμήματα και αντικείμενα κάθε είδους.  Αποτέλεσε μια πολύ ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο χώρο της τέχνης με τις πολύ ‘’πικάντικες’’ απόψεις του, συνοδευόμενος βέβαια πάντα από την σύζυγο του Elena Dmitrievna Diakonova,  γνωστή ως Gala
    Ο Dali  χαρακτηρίστηκε  μεγαλοφυΐα ,αλλά αυτό που μας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι και ο ίδιος έδωσε στον εαυτό του αυτόν τον χαρακτηρισμό.  Άλλωστε ήταν γνωστός  για τον ναρκισσισμό του.
«Κάθε πρωί που ξυπνάω, βιώνω ένα υπέροχο συναίσθημα χαράς -τη χαρά να είμαι ο Σαλβαντόρ Νταλί- και αναρωτιέμαι σε έκσταση:
<<Τι όμορφα πράγματα θα καταφέρει σήμερα ο Σαλβαντόρ Νταλί>> ‘’.  Πράγματι δημιούργησε μεγαλοφυή  έργα τέχνης με την ιδιαίτερη μέθοδο του, την παρανοϊκό -κριτική μέθοδο: ένα είδος υπερρεαλιστικής τεχνικής με σκοπό την πρόσβαση στο ασυνείδητο προς όφελος της καλλιτεχνικής δημιουργίας.  Κάποια σημαντικά έργα του Dali ακολουθώντας αυτή τη μέθοδο είναι τα: ‘’Τhe persistence of memory’’ ,’’Corpus hypercubus’’ ,’’Τhe architectural angelus of Millet’’….
 Ο πίνακας  ‘’Τhe persistence of memory’’ (H επιμονή της μνήμης) είναι ο σημαντικότερος των πινάκων του. Αυτό το έρημο τοπίο με τα γνωστά λιωμένα ρολόγια, φαίνεται να περιγράφει τον χώρο - χρόνο όπως μόνο ο ίδιος ο Dali θα μπορούσε να τα αποδώσει … με μια τελείως διαφορετική  οπτική ... θεωρούμενη από κάποιους  ως παρανοϊκή.
 Με λίγα λόγια λοιπόν, σε αυτόν τον πίνακα ο Dali μας δίνει ένα άδειο και παγωμένο τοπίο, έτσι όπως θα ήταν ο χώρος-χρόνος αν έλειπαν τα γνώριμα σε μας πράγματα.

Ο Dali για πολλούς  αποτελεί αίνιγμα … Παρανοϊκός ή μεγαλοφυΐα;
Ο καθένας μας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση.
Όμως  ένας παρανοϊκός γιατί  να μην μπορεί να είναι μεγαλοφυΐα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news