Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ: [Τώρα που γυρίζει] του Ντέιβιντ Μάμετ.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [Πάμε Θέατρο] του Κορνήλιου Ρουσάκη


[ιστορικά στοιχεία έργου] Το Speed the Plow (1988) του Ντέιβιντ Μάμετ, επιχειρεί μια σατιρική προσέγγιση της αμερικανικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Στο ίδιο θέμα επανέρχεται ο Μάμετ και αργότερα: στα σενάρια των κινηματογραφικών ταινιών Wag the dog (1997) και State and main (2000).
Το έργο αντλεί το περιεχόμενο του από την προμετωπίδα του μυθιστορήματος Pendennis του William Makepeace Thackeray. Ο συγγραφέας διερωτάται: «Ποιος είναι πιο λογικός και πράττει ορθότερα: αυτός που παρατηρεί από απόσταση τον αγώνα της ζωής και εξετάζει ήρεμα κάθε ενδεχόμενο ή αυτός που μπαίνει στο ρίνγκ και παίρνει μέρος στον αγώνα;» Ο βασικός χαρακτήρας του έργου, Bobby Gould, βρίσκεται και στις δύο όχθες αυτού του διλήμματος.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1988 στο Royale Theatre του Broadway, με τον John Mantegna, τον Ron Silver και τη Madonna στους τρεις ρόλους. Ήταν υποψήφιο για βραβείο Τόνυ καλύτερου έργου και σκηνοθεσίας και απέσπασε το βραβείο ερμηνείας. Ακολούθησαν πλήθος σκηνικών μεταφορών τα επόμενα χρόνια. Ξεχωρίζει αυτή στο Old Vic του Λονδίνου, το 2008, με πρωταγωνιστές τον Kevin Spacey, τον Jeff Goldblum και τη Laura Michelle Kelly.

Τον φετινό χειμώνα το έργο του Μάμετ παρουσιάζεται στην αθηναϊκή σκηνή με τον ελληνικό τίτλο Τώρα που γυρίζει.

_____________________________________________


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Τώρα που γυρίζει του Ντέιβιντ Μάμετ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.


Ο επιτυχημένος παραγωγός Bobby Gould έχει μόλις αναλάβει τη θέση του διευθυντή παραγωγής σε ένα από τα μεγαλύτερα στούντιο του Χόλιγουντ. Ο επί σειρά ετών φίλος του και στενός συνεργάτης, Charlie Fox, έχει έτοιμη την πρόταση προς τον νέο διευθυντή: μια συμφωνία συνεργασίας με έναν από τους πιο γνωστούς σταρ του Χόλιγουντ για έναν εξασφαλισμένο εμπορικό θρίαμβο. Τώρα είναι η ευκαιρία και των δύο να γεμίσουν με «ωραία, γεμάτα, χορταστικά τσουβάλια λεφτά», όπως περιγράφει γλαφυρά ο ήρωας του Μάμετ. Τώρα που γυρίζει και για τους δύο, μια προσωρινή γραμματέας έρχεται να θέσει εν αμφιβόλω τα σχέδια τους. Η φρεσκάδα και ο ενθουσιασμός της κοπέλας γοητεύουν τον διευθυντή και του υπενθυμίζουν τα δικά του χρόνια της αθωότητας. Μήπως τώρα είναι η δική του ευκαιρία να προτείνει στον κόσμο ένα ποιοτικό έργο; Μια θέση ισχύος άλλωστε, δεν αποτελεί ταυτόχρονα και μια θέση ευθύνης; Σθεναρός αντίπαλος στα σχέδιά του θα σταθεί ο φίλος του. Μπορεί κανείς να ανατρέψει το σύστημα που τον έχει αναδείξει; Υπάρχει επιτυχία χωρίς κέρδος; Ευτυχία χωρίς χρήμα; Μια κωμική σύγκρουση ανάμεσα στα πιστεύω και στην πλεονεξία μας. Ένα ειρωνικό σχόλιο για το κυνήγι της επιτυχίας και την αγωνιώδη προσπάθειά μας να ξεχωρίσουμε. Μια λεπτή κριτική γύρω από τα πραγματικά κίνητρα μας, τις αμφιταλαντεύσεις μας και την τυχαιότητα των αποφάσεών μας.



Μετάφραση: Αντώνης Πέρης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Σκηνικά/Κοστούμια: Λίνα Μότσιου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Τζούλια Διαμαντοπούλου
Βοηθός ενδυματολόγου: Αλεξάνδρα Γιαννακανδροπούλου.

Παίζουν: Αλέκος Συσσοβίτης, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ευτυχία Γιακουμή.




ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info]|
Που:
Faust, (Καλαμιώτου 11, Αθήνα, τηλ. 210 3234095)
Πότε:
Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.
Πόσο:
14, 10 (μειωμένο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news