Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ: [Η ζωή μπροστά σου] του Ρομάν Γκαρί

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [Πάμε Θέατρο] του Κορνήλιου Ρουσάκη

[ιστορικά στοιχεία έργου] Η γαλλική κινηματογραφική ταινία Madame Rosa (1977) είναι η μεταφορά του μυθιστορήματος Τhe Life Before us (1975) του Ρομάν Γκαρύ, που το έγραψε με το ψευδώνυμο Εμίλ Αζάρ. Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας και η πρωταγωνίστρια Σιμόν Σινιορέ τιμήθηκε με το βραβείο Σεζάρ για την ερμηνεία της. Το μυθιστόρημα διασκευάστηκε για το θέατρο από τον Ξαβιέ Ζαγιάρ και παίχτηκε με μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία και σε άλλες χώρες. 


Πρόκειται για την ιστορία ενός μικρού άραβα, που εγκαταλείπεται από όλους, εκτός από μια εβραία πόρνη, στην οποία τον παρατάει η μητέρα του, όπως πετάμε ένα νεογέννητο στα σκουπίδια. Αυτή αναλαμβάνει να τον μεγαλώσει και ο μικρός της αφοσιώνεται. Αυτά τα δύο μοναχικά πλάσματα, η γριά εβραία και ο μικρός άραβας δένονται με μια υπέροχη σχέση αγάπης και αφοσίωσης.
Στο έργο κυλάει το γάλα της ανθρώπινης τρυφερότητας, της έμφυτης τρυφερότητας που βρίσκουμε στους απλούς ανθρώπους ακόμη και σ' αυτούς που ζούνε στο βούρκο του υπόκοσμου. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια πολυεθνική, πολυπολιτισμική κοινότητα. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται ο ισχυρός δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στη γυναίκα και στο αγόρι. Ο Μόμο, ο ήρωας του έργου είναι ο πρώτος Άραβας που βοηθάει μια Εβραία να «ξαναγυρίσει» στην πατρίδα της, το Ισραήλ.
Μια συγκλονιστική ιστορία, γεμάτη χιούμορ, συγκίνηση και τρυφερότητα. Μια ιστορία που μιλά για το θρίαμβο της ανθρωπιάς και της αγάπης πάνω στη μισαλλοδοξία όλων εκείνων, που προσπαθούν να χωρίσουν τους ανθρώπους σε φυλές, θρησκείες και έθνη. Θέμα εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας.

_____________________________________________


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Η ζωή μπροστά σου του Ρομάν Γκαρί, σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά.

Μετάφραση: Ελένη Χριστοδούλου
Επεξεργασία κειμένου: Βασίλης Κατσικονούρης
Παίζουν
: Άννα Βαγενά, Ιμπραήμ Χασάν/Μαρίνος Ριζκ (διπλή διανομή), Κώστας Λάσκος, Χρήστος Ροδάμης.


ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]
Που: Θέατρο Μεταξουργείο, (Ακαδήμου 14-16, Αθήνα, τηλ. 210 5234382)
Πότε: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή στις 20:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή: 13:00 & 19:00.
Πόσο: 17, 15 (απογευματινή Σαββάτου), 12 (φοιτητικό, ανέργων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news