Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

[Alexandre Farto Ο καλλιτέχνης των δρόμων] ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ



Ο Πορτογάλος καλλιτέχνης Alexandre Farto (1987) αλληλεπιδρά οπτικά με το αστικό περιβάλλον  με το όνομα  Vhils από το 2000 ως καλλιτέχνης του δρόμου φτιάχνοντας γκράφιτι στους τοίχους. Η πρωτοποριακή του ανάγλυφη τεχνική – η οποία σχηματίζει την βάση για την σειρά του που ονόμασε «Ξύνοντας την επιφάνεια» και η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό σε μία έκθεση του VSP γκρουπ  στην Λισσαβόνα το 2007 και στο Cans Festival στο Λονδίνο το 2008 – χαιρετίστηκε από το κοινό σαν την πιο σαγηνευτική προσέγγιση της τέχνης των δρόμων της τελευταίας δεκαετίας.

Η εντυπωσιακή του φόρμα της οπτικής ποίησης, η οποία έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και σε εξωτερικούς αλλά και εσωτερικούς χώρους, έχει καταδειχτεί ως βίαια και σύνθετη, αλλά διαποτισμένη με μια απλότητα που μιλάει στην πυρήνα των ανθρωπίνων συναισθημάτων,
εκφράζοντας την πάλη μεταξύ της φιλοδοξίας του ατόμου και του απαιτητικού, κορεσμένου περιβάλλοντος του αστικού κόσμου που ζει, τονίζει και εκθέτει την σκοτεινή διάσταση που βρίσκεται κάτω από την κουρτίνα της ανάπτυξης και υλιστικής φιλοδοξίας που περιβάλλει – μη βιώσιμη αλλά ταυτόχρονα και μεθυστική.  



Ο Vhils μεγάλωσε στο Seixal, μια βιομηχανική πόλη κατά μήκος του ποταμού της Λισσαβόνας, την πρωτεύουσα της Πορτογαλίας και ήταν ιδιαίτερα επηρεασμένος από τις μεταμορφώσεις που έφεραν η εντατική αστική ανάπτυξη στην χώρα στις δεκαετίες του 1980 και του 1990.



Ως ακούραστος πειραματιστής, έχει αναπτύξει ένα μοναδικό ρεύμα αισθητικής του βανδαλισμού μες στο πλήθος των μέσων τεχνικής – από ζωγραφική σε ανάγλυφες ζωγραφιές τοίχου, από πυροτεχνικές εκρήξεις σε τρισδιάστατα μοντέλα ζωγραφικής – το οποίο του έχει επιτρέψει να διευρύνει τα όρια της οπτικής έκφρασης.



Τοιχογραφία στο Ρίο Ντε Τζανέϊρο
Η μοναδική του προσέγγιση και η τέχνη του έχουνε παγιωθεί παγκοσμίως.



Γεννήθηκε στην Λισσαβόνα το 1987 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Λονδίνου. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο και στην Λισσαβόνα.









 
Sylvia Lopes's photo for Vhils


Πηγή http://www.alexandrefarto.com










Vhils & Pixelpancho collab in Lisbon












Rise Above-Life Is Beautiful Festival, Las Vegas, USA
















Nuit Blanche, Paris, France




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news