Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

{Ως άνθρωπος σκεπτόμενος] του Τζέιμς Άλλεν


Μετάφραση: Μαρία Ανδρεαδέλλη | ποιήτρια

Ο James Allen ήταν Βρετανός θυμόσοφος, συγγραφέας εμπνεόμενων συγγραμμάτων και ποίησης. Θεωρείται ως ο πρωτοπόρος του ρεύματος συγγραφής βιβλίων αυτοβοήθειας.

Γεννήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1864 στο Leicester της Αγγλίας και πέθανε στις 24 Ιανουαρίου 1912 στην παράκτια πόλη Ilfracombe της νοτιοδυτικής Αγγλίας.



Το πιο γνωστό βιβλίο του είναι το As A Man Thinketh” - ‘Ως Άνθρωπος Σκεπτόμενος’  το οποίο έτυχε μεγάλης αποδοχής από την πρώτη του έκδοση το 1902 κάνοντας τον γύρο του κόσμου και δίνοντάς του μετά θάνατον την φήμη του πρωτοπόρου και εμπνευστή συγγραφέων βιβλίων αυτοβοήθειας.

Με αυτό το βιβλίο ο James Allen περνάει πίσω από τις κουρτίνες του φαίνεσθαι και με τρόπο όσο γίνεται πιο απλό, άμεσο και ειλικρινή μας δείχνει ένα δρόμο - ίσως τον μοναδικό -   προς την ευημερία του ανθρώπου.

Δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες ζωής, οι λεπτομέρειες είναι αντίστοιχες των βίων των ανθρώπων. Μας αποκαλύπτει τους γενικούς κανόνες της ισορροπίας των πραγμάτων και πως μπορεί ο άνθρωπος να κινηθεί λαμβάνοντας πάντα τα αποτελέσματα των κινήσεων και αποφάσεων του, καθώς λέει χαρακτηριστικά:



“θα λάβεις εκείνο που κέρδισες, ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο”




ενώ σε ένα από τα ωραιότερα και πιο ευοίωνα μηνύματά του μας προτρέπει και μας υπόσχεται:



“ Αγάπα τα οράματά σου. Αγάπα τα ιδανικά σου. Αγάπα τη μουσική που πάλλει στην καρδιά σου, το κάλλος που σχηματίζεται στο μυαλό σου, την ομορφιά που τυλίγει τις αγνότερες σκέψεις σου, γιατί από αυτά θα ξεπηδήσουν όλες οι μαγευτικές συνθήκες, κάθε επουράνιο περιβάλλον· από αυτά, αν παραμένεις πιστός σε αυτά, ο κόσμος σου τελικά θα χτιστεί.”.




Ο Allen, σήμερα, επίκαιρος όσο λίγοι, μας θέτει προ των ευθυνών μας ενώ ταυτόχρονα μας διαβεβαιώνει πως ό,τι αποζητά ο άνθρωπος εξαρτάται αποκλειστικά από εκείνον αν θα το αποκτήσει ή όχι και μας εκθέτει πως.

Σε όλο το εύρος αυτού του βιβλίου υπάρχουν φράσεις αληθείας που για να αποκαλύψουν όλες τις πτυχές τους θα πρέπει ο ίδιο ο αναγνώστης να εμείνει σε αυτές, να τις μελετήσει και τρόπον τινά να τις συνδέσει με τον ψυχισμό αλλά και τη διανόησή του.

Τελικά, ο προσεκτικός αναγνώστης θα φωτιστεί από τα πολύτιμα μηνύματα και μυστικά που θα του αποκαλυφθούν και θα έχει κάθε εφόδιο να επιτύχει την ζωή που επιθυμεί.         

                                                                                                 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news