Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

[The Dog] του Goya ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ



Το 1819 ο Γκόγια μετακόμισε σε μια ιδιοκτησία στα προάστεια της Μαδρίτης που αργότερα έγινε γνωστή ως το Σπίτι του κουφού άντρα , όπου ζωγράφισε τους διάσημους «Μαύρους Πίνακες», ένα σετ από 14 ή 15 σπαραξικάρδιους πίνακες, όπως είναι οι «Το Σάββατο των Μαγισσών» ή ο «Κρόνος καταβροχθίζοντας έναν από τους γιους του»
Στην μέση ενός τέτοιου πανοράματος στο μουσείο Πράδο, Μαδρίτη, δίπλα σε μια πόρτα, μοναχικό κι ευάλωτο βρήκαμε τον πίνακα «Ο Σκύλος». Είναι, πιθανότατα, ο πιο αινιγματικός πίνακας σε όλοκληρη την Quinta. Απεικονίζει ένα σκυλί, τελείως κρυμμένο εκτός από το κεφάλι του, το οποίο είναι ζωγραφισμένο πάνω σε φόντο στο χρώμα της ώχρας. Δεν ξέρουμε τίποτα για τον πρωταγωνιστή ή για το νόημα του πίνακα. Πού είναι αυτός ο σκύλος; Τι κοιτάζει; Βυθίζεται ή, αντιθέτως, βγάζει το κεφάλι του με προσοχή, φοβούμενο κάτι που εμείς δεν μπορούμε να δούμε;



Η δομή του πίνακα είναι μινιμαλιστική και καθόλου συγκεκριμένη. Είναι χωρισμένη στα δύο, στο πάνω και κάτω μέρος. Το πάνω μέρος έχει ένα απαλό χρυσό κίτρινο ενώ το κάτω μέρος έχει καφέ χρώμα. Η πάνω μεριά καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο στον πίνακα, ενώ η κάτω μεριά είναι μια λωρίδα που διασχίζει όλο το κάτω μέρος μ μια λοξή κυματιστή αιχμή. Θα μπορούσε κάποιος να το αποκαλέσει το πάνω μέρος ότι είναι ο ουρανός και το κάτω μέρος ως το χαμηλότερο σημείο της γης.
Στην πάνω μεριά του πίνακα διακρίνουμε μια αόριστη μορφή, με μια ελαφρώς πιο σκούρα απόχρωση κίτρινου η οποία διαγράφεται πάνω από το σκυλί στην δεξιά μεριά.  Μπορεί να είναι μέρος κάποιου προηγούμενου πίνακα πάνω στον οποίο ζωγραφίστηκε ο νέος, μπορεί να είναι μέρος του ίδιου του πίνακα. Αλλά μην παιδευτείτε πολύ πάνω σ’ αυτό. Ήδη ο πίνακας έχει αρκετά αινίγματα πάνω του.

Υπάρχουν πολλές ερμηνείες για τον πίνακα, οι οποίες συνδέουν τον σκύλο με μια καταχθόνια φιγούρα η οποία οδηγεί τις νεκρές ψυχές στον κάτω κόσμο ή ότι ο σκύλος είναι το σύμβολο της εγκατάλειψης και της παραμέλησης. Απλός αλλά δυναμικός ο πίνακας έχει εγκωμιαστεί από πολλούς μοντέρνους ζωγράφους. Ο Antonio Saura τον αποκάλεσε «τον πιο όμορφο πίνακα του κόσμου» κι ο Joan Miro παραδέχτηκε πως ο πίνακας «Ο σκύλος» μαζί με το «Las Meninas” του Βελάσκεθ είναι οι αγαπημένοι του πίνακες στο μουσείο Πράδο.


Επιμέλεια - απόδοση στα Eλληνικά Μαρία Ροδοπούλου

Πηγές :


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news