Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

[Αναγνωστικόν] του Πάνου Σκουρολιάκου ~ ΒΙΒΛΙΟ


από τις εκδόσεις του Αυγούστου
                                             (Περί την τέχνην και την πολιτικήν)
Κυκλοφορεί σε λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις του Αυγούστου, το νέο βιβλίο του Πάνου Σκουρολιάκου: Το Αναγνωστικόν (περί την τέχνην και την πολιτικήν). Συντίθεται από σκόρπιες φαινομενικά ψηφίδες, μικρά και μεγάλα νήματα που, τραβώντας τα, ανασυντίθεται ο διαλυμένος, κατακερματισμένος καθρέφτης αντανάκλασης της κοινωνίας. Τα 23 κείμενα που περιλαμβάνονται στο Αναγνωστικόν, αποτελούν δείγματα εποχών, όπου η μαγεία του κειμένου, η μαγεία της παράστασης, ταξιδεύουν  πάνω στο άρμα  των δημόσιων θεσμών πολιτισμού, που μπορούν να παραγάγουν αλληλεγγύη και συμμετοχικότητα. Το Αναγνωστικόν, είναι χωρισμένο σε τρεις μεγάλες ενότητες– Τέχνη, Πολιτισμός και Πολιτική, Πρόσωπα – και περιλαμβάνει άρθρα, γραμμένα μέσα στην κρίση, που δημοσιεύτηκαν κυρίως στην εφημερίδα Αυγή, στην κυπριακή εφημερίδα Πολίτης και ένα από αυτά στην εφημερίδα Εποχή.  Ο Πάνος Σκουρολιάκος βάζει τα μικρά, τα καθημερινά, τα βιωμένα δημιουργήματα του πολιτισμού να συνομιλούν, άλλοτε ρητά, άλλοτε υπόγεια με τα μεγάλα, τα διαχρονικά έργα της τέχνης. Εισαγωγή στο βιβλίο κάνει η Ιστορικός καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σία Αναγνωστοπούλου.

 Τέχνη: Από τις Ζακυνθινές Ομιλίες, τα μικρά περιπαικτικά θεατρικά έργα που εξακολουθούν να αναπνέουν στους αιώνες, χάρη στην αφοσίωση και την έμπνευση, μέχρι τα χρονοβόρα ταξίδια πολιτισμού και τη σύγχρονη αγορά που επιβάλλει τη μίμηση και την κατανάλωση.
Πολιτισμός- Πολιτική: Από τον Ντάριο Φο, το έργο του Δεν πληρώνω-Δεν πληρώνω και τη θεατρική σκηνή που συνδέει το πραγματικό με το φανταστικό, μέχρι τον Πλούτο του Αριστοφάνη και την εκδοχή της υποχρέωσης στη φτώχεια που συνδέει την αρχαία Ελλάδα του 338 πΧ με τον  Ευρωπαϊκό Νότο του 2014 μΧ.
Πρόσωπα: Από το Γιώργο Μάγκα και τον Αλέκο Σακελλάριο, μέχρι το Γιώργο Μαρκόπουλο, ξαναστήνεται επί σκηνής του Αναγνωστικού το πολύμορφο πρόσωπο του πολιτισμού.

Εκδόσεις του Αυγούστου
Συγγραφέας: Πάνος Σκουρολιάκος
Τίτλος: Αναγνωστικόν (Περί την τέχνην και την πολιτικήν)
Προλογικό σημείωμα: Σία Αναγνωστοπούλου
Σελίδες: 128
Τιμή: 10,95
Βιογραφικό
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Θέατρο στις Σχολές «Λαϊκού Πειραματικού Θεάτρου» και Πέλου  Κατσέλη (1978).
Έπαιξε, έγραψε και σκηνοθέτησε  για το θέατρο, το ραδιόφωνο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά δημοσιεύοντας κείμενα γύρω από τον πολιτισμό και την πολιτική. Εξέδωσε τις συλλογές διηγημάτων «Αγκούσα» (Κάλβος, 1981)  «Άδεια Πλατεία» (Υάκινθος, 1987) και τη συγκεντρωτική συλλογή «Ξύλινα Χάλκινα Κρουστά» (Εκδόσεις του Αυγούστου, 2013).
Διετέλεσε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του  ΔΗΠΕΘΕ ΡΟΥΜΕΛΗΣ (1977 – 2007), Διευθυντής Σπουδών της «Ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης» του Πειραϊκού Συνδέσμου (2007-2013), Αντιπρόεδρος του «Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων» του Σ.Ε.Η. , ενώ δίδαξε στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (2005- 2012). 
Συμμετείχε στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες μετά την μεταπολίτευση ως μέλος της Κ.Ν.Ε. και του Κ.Κ.Ε. αρχικά και στη συνέχεια ως ιδρυτικό στέλεχος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, στην Κ.Ε. του οποίου συμμετείχε (2000-2004 και 2010-2012). Υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΝ στη Φθιώτιδα (1993 και 1996) και με το ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική (2004 και 2012). Εξελέγη μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Δραστηριοποιείται στο χώρο της Περιφέρειας Αττικής και στο χώρο του Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news