Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

[Ο φτωχός ποιητής] του Carl Spitzweg ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Ο Carl Spitzweg (επίσης και Karl Spitzweg) γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1808 στην Βαυαρία. Το 1825, τελείωσε την εκπαίδευση του στο ανθρωπιστικό Gymnasium. Μετά σπούδασε φαρμακευτική στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Ο καλλιτέχνης τελείωσε με διάκριση τις σπουδές του το 1832.

Εξαιτίας μιας ασθένειας, εγκατέλειψε την καριέρα του και αφοσιώθηκε στην ζωγραφική, από κει και πέρα αντέγραψε πίνακες από την «Alte Pinakothek» στο Μόναχο και είχε φιλίες με ζωγράφους όπως ο Christian Morgenster, Eduard Schleich κ.α.
Έγινε μέλος του Συνδέσμου Καλλιτεχνών του Μονάχου το 1835. Πούλησε τον πρώτο του πίνακα το 1837. Η έμπνευση του προήλθε από αρκετά εκπαιδευτικά ταξίδια που έκανε στο Σάλτσμπουργκ, Μπόζεν, Μεράν, Βενετία και Δαλματία. Η επιτυχία του άρχισε να φαίνεται γύρω στα 1860. Έλαβε το χρίσμα του Bavarian Royal Merit Order το 1865. Έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας των Visual Arts το 1868. Οι πίνακές του παρουσιάζουν τον κόσμο του καθημερινού Γερμανού. Η δουλειά του που καλύτερα παρουσιάζει την τεχνοτροπία του και το στυλ του είναι «Ο φτωχός ποιητής» το 1839. Ο Carl Spitzweg πέθανε τον Σεπτέμβριο του 1885 στο Μόναχο.
Οι Γερμανοί τοποθετούν τον «Φτωχό Ποιητή» του Spitzweg δεύτερο μετά την «Μόνα Λίζα» του Ντα Βίντσι ως τον πιο αγαπημένο πίνακα όλων των εποχών. Είναι ένας μικρός πίνακας, 36Χ45, συγκριτικά με τους πιο πολλούς πίνακες κι έχει γίνει πολλές φορές στόχος κλεφτών τέχνης. Έχει ήδη κλαπεί 2 φορές.
Ο «Φτωχός Ποιητής» είναι πιθανόν ο πιο ειρωνικός πίνακας της περιόδου Biedermeier. Ο ποιητής τοποθετείται σε μια φτωχική σοφίτα όπου διακόπτει τις υψηλής διανόησης σκέψεις του για να εξετάσει έναν ψύλλο που έχει βγει από τα ρούχα του ή από το ταπεινό κρεβάτι του. Η μόνη πηγή ζεστασιάς είναι από μια σόμπα η οποία πιθανόν καίει τα χειρόγραφα του ποιητή. Η αποτύπωση του Φτωχού Ποιητή από τον Spitzweg  ειρωνεύεται το κλισέ των Ρομαντικών που θέλει τον καλλιτέχνη ως ένα ιδιοφυές άτομο που υποφέρει από την Τέχνη του.




Πηγες





Απόδοση στα Ελληνικά– επιμέλεια κειμένων Μαρία Ροδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news