Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

[La Strada] τωνTullio Pinelli και Bernardino Zapponi ~ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη
Η ταινία La Strada θεωρείται σημείο-σταθμός στην παγκόσμια κινηματογραφική ιστορία.
Τα λυρικά και ποιητικά στοιχεία που χρησιμοποιεί ο Φεντερίκο Φελλίνι απομακρύνουν την ταινία από τη σχολή του νεορεαλισμού που είχε κυριαρχήσει στην Ιταλία, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Φελλίνι έγραψε το σενάριο της ταινίας μαζί με τον Tullio Pinelli και τον Ennio Flaiano. Η ταινία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1954 στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Το 1999 ο Tullio Pinelli κι ο Bernardino Zapponi γράφουν το θεατρικό έργο La Strada, που βασίζεται στην ταινία του Φελλίνι. H δράση του έργου εκτυλίσσεται στην ύπαιθρο, σ' ένα πλαίσιο απόλυτης φτώχειας και στέρησης. Η μάνα της Τζελσομίνας πουλάει την κόρη της στον πλανόδιο πεχλιβάνη Τσαμπανό, ο οποίος ζητάει βοηθό για το νούμερό του. Η Τζελσομίνα, ένα «αερικό», παράξενο πλάσμα εντάσσεται στον κόσμο του Τσαμπανό και δένεται μαζί του. Ο Τσαμπανό, άξεστος, κλειστός κι απρόσιτος δεν συγκινείται από την στάση της. Η συνάντηση Τσαμπανό-Τζελσομίνας με τον «τρελό», άλλο ένα παράξενο πλάσμα του υπαίθριου τσίρκου, θα είναι καταλυτική και θα σφραγίσει την μοίρα και των τριών χαρακτήρων.



Τώρα στη θεατρική σκηνή

La Strada των Tullio Pinelli και Bernardino Zapponi, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη.



Το La Strada ουσιαστικά είναι η πορεία τριών ανθρώπων προς την αυτογνωσία. Καθώς οι χαρακτήρες του έργου κινούνται στο πλαίσιο ενός λαϊκού πανηγυριού κι ενός φτωχού τσίρκου, το οποίο στήνεται και ξεστήνεται στο δρόμο, ο θίασος έχει μια πολυμορφική σύνθεση. Ηθοποιοί, μουσικοί, ακροβάτες. Όλα συμβαίνουν εκείνη την στιγμή μπροστά στα μάτια των θεατών.
Strada σημαίνει δρόμος. Ένας δρόμος όμως, δύσκολος, σκληρός κι απάνθρωπος που δεν επιτρέπει στους χαρακτήρες να δουν τον διπλανό τους και να καταλάβουν την ανάγκη της ανθρώπινης επαφής.

Μετάφραση-διασκευή: Ο Θίασος
Σκηνικός χώρος-κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Κωνσταντίνος Μίχος
Μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευγενία Μαραγκού
Φωτισμοί: Βαγγέλης Κάνδιας

Παίζουν: Κάτια Γέρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Νίκος Νίκας, Έφη Κόντα, Μέλιος Κατσαμάκης, Ευγενία Μαραγκού, Λεωνίδας Μαριδάκης, Κίμων Παντερής.



Πού: Θέατρο Βικτώρια, (3ης Σεπτεμβρίου 119 και Μαγνησίας 5, Αθήνα, τηλ. 210 8233125)

Πότε: Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00.
Πόσο: 18, 12 (Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή), 10 (μειωμένο), 5 (ανέργων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news