Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

The Last Judgment | του Ιερώνυμο Μπος ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Ο Ιερώνυμος Μπος ήταν Ολλανδός υπερρεαλιστής ζωγράφος του 15ου αιώνα. Ζωγράφισε πολλά τρίπτυχα μεταξύ των οποίων και 

Ο πίνακας «The Last Judgment» όπου η αριστερή εικόνα αφηγείται την ιστορία του Αδάμ και της Εύας : την δημιουργία του ανθρώπου, το προπατορικό αμάρτημα και την έξοδο τους από τον κήπο της Εδέμ. Η μεσαία εικόνα δείχνει την Ημέρα της Κρίσης που ήταν πολύ δημοφιλές θέμα τον Μεσαίωνα. Καθισμένος στον Ουρανό ο Ιησούς αποφασίζει ποιος θα μπει στην Κόλαση και ποιος στον Παράδεισο.
`
Η γη πυρπολείται και οι εναπομείναντες αμαρτωλοί αιχμαλωτίζονται από περίεργα πλάσματα. Η δεξιά εικόνα είναι η απεικόνιση της Κόλασης που είναι ο προορισμός των αμαρτωλών.


Τον συγκεκριμένο πίνακα θα τον βρείτε στην Βιέννη, στο Gemäldegalerie of the Academy of Fine Arts. Ο Μπος θεωρείται από τους κορυφαίους ζωγράφους στην απεικόνιση της θανάσιμης αγωνίας της ύπαρξης. Δεν είναι καθόλου περίεργο που οι πίνακές του αποτελούν την σκοτεινή πλευρά της τέχνης αφού ο ζωγράφος έζησε σε μια από τις πιο σκοτεινές εποχές της ανθρωπότητας : τον Μεσαίωνα. 
Εξίσου εκπληκτικός πίνακας είναι ο Κήπος των γήινων απολαύσεων που είναι επίσης τρίπτυχο και βρίσκεται στο μουσείο Prado, Ισπανία. O τίτλος του συγκεκριμένου πίνακα δόθηκε αργότερα διότι ο αρχικός είχε χαθεί.


Στο site 
http://www.esotericbosch.com υπάρχουν πολύ καλές αναλύσεις για τους πίνακες του και ειδικά για τον Κήπο των γήινων απολαύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news