Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

[Για την Γιορτή του Υπέρτατου Όντος] του Ροβεσπιέρου ~ ΑΡΘΡΟ


Ο Μαξιμίλιαν Ροβεσπιέρος (1758-1794) ήταν ένας από τους αρχηγούς και ρήτορες της Γαλλικής Επανάστασης το 1789, διάσημος για την ανάμειξή του στην Τρομοκρατία που ακολούθησε.

Σπούδασε Νομική κι ήταν φημισμένος για την εντιμότητα και το πάθος του. Πάλεψε για την κατάργηση της θανατικής ποινής κι αρνήθηκε όταν έγινε δικαστής να ανακοινώσει θανατική ποινή. Αλλά καθώς πλησίαζε η επανάσταση ο Ροβεσπιέρος ηγήθηκε του πανίσχυρου Τζάκομπιν Κλαμπ, ενός επαναστατικού γκρουπ  που διεκήρυττε την εξορία ή τον θάνατο της γαλλικής αριστοκρατίας. Το 1792,  αφού ο όχλος του Παρισιού εισέβαλλε στο παλάτι κι εκθρόνισε τον Βασιλιά Λουί XVI και την Μαρία Αντουανέτα, ο Ροβεσπιέρος βοήθησε να στην οργάνωση της νέας επαναστατικής κυβέρνησης, της Κομμούνας του Παρισιού.
Ανέπτυξε μια μεγάλη αγάπη για την εξουσία μαζί με μια φήμη για σκληρότητα, αδιαλλαξία και αυταρέσκεια. Χρησιμοποίησε τις δυνατές ρητορικές ικανότητες για να απαιτήσει και να πετύχει την εκτέλεση του βασιλιά και της βασίλισσας λέγοντας «ότι ο βασιλιάς πρέπει να πεθάνει για να ζήσει η χώρα». Τον Ιανουάριο του 1793, ο βασιλιάς εκτελέστηκε και δέκα μήνες μετά η Μαρία Αντουανέτα.
Η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας πήρε την εξουσία στην Γαλλία κι άρχισε η τριετής εξουσία της Τρομοκρατίας κατά την οποία έγινε βίαια καταστολή βασιλοφρόνων εξεγέρσεων μαζί με θανατώσεις ολόκληρων οικογενειών με βασιλική καταγωγή και χιλιάδες στάλθηκαν στην γκιλοτίνα χωρίς κανονική δίκη. 
Κατά την διάρκεια της Τρομοκρατίας ο Ροβεσπιέρος έστειλε έναν άθεο, τον Ζακ-Ρενέ Χέμπερτ, στην γκιλοτίνα αφότου ο Χέμπερτ είχε κλείσει τις καθολικές εκκλησίες κι είχε ξεκινήσει μια παγανιστικού τύπου λατρεία προς την θεά της Λογικής. Ο Ροβεσπιέρος τότε παρουσίασε την Βασιλεία της Αρετής και την Γιορτή του Υπέρτατου Όντος, από την οποία πραγματεία παραθέτουμε απόσπασμα του παρακάτω λόγου. Λίγο μετά από αυτή την ομιλία, ο Ροβεσπιέρος συνελήφθη από τους πολιτικούς του εχθρούς. Στις 28 Ιουλίου του 1794 ο Ροβεσπιέρος κι οι υπαρχηγοί του βρήκαν τον θάνατο στην γκιλοτίνα. Μετά τον θάνατό του, η Τρομοκρατία εξασθένησε κρατώντας τον Ροβεσπιέρο στην μνήμη της ιστορίας ως υπεύθυνο για πολλά φρικτά που συνέβησαν την διάρκεια της Τρομοκρατίας.


«Η πιο τυχερή μέρα έφτασε, κατά την οποία ο γαλλικός λαός χειροτονήθηκε από το Υπέρτατο Ον. Ποτέ ο κόσμος που Αυτός δημιούργησε δεν Του είχε προσφέρει τέτοιο θέαμα άξιο της προσοχής Του. Έχει δει στην Γη, τυραννία, έγκλημα κι απάτη. Αυτήν την στιγμή βλέπει ένα ολόκληρο έθνος, αγωνιζόμενο ενάντια σε όλη την καταπίεση της ανθρώπινης φυλής, ν’ αναστέλλει τις ηρωικές προσπάθειες για να ανυψώσει τις σκέψεις του και τους όρκους στο Υπέρτατο Όν που έδωσε στο έθνος την αποστολή που ανέλαβε και την δύναμη για να την ολοκληρώσει.
Δεν είναι το Χέρι Του, που χάραξε στην καρδιά του ανθρώπου την δικαιοσύνη και την ισότητα, το ίδιο που υπέγραψε την θανατική ποινή των τυράννων; Δεν είναι Αυτός, που από την αρχή του χρόνου, διέταζε για όλους τους ανθρώπους την ελευθερία, την καλή πίστη και την δικαιοσύνη;

Δεν δημιούργησε βασιλείς για να καταβροχθίζουν την ανθρώπινη φυλή. Δεν δημιούργησε ιερείς για να μας δένουν, σαν άγρια ζώα, στις άμαξες των βασιλέων και για να δίνουν ως παράδειγμα στον κόσμο, την χυδαιότητα, την υπερηφάνεια, την φιλαργυρία, την κακοπιστία, την ακολασία και το ψεύδος. Δημιούργησε το σύμπαν για να διακηρύξει την Δύναμή Του. Δημιούργησε τους ανθρώπους για να βοηθούν ο ένας τον άλλον, για ν’αγαπάει ο ένας τον άλλον και να βρίσκουν την ευτυχία μέσα απ’τον δρόμο της αρετής.

Είναι Αυτός που φύτεψε στα στήθια του θριαμβευτή καταπιεστή τις τύψεις και τον τρόμο και στα στήθια του καταπιεζόμενου και του αθώου την γαλήνη και την γενναιότητα. Είναι Αυτός που ωθεί τον δίκαιο άντρα να μισεί τον διαβολικό άντρα και τον διαβολικό άντρα να σέβεται τον δίκαιο. Είναι Αυτός που κοσμεί με σεμνότητα το μέτωπο της ομορφιάς για να το κάνει ακόμα πιο όμορφο. Είναι Αυτός που πλένει με δάκρυα ομορφιάς τα μάτια του γιου που είναι στην αγκαλιά της μάνας. Είναι Αυτός που σωπαίνει τους δεσποτικούς και τρυφερούς πόθους πριν από την μεγαλειώδης αγάπη της πατρότητας. Είναι Αυτός που έχει ντύσει την φύση με πλούτη, μεγαλεία κι ομορφιά. Ό,τι είναι καλό είναι από Αυτόν. Το κακό ανήκει στους διεφθαρμένους ανθρώπους που καταπιέζουν τους συνάνθρωπούς τους ή θέτουν τον εαυτό τους στην καταπίεση. 
Ο Συγγραφέας της Φύσης έδεσε όλους τους ανθρώπους με την αλυσίδα της αγάπης και της ευτυχίας. Αφανίστε τους τυράννους που τολμούν να την σπάσουν!
Δημοκράτες Γάλλοι, είναι δικαίωμά σας να εξαγνίσετε την γη που αυτοί βρώμισαν και να τους φέρετε μπροστά στην δικαιοσύνη που αυτοί κατήργησαν. Η ελευθερία κι η αρετή μαζί, προέρχονται από τα στήθια της Θεότητας. Κανένα δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ανθρωπότητα χωρίς το άλλο. 
Ω γενναίοι Άνθρωποι, θα θριαμβεύσετε εναντίον όλων των εχθρών σας; Εξασκήστε την δικαιοσύνη και αποκαταστήστε τα Θεία, τα μόνα που χρειάζονται για την λατρεία Του.  Ω, Άνθρωποι ας αφήσουμε τους εαυτούς σήμερα κάτω από την προστασία Του, για μια αγνή γιορτή. Αύριο θα επιστρέψουμε στον πόλεμο με τους διεφθαρμένους και τους τύραννους. Θα δώσουμε στον κόσμο το παράδειγμα της δημοκρατικής αρετής. Κι έτσι θα Τον τιμήσουμε.
Το τέρας το οποίοι οι ευφυείς βασιλιάδες το είχαν να ξερνάει πάνω από την Γαλλία γύρισε στο Τίποτα. Μακάρι όλα τα εγκλήματα κι η δυστυχία όλου του κόσμου να εξαφανιστούν μαζί του. Οπλισμένοι με τα ξίφη του φανατισμού και με το δηλητήριο του αθεϊσμού οι βασιλιάδες συνωμοτούσαν πάντα για την δολοφονία της ανθρωπότητας….»


Robespierre - 1794

Πηγή http://www.historyplace.com/speeches/robespierre.htm

Επιμέλεια – απόδοση στα ελληνικά: Μαρία Ροδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news