Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Dark Shadows - Tim Burton (2012)

η κινηματογραφική πρόταση της εβδομάδας
του Γιώργου Ρούσσου baphomet


Το 1750, ο Τζόσουα και η Ναόμι Κόλινς, μαζί με τον μικρό γιο τους Μπάρναμπας, σαλπάρουν από την Αγγλία για να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στην Αμερική. Εκεί θα καταφέρουν να στήσουν μια αλιευτική αυτοκρατορία σε μια μικρή παραλιακή πόλη που τελικά θα πάρει το όνομά τους: Κόλινσπορτ. Δύο δεκαετίες αργότερα, ο Μπάρναμπας (Τζόνι Ντεπ) έχει όλο τον κόσμο στα πόδια του. Ο Μπάρναμπας, αφέντης της θρυλικής έπαυλης Κόλινγουντ, είναι πλούσιος, ισχυρός και αδιόρθωτος πλέιμποϊ... μέχρι που θα κάνει το τραγικό λάθος να ερωτευτεί την πανέμορφη Τζοσέτ ΝτυΠρέ (Μπέλα Χίθκοουτ) και να ραγίσει την καρδιά της Ανζελίκ Μπουσάρ (Εύα Γκριν). Τότε, η Ανζελίκ – που κάθε άλλο παρά αγγελικά πλασμένη είναι, καθώς είναι μάγισσα – θα τον καταραστεί σε κάτι χειρότερο κι απ’ τον ίδιο τον θάνατο – θα τον μεταμορφώσει σε βρικόλακα και εν συνεχεία θα τον θάψει... ζωντανό.

Δύο αιώνες σχεδόν αργότερα, ο Μπάρναμπας θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τον τάφο του και να επιστρέψει στον κόσμο του 1972, όντας ξένος σε μια ακόμα πιο ξένη γι’ αυτόν πραγματικότητα. Επιστρέφοντας στην έπαυλη Κόλινγουντ, θα συνειδητοποιήσει ότι η άλλοτε υπέρλαμπρη κατοικία του έχει μετατραπεί σε ερείπιο, ενώ οι λιγοστοί εναπομείναντες, εκκεντρικοί συγγενείς του, είναι σε κακή κατάσταση, δέσμιοι των δικών τους σκοτεινών μυστικών. Η επικεφαλής της μητριαρχικής πια οικογένειας, Ελίζαμπεθ Κόλινς Στόνταρντ (Μισέλ Φάιφερ) είναι η μόνη που ο Μπάρναμπας θα μπορέσει να εμπιστευτεί και να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Η παράξενη όμως, και αναχρονιστική συμπεριφορά του θα εγείρει αμέσως υποψίες στην ψυχίατρο, δρα Τζούλια Χόφμαν (Έλενα Μπόναμ Κάρτερ), η οποία δεν μπορεί καν να διανοηθεί τι είδους προβλήματα σκαλίζει.

Όμως, τι ακριβώς είναι το το Dark Shadows του Tim Burton; Θρίλερ, κωμωδία ή απλά ένας φόρος τιμής στην δεκαετία του '70 και ειδικότερα, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά; Αυτή ακριβώς η αναποφασιστικότητα, είναι και το μεγάλο πρόβλημα, στην 8η συνεργασία, Tim Burton και Johnny Depp. Ωστόσο, για να είμαι δίκαιος, στα θετικά συγκαταλέγονται, εκτός από το νοσταλγικό soundtrack, η χαρισματική νεαρή που ακούει στο όνομα, Chloë Grace Moretz (των Kick-Ass και Hugo), αλλά έχω την αίσθηση, πως αν εν τέλει η ταινία διασώζεται, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στην εκρηκτική (κυριολεκτικά και μεταφορικά) χημεία των Johnny Depp και Eva Green...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news