Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η Κινηματογραφική Πρόταση της Εβδομάδας Key Largo - John Huston (1948)

γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
baphomet

Key Largo - John Huston (1948) 
Ο απόστρατος ταγματάρχης Φρανκ ΜακΚλάουντ (Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ) ταξιδεύει στις ακτές της Φλώριδας, με σκοπό να επισκεφθεί τον πατέρα και τη σύζυγο ενός στρατιώτη του και οι οποίοι διατηρούν πανσιόν σε μία από τις κοραλλιογενείς νησίδες της περιοχής. Όλα τα δωμάτια είναι κατειλημμένα από παράξενους ενοίκους. Κι ενώ το δελτίο καιρού αναγγέλλει τροπική καταιγίδα, ο ΜακΚλάουντ μαθαίνει ότι οι "τουρίστες" δεν είναι παρά μέλη μιας συμμορίας που βρίσκεται εκεί για κάποια παράνομη συναλλαγή.
Η ταινία Key Largo, βασίζεται στο θεατρικό έργο, που έγραψε και ανέβασε με μεγάλη επιτυχία στο Broadway το 1939, ο Mάξουελ Άντερσον. Μάλιστα, παίχτηκε για 105 παραστάσεις, μέχρι το 1940, όπου κατέβηκε.
Οκτώ χρόνια μετά, ο Τζον Χιούστον το μεταφέρει στον κινηματογράφο και το καθιστά ένα από τα κλασικά φιλμ του παγκόσμιου σινεμά.
Στο καστ λάμπουν αστέρια όπως του Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, ήδη γνωστού και αναγνωρισμένου από την “Casablanca” για την ερμηνεία του (στην οποία είχε προταθεί για Όσκαρ) και της Λορέν Μπακόλ, η οποία αν κι έχοντας λίγους διαλόγους στη διάθεσή της, καταφέρνει να περάσει στον θεατή, ένα πλήθος ερεθισμάτων και συναισθηματικών εναλλαγών.

Ωστόσο, αν και αργεί λίγο να κάνει την εμφάνισή του, την παράσταση κλέβει ο Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον στο ρόλο του “κακού”, Τζόνι Ρόλο. Του γκάνγκστερ, δηλαδή, που κρατά ομήρους τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου και την κόρη του. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η Κλερ Τρέβορ, η οποία υποδύθηκε την αλκοολική ερωμένη του Τζόνι Ρόλο, τιμήθηκε με Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της, με σημαντικότερη την σκηνή που την αναγκάζει ο Ρόλο να τραγουδήσει, με αντάλλαγμα ένα ποτήρι ουίσκι.
Το Key Largo, είναι ένα φιλμ νουάρ με χιτσκοκικές σεκάνς, και ενδείξεις ψυχαναλυτικού δράματος, στυλ άλλωστε που χαρακτήρισε πολλές από τις ασπρόμαυρες ταινίες του Χόλιγουντ τις δεκαετίες του ’40 και του ’50. Είναι η τέταρτη και τελευταία ταινία με συμπρωταγωνιστές το ζεύγος Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και Λόρεν Μπακόλ, που είχαν παντρευτεί το 1945 κι έμειναν μαζί έως τον θάνατό του Μπόγκαρτ το 1957.
Η ταινία, γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου σε στούντιο, ενώ οι σκηνές της τροπικής καταιγίδας έχουν προστεθεί από παλαιότερες παραγωγές της Warner Bros. Ενδεικτικό ότι την παραγωγή και την χρηματοδότηση της ιδέας, ανέλαβε για λογαριασμό της Warner Bros., ο Τζέρι Γουάλντ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς του Χόλιγουντ. Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι το Soundtrack το υπογράφει ο θρυλικός Max Steiner, κάτοχος τριών Oscars και υποψήφιος για ακόμα εικοσιένα μουσικά θέματα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news