Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ: [Ο Κροκόδειλος] του Ντοστογιέφσκι

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [Πάμε Θέατρο] του Κορνήλιου Ρουσάκη

[ιστορικά στοιχεία έργου] Ο Κροκόδειλος είναι ένα διήγημα του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, που δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο περιοδικό Εποχή, το 1865.
Ο Σεμιόν Σεμιόνιτς επισκέπτεται μαζί με ένα φιλικό του ζευγάρι, τον Ιβάν Ματβιέιτς και τη σύζυγο του Γιελένα Ιβάνοβνα, τη Στοά, όπου εκτίθεται ένας κροκόδειλος. Ο Ιβάν Ματβιέιτς αρχίζει να χλευάζει και να πειράζει τον κροκόδειλο. Το ακίνητο ζώο του επιτίθεται και τον καταπίνει. Η σύζυγος του, ζητάει από τον γερμανό ιδιοκτήτη του κροκόδειλου να σκίσει την κοιλιά του ζώου για να σωθεί ο άντρας της. Ο ιδιοκτήτης όμως προτιμά πρώτα να πεθάνει ο άντρας και μετά ο κροκόδειλος.
Όμως ο Ιβάν Ματβιέιτς ζει και βασιλεύει μέσα στο σώμα ενός ερπετού. Το μόνο που τον ανησυχεί είναι πώς θα δουν το περιστατικό οι προϊστάμενοι του, καθώς η ατυχία του αυτή τον κάνει να μη μοιάζει ιδιαίτερα έξυπνος.

Επιπλέον, σ’ αυτό τον αιώνα της οικονομικής κρίσης που ζουν, δύσκολα θα μπορέσουν να ξεσκίσουν την κοιλιά ενός κροκόδειλου χωρίς αποζημίωση και ο παθών δεν διαθέτει χρήματα.
Πρόκειται για ένα ξεκαρδιστικό κείμενο που αγγίζει τα όρια του παραλόγου χωρίς να χάνει σε τίποτα από την αριστουργηματική μαεστρία του συγγραφέα. Στην επικεφαλίδα του έργου αναφέρεται: «Ο Κροκόδειλος/ Ένα ασυνήθιστο επεισόδιο/ή ένα περίεργο περιστατικό στη Στοά/η πραγματική ιστορία/ενός κυρίου μιας κάποιας ηλικίας/και ενός κάποιου παρουσιαστικού/τον οποίον καταβρόχθισε ζωντανό/ο κροκόδειλος της Στοάς/χωρίς να απομείνει τίποτα/και ποιες είναι οι συνέπειες του γεγονότος αυτού»

Ο συγγραφέας των Δαιμονισμένων και του Εγκλήματος και Τιμωρία, με τον Κροκόδειλο στηλιτεύει τον καπιταλισμό και σατιρίζει την υποτιθέμενη δημοκρατία της Ευρώπης. Οι πολιτικές και οικονομικές αναγωγές στις σημερινές συνθήκες, που γίνονται αναπόφευκτα από τον σύγχρονο αναγνώστη με τις ανάλογες αναφορές στο διήγημα, φέρνουν το 1865 πολύ κοντά στο 2013 ή αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι το τέλμα που ζούμε τώρα δεν είναι κάτι που προέκυψε ξαφνικά και με δική μας τάχα ευθύνη, αλλά κάτι που ανήκει στη σπείρα της ιστορίας που καθώς ξετυλίγεται κάνει «αναγκαίους» και προσχεδιασμένους κύκλους. 

_______________________________________

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ο κροκόδειλος
του Φιοντόρ Ντοστογέφσκι, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Μπερδέκα.

Μετάφραση: Η ομάδα 
Θεατρική διασκευή: Κατερίνα Μπερδέκα, Στράτος Σωπύλης
Σκηνικά–Κοστούμια Νίκος Αναγνωστόπουλος
Φωτισμοί Αλίκη Δανέζη-Κnutsen.

Παίζουν: Γιώργος Βουβάκης, Μαριάνθη Μπαϊρακτάρη, Αθηνά Μπερδέκα, Κωνσταντίνος Μωραΐτης, Παναγιώτης Σακελλαρίου, Στράτος Σωπύλης, Καλλιόπη Τζερμάνη.

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]
Που:
Από Μηχανής Θέατρο, (Ακαδήμου 13, Κεραμεικός, Αθήνα, τηλ. 210 5231131)
Πότε: Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00, Κυριακή στις 18:30, από 1 Νοεμβρίου
Πόσο: 14, 10 (φοιτητικό, ανέργων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news