Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

[Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε] του Λουίτζι Πιραντέλλο ~ ΘΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Όπως συμβαίνει με πολλά από τα έργα του Λουίτζι Πιραντέλλο, το Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε είναι η θεατρική προσαρμογή ενός διηγήματός του, που δημοσιεύτηκε το 1915. Η ιστορία φωτίζει τις αντικρουόμενες εκδοχές της αλήθειας και τα όρια που υπάρχουν ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα.
Η κυρία Φρόλα πιστεύει πως ο γαμπρός της τρελάθηκε από τη στιγμή που πέθανε η σύζυγός του, τέσσερα χρόνια πριν. Τώρα έχει ξαναπαντρευτεί και πιστεύει πως η νέα του σύζυγος είναι η πεθαμένη γυναίκα του. Από την πλευρά του ο άνδρας αυτός, ισχυρίζεται πως η κυρία Φρόλα, δεν μπορεί να αποδεχτεί την απώλεια της κόρης της και επιβιώνει μόνο με την πεποίθηση πως η δεύτερη σύζυγός του είναι η κόρη της.


Στο έργο, όπως επισημαίνει ο Renate Matthei, «ο κοινωνικός ρόλος που χτίζει ένας χαρακτήρας για τον εαυτό του, υπονομεύεται διαρκώς και καταστρέφεται από τις πράξεις και τις θεωρήσεις ενός άλλου».

Το θεατρικό κείμενο, όπως και το διήγημα στο οποίο βασίστηκε, δεν παρέχουν την ικανοποίηση μιας απάντησης. Και τα δύο είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα της «εμμονής» του Πιραντέλλο, να ιχνηλατεί τη λεπτή γραμμή που χωρίζει τη φαντασία από την πραγματικότητα.

Τώρα στη θεατρική σκηνή

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζετε
του Λουίτζι Πιραντέλλο, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Μυστήριο καλύπτει τη συμπεριφορά του κρατικού υπαλλήλου Πόντσα που έχει μετακομίσει με τη γυναίκα του και την πεθερά του σε μια άλλη πόλη, μετά από μια καταστροφή στον τόπο όπου εργαζόταν. Εντύπωση προκαλεί στον προϊστάμενο αλλά και στο περιβάλλον του –που ζει και αναπνέει για το κουτσομπολιό- ότι ο Πόντσα αναγκάζει τις δύο γυναίκες να ζουν χωριστά και τις απαγορεύει να συναντώνται μεταξύ τους. Όταν ο Πόντσα και η πεθερά του καλούνται για εξηγήσεις από τον προϊστάμενο και τον νομάρχη, οι απαντήσεις περιπλέκουν το μυστήριο, αφού ο καθένας έχει την δική του εκδοχή για την πραγματικότητα.

Μετάφραση Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνικά Ελένη Μανωλοπούλου
Κοστούμια Ιωάννα Τσάμη
Κίνηση Σταυρούλα Σιάμου
Μουσική Κορνήλιος Σελαμσής
Φωτισμοί Αλέκος Αναστασίου

Συνεργασία στη δραματουργία Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Βοηθός σκηνογράφου Τίνα Τζόκα
Βοηθός σκηνοθέτη Θεοδώρα Καπράλου.
Παίζουν: Ξένια Καλογεροπούλου, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μιχάλης Κίμωνας, Έμιλυ Κολιανδρή, Θύμιος Κούκιος, Υβόννη Μαλτέζου, Κώστας Μπερικόπουλος, Μιχάλης Οικονόμου, Ελίνα Ρίζου, Σταυρούλα Σιάμου, Γιώργος Συμεωνίδης, Μηνάς Χατζησάββας.
ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info]
Που:
Εθνικό Θέατρο-Κεντρική Σκηνή, (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170-171)
Πότε:
Τετάρτη έως Κυριακή στις 20:30
Πόσο:
20, 15, 10 (μειωμένο), 13 (Πέμπτη)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news