Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

ΘΕΑΤΡΟ : [Σκηνές από έναν γάμο] του Ι. Μπέργκμαν


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Οι σκηνές από έναν γάμο
του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν πρωτοπαρουσιάστηκαν στη σουηδική τηλεόραση, σε μορφή μίνι τηλεοπτικής σειράς, το 1973. Το σενάριο παρακολουθεί την κατάρρευση του γάμου της δικηγόρου Μαριάννας και του καθηγητή Γιόχαν. To έντονο υπερρεαλιστικό κινηματογραφικό ύφος του Μπέργκμαν, η νευρώδης, κλειστοφοβική ατμόσφαιρα και οι αξεπέραστες ερμηνείες της Λιβ Ούλμαν και του Έρλαντ Γιόζεφσον, απογειώνουν τη σειρά κάνοντας τη πασίγνωστη σε όλον τον κόσμο. Η επιτυχία ήταν τεράστια και οι συντελεστές «κατηγορήθηκαν» για την αλματώδη αύξηση των διαζυγίων στη Σουηδία, καθώς την περίοδο της προβολής διπλασιάστηκαν. Το 1974 γυρίστηκε η ταινία που βασίστηκε στο σενάριο της σειράς, ενώ ακολούθησαν και αρκετές θεατρικές μεταφορές του σεναρίου, σε αρκετές πόλεις του κόσμου.


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Σκηνές από έναν γάμο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Ο Γιόχαν και η Μαριάννα, ένα ζευγάρι μορφωμένων αστών, ζουν έναν ήρεμο και καθ΄ όλα τακτοποιημένο γάμο, μέχρι τη στιγμή που οδηγούνται σε ρήξη όταν εκείνος αποκαλύπτει ότι είναι ερωτευμένος με μια νεότερη γυναίκα. Η αντίδραση της Μαριάννας είναι απρόσμενα ήρεμη. Η σύγκρουσή τους μεταφέρεται αργότερα μέσα στον χρόνο, όταν ο Γιόχαν έχει αρχίσει να ασφυκτιά από τη νέα του σχέση και η γυναίκα έχει παντρευτεί κάποιον άλλον, ο οποίος ωστόσο έχει καταφέρει να την απελευθερώσει. Στη νέα τους συνάντηση, οι ρόλοι μοιάζουν να έχουν αντιστραφεί και οι ισορροπίες να έχουν αλλάξει.
Ο Μπέργκμαν μιλά στο έργο για τη φθορά του έρωτα και ψυχογραφεί τα στάδια του γάμου, με μια επίπονη και σχολαστική σπουδή και με τρόπο εξαντλητικό, ρεαλιστικό, επώδυνο αλλά και λυτρωτικό. Το έργο αποτελεί απόσταγμα των προσωπικών του βιωμάτων και μια καλά κρυμμένη ειρωνεία διέπει όλη του την δράση. Το τελικό απόφθεγμα τεμαχίζεται, αποδομείται, περνάει από αναθεωρήσεις και συντίθεται εκ νέου, για να μετατραπεί οριστικά σε μια κρυστάλλινη σπαρακτική μουσική δωματίου.

Μετάφραση: Δάνης Κατρανίδης
Σκηνικά–Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης.

Παίζουν: Δάνης Κατρανίδης, Παναγιώτα Βλαντή. 

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info] 

Πού: Στο Πόλη Θέατρο, (Φωκαίας 4 κ Αριστοτέλους 87, Πλ. Βικτωρίας, Αθήνα, τηλ. 211. 1828900)
Πότε: Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 18:30, από 7 Φεβρουαρίου 2014
Πόσο: Πέμπτη και Παρασκευή: 15, 10 (φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ)
Σάββατο και Κυριακή: 20, 15 (φοιτητικό), 10 (ανέργων, ΑΜΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news