Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

[Η Μαύρη Ντάλια] του James Ellroy ~ ΒΙΒΛΙΟ



Στις 15 Ιανουαρίου του 1947 σε μια αλάνα του Λος Άντζελες ανακαλύπτεται το γυμνό και τεμαχισμένο πτώμα μιας όμορφης 23χρονης στάρλετ, της Μπέτυ Σόρτ, γνωστή και με το παρατσούκλι η «Μαύρη Ντάλια» από την συνήθεια της να ντύνεται στα μαύρα. Ο φόνος προκαλεί ένα από τα μεγαλύτερα ανθρωποκυνηγητά στην ιστορία της Καλιφόρνιας.

Στην έρευνα συμμετέχουν δύο αστυνομικοί πρώην μπόξερ : ο Μπάκυ Μπλάιχερτ και ο Λη Μπλανσαρ, συνάδερφοι, φίλοι και αντίπαλοι στον έρωτα με την ίδια γυναίκα. Και οι δύο αποκτούν μία εμμονή με την Ντάλια – οδηγημένοι από σκοτεινές ανάγκες να μάθουν καθετί για την ζωή της, να συλλάβουν τον διεστραμμένο δολοφόνο της, να κατακτήσουν την γυναίκα ακόμα και στον θάνατό της. Η αναζήτησή τους θα τους οδηγήσει σ’ ένα κολασμένο ταξίδι στο μεταπολεμικό Χόλλυγουντ, στην καρδιά της ταραχώδους ζωής του πεθαμένου κοριτσιού, πέρα από τα όρια της δικής τους ψυχής – σε μια περιοχή απόλυτης τρέλας.


Σαράντα χρόνια αργότερα ο James Ellroy ενδιαφέρεται για την περίπτωση της Μπέτυ Σόρτ και δίνει μια μυθιστορηματική λύση που την αφιερώνει στην ίδια του την μητέρα η οποία είχε  δολοφονηθεί το 1958.

Στην νέα του κατάδυση στην κόλαση του Λος Άντζελες, ο συγγραφέας εξορκίζει το ίδιο του το παρελθόν και μας δίνει το πιο ισχυρό του μυθιστόρημα. Το βιβλίο αυτόν τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του σύγχρονου μαύρου μυθιστορήματος. Κατά πολλούς η «Μαύρη Ντάλια» υπήρξε το σημαντικότερο ‘νουάρ’ μυθιστόρημα της δεκαετίας του ’80.

"Δεν την γνώρισα ποτέ. Υπάρχει για μένα μέσα από τους άλλους και τον τρόπο που τους επηρέασαν τα γεγονότα γύρω από τον θάνατο της. Γυρίζοντας προς τα πίσω, ψάχνοντας μόνο αποδείξεις, την ανεπαρέστησα σαν μικρό, λυπημένο κορίτσι και πόρνη μαζί, τουλάχιστον εν δυνάμει - αυτό το 'εν δυνάμει' κάλλιστα μπορεί να το κολλήσει κάποιος και σε μένα. Μακάρι να της είχα επιφυλάξει ένα ανώνυμο τέλος, μερικές λέξεις σε μια αναφορά του τμήματος ανθρωποκτονιών, σ'ένα αντίγραφο με καρμπόν για τον ιατροδικαστή και κάποια ακόμα έγγραφα για την ταφή. Μόνο που η ίδια δεν θα το ήθελε έτσι. Όσο κτηνώδη και αν είναι τα γεγονότα θα ήθελε να γίνουν όλα γνωστά.....

Άνοιξα τον δρόμο με τον αγκώνα μου ανάμεσα σε δύο αστυφύλακες και είδα περί τίνος επρόκειτο.
Ήταν ένα γυμνό ακρωτηριασμένο πτώμα μιας νεαρής γυναίκας, κομμένο στα δύο στην μέση της. Το κάτω μισό βρισκόταν μέσα στους θάμνους λίγα μέτρα μακριά από το πάνω μέρος, με τα πόδια ανοιχτά. Ένα μεγάλο τρίγωνο έλειπε από τον αριστερό μηρό της και υπήρχε ένα μακρύ και φαρδύ κόψιμο από το σημείο της τομής μέχρι την κορυφή του εφηβαίου. Το δέρμα σε όλη την τομή είχε τραβηχτεί πάνω, όργανα από μέσα δεν υπήρχαν. Το πάνω μισό ήταν σε χειρότερη κατάσταση: τα στήθη ήταν καμένα με τσιγάρο, το δεξί κρεμόταν από ένα μικρό κομμάτι δέρματος, το αριστερό ήταν κομμένο γύρω από την ρώγα. Τα κοψίματα ήταν βαθιά και έφταναν μέχρι το κόκκαλο. Το χειρότερο όμως όλων ήταν το πρόσωπό της. Είχε γίνει μια μεγάλη, πορφυρή μελανιά, η μύτη είχε συνθλιβεί, το στόμα είχε σκιστεί μέχρι και τα δύο αυτιά, σχηματίζοντας ένα πονηρό χαμόγελο, που έμοιαζε να χλευάζει την υπόλοιπη βαρβαρότητα. Ήξερα ότι αυτό το χαμόγελο θα με συνόδευε μέχρι τον τάφο μου..."

Η «Μαύρη Ντάλια» μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2006 απόν τον σκηνοθέτη
Brian De Palma με πρωταγωνιστές τον Josh Hartnett, τον Aaron Eckhart και την Scarlet Johansson

Η αναπαραγωγή του κειμένου έγινε από το βιβλίο «Η Μαύρη Ντάλια» του
James Ellroy, εκδόσεις ΑΓΡΑ έτος 1987.  Η μετάφραση του βιβλίου έγινε από τον Ανδρέα Αποστολίδη.



Η πραγματική Μαύρη Ντάλια

Η Μπέτυ Σόρτ γεννήθηκε το 1924 στο Hyde Park της Μασσαχουσέτης,  με γονείς τον  Cleo και την Phoebe Sort. O πατέρας της είχε μια πολύ καλή δουλειά μέχρι που ξέσπασε η κρίση της δεκαετίας του ’30. Τότε αποφάσισε να προσποιηθεί ότι αυτοκτόνησε και παρκάρισε το αυτοκίνητό του σε μια γέφυρα και δραπέτευσε στην Καλιφόρνια αφήνοντας την γυναίκα του και την κόρη του να πιστεύουν πως είχε αυτοκτονήσει. Όταν χρόνια αργότερα αποφάσισε να επικοινωνήσει με την γυναίκα του η οποία είχε υποφέρει πολλά χρόνια λόγω της χρεοκοπίας, εκείνη αρνήθηκε να μιλήσει μαζί του. Παρόλα αυτά η Μπέτυ επικοινωνούσε από τότε και στο εξής πολλά χρόνια με τον πατέρα της. Η Μπέτυ μεγαλώνοντας έγινε μια όμορφη κοπέλα η οποία ενδιαφερόταν για το μόντελινγκ και την βιομηχανία των ταινιών και ο στόχος της ήταν μια μέρα να εργαστεί στο Χόλλυγουντ. Το 1944 ερωτεύτηκε τον Ματ Γκόρντον, αεροπόρο, και επρόκειτο να παντρευτούν αλλά εκείνος σκοτώθηκε κατά την επιστροφή του από τον πόλεμο. Το 1946 μετακόμισε στο Λος Άντζελες όπου είχε μια σύντομη σχέση με τον Gordon Fickling, παλιός φίλος της πριν την σχέση της με τον Ματ Γκόρντον.  Την εποχή της δολοφονίας της έμενε μαζί με 4 άλλες κοπέλες σε ένα διαμέρισμα στο Χόλλυγουντ.

Η Μπέτυ Σόρτ βρέθηκε νεκρή, κομματιασμένη στα δύο και σεξουαλικά κακοποιημένη το 1947. Το πρόσωπο της ήταν χαραγμένο και το σώμα της στραγγισμένο από αίμα.

Το έγκλημα παραμένει ανεξιχνίαστο μέχρι σήμερα.


Πηγή crime.about.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news