Κυριακή 27 Απριλίου 2014

[H Νυχτερίδα] Γιόχαν Στράους ο νεώτερος ~ ΟΠΕΡΑ

Σε ένα αρχοντικό στη Βιέννη ζούσε πολλά χρόνια πριν ένα ζευγάρι ευγενών.
Ο βαρόνος Αϊζενστάιν και η βαρόνη Ροζαλίντε. Στο ίδιο σπίτι ζούσε επίσης η Αντέλε η καμαριέρα τους. Φίλος του ζευγαριού ήταν ο Μπλιντ, δικηγόρος στο επάγγελμα. Στο έργο μας, θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον Φρανκ και πολλούς άλλους ήρωες..
Με παραμυθένιο τρόπο, γυρνώντας το δείχτη ενός ρολογιού, θα πάμε πολλά χρόνια πίσω, για να τους βρούμε συμμαθητές στο ίδιο σχολείο. Θα τους δούμε σε μάθημα χορού, σε μάθημα μουσικής, στην απονομή των διπλωμάτων τους. Θα ακολουθήσει η πρόταση γάμου του Αϊζενστάιν στη Ροζαλίντε. Ύστερα ο γάμος του ζευγαριού. Θα περάσουν λίγα χρόνια.
Ο Αϊζενστάιν θα προκαλέσει πολλά προβλήματα με τον χαρακτήρα του, ώσπου σε ένα χορό μεταμφιεσμένων θα δοθεί η λύση, χαρίζοντας ένα ευτυχισμένο τέλος στην ιστορία μας.


Παρά το γεγονός ότι η Νυχτερίδα θεωρείται η αντιπροσωπευτικότερη και διασημότερη βιεννέζικη οπερέτα, υπερβαίνει τα στερεότυπα του είδους, δηλαδή δεν αποτελεί ακόμα μια συρραφή από βαλς, μαζούρκες και πόλκες, τις οποίες μάλιστα ο Στράους έγραφε με χαρακτηριστική άνεση, αλλά κατόρθωσε να αναπτύξει δομές ικανές να στηρίξουν μια κωμική όπερα.
Ήταν όμως ο Γκουστάβ Μάλερ εκείνος που έκανε στον Στράους το μεγαλύτερο δώρο: στις 13 Μαρτίου του 1894 ο κορυφαίους συνθέτης και αρχιμουσικός διηύθυνε στην Όπερα του Αμβούργου τη Νυχτερίδα, επικυρώνοντας την ποιότητα της μουσικής, δίνοντας στο έργο τα διαπιστευτήρια για μια διεθνή σταδιοδρομία στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου και χαρίζοντας τη δημοτικότητα του που έως σήμερα παραμένει αμείωτηΗ οπερέτα ανέβηκε για πρώτη φορά στις 5 Απριλίου του 1874 στο Theatre an der Wien στην Βιέννη και από τότε παίζεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο ρόλος του Eisenstein ήταν αρχικά γραμμένος για τενόρο αλλά σήμερα πολύ συχνά ακούγεται και από βαρύτονο. Η οπερέτα είναι γραμμένη σε 3 πράξεις και έχει γυριστεί και σε ταινίες για το σινεμά και την τηλεόραση. Ήταν η πρώτη οπερέτα που ανέβηκε στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1940 και τώρα επιστρέφει σε νέα παραγωγή. Είναι έργο γεμάτο από την μαγευτική μουσική της αυτοκρατορικής βιέννης. Η Εθνική Λυρική Σκηνή ακολουθώντας την παράδοση ανεβάζει το έργο στα ελληνικά με νέα όμως μετάφραση από τον Δημήτρη Δημόπουλο. Ο Αλέξανδρος Ευκλείδης, σκηνοθέτης, διασκεύασε το έργο και μας μεταφέρει στην Αθήνα του 1960.

Στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Θέατρο Ολύμπια για λίγες παραστάσεις, 4,7,14 και 18 Μαίου.

Τιμές εισιτηρίων: €15, €25, €30, €40
Τιμή παιδικού & φοιτητικού εισιτηρίου: €15
Θέσεις περιορισμένης ορατότητας: €7, €12, €20

πηγές : wikipedia, nationalopera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news