Τετάρτη 21 Μαΐου 2014

[Είναι καθήκον μας να πειραματιζόμαστε] Alexander Rodchenko ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

On the pavement, 1930
Ο Al.Rodchenko ήταν Ρώσος ζωγράφος, γλύπτης, φωτογράφος και σχεδιαστής γραφικών. Ήταν ένας από τους καλλιτέχνες που καθιέρωσαν τον κονστρουκτιβισμό ( καλλιτεχνικό ρεύμα στην ζωγραφική και γλυπτική σαν κύριο θέμα τις αφηρημένες κατασκευές)  και το ρώσικο σχέδιο. Εργάστηκε σαν ζωγράφος και σαν σχεδιαστής πριν στραφεί στο φωτομοντάζ και στην φωτογραφία.

Οι φωτογραφίες του αφορούσαν την κοινωνία, με εξαιρετικές καινοτομίες και ήταν σε αντίθεση με την ζωγραφική αισθητική. Συχνά φωτογράφιζε από παράξενες γωνίες συχνά από πολύ ψηλά ή από πολύ χαμηλά για να σοκάρει τον θεατή και να αναβάλλει την αναγνώριση του θέματός του.



Ο Rodchenko γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1891 και η οικογένεια του ανήκε στην εργατική τάξη. Η οικογένεια του μετακόμισε το 1909 στο Καζάν μετά από τον θάνατο του πατέρα του όπου και σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών του Καζάν και στο Ινστιτούτο Στρογκανόφ.
Το 1921 έγινε μέλος του κινήματος Productivist  το οποίο στήριζε την ενσωμάτωση της τέχνης στην καθημερινή ζωή. Σταμάτησε να ζωγραφίζει κατά παραγγελία για να αφοσιωθεί στον σχεδιασμό για πόστερς, για εικονογράφηση και για ταινίες. Ήταν βαθιά επηρεασμένος από τις ιδέες και το έργο του σκηνοθέτη Dziga Vertov, με τον οποίο συνεργάστηκε πολύ στενά το 1922.
Girl with a Leica,1934


Εντυπωσιασμένος από το φωτομοντάζ των Γερμανών ντανταϊστών , ο Rodchenko άρχισε να πειραματίζεται το 1923 μόνος του πρώτα με έτοιμες φωτογραφίες και το 1924 ξεκίνησε τις δικές του. Το πρώτο του φωτομοντάζ εκδόθηκε απεικονίζοντας το ποίημα του Mayakovsky About this” το 1923. 
 Από το 1923 έως το 1928 συνεργάστηκε στενά με τον Ρώσο ποιητή (μεταξύ των οποίων τράβηξε και πολύ εντυπωσιακά πορτρέτα του ίδιου) για τον σχεδιασμό και εξώφυλλο του LEF και του Novy Lef, εκδόσεις των constructivist καλλιτεχνών. Οι φωτογραφίες του έχουν αφαιρεθεί όλες οι μη αναγκαίες λεπτομέρειες.



Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1920 όλο το έργο του Rodchenko είναι αφαιρετικό. Κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1930, με την αλλαγή των κυβερνητικών γραμμών σχετικά με τα επαγγέλματα των καλλιτεχνών, επικεντρώθηκε στην φωτογράφιση των σπορ, και στις εικόνες από παρελάσεις και άλλα ‘χορογραφικά’ κινήματα.
Ο Rodchenko έγινε δεκτός στην ακαδημία των καλλιτεχνών τον Οκτώβριο του 1928 αλλά διαγράφτηκε 3 χρόνια μετά κατηγορούμενος για ‘φορμαλισμό’. Ξαναγύρισε στην ζωγραφική στα τέλη της δεκαετίας του ’30, σταμάτησε την φωτογραφία το 1942  και παρουσίασε αφηρημένο, εξεπρεσσιονιστικό έργο κατά την διάρκεια της δεκαετίας του 1940. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών συνέχιζε να οργανώνει για την κυβέρνηση εκθέσεις ζωγραφικής.Πέθανε στην Μόσχα το 1956.

 
Young Gliders, 1933




Alexander Rodchenko










 πηγές κειμένων - φωτογραφίας : Lumieregallery.net, photography.com 

επιμέλεια κειμένων - απόδοση στα ελληνικά Μαρία Ροδοπούλου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news