Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

[Μεφίστο] του Κλάους Μάν ~ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Ο Κλάους Μαν έγραψε τον Μεφίστο, το έκτο του μυθιστόρημα, το 1936, κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Άμστερνταμ. Το μυθιστόρημα προσαρμόζει τον δραματουργικό μύθο του Μεφιστοφελή και του Δόκτωρα Φάουστους, έχοντας ως κεντρικό ήρωα τον αριστερό ηθοποιό Χέντρικ Χέφγκεν, έναν άνδρα που χάνει τη συνείδησή του και αρχίζει να συνεργάζεται με το ναζιστικό κόμμα, με στόχο να βελτιώσει τη δική του εργασιακή και κοινωνική θέση. Το έργο που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, παρακολουθεί την πορεία της ζωής του Χέφγκεν από τα πρώτα χρόνια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης όταν πρωταγωνιστούσε σε φημισμένο θέατρο του Αμβούργου, μέχρι τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ, οπότε το όνομά του ταυτίστηκε με τους Ναζί. Η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία  δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική όλων των ηρώων μέσα από τη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων. Το έργο αποτελεί μελέτη πάνω στις σχέσεις τέχνης και πολιτικής, εξουσίας και ηθικής, εμβαθύνοντας όχι μόνο στην άνοδο του φασισμού, αλλά στις κοινωνιολογικές και πνευματικές προϋποθέσεις που έκαναν δυνατή μια τέτοια άνοδο.
Η Αριάν Μνούσκιν διασκεύασε το έργο για το θέατρο κάνοντάς το γνωστό στο ευρύ κοινό μερικά χρόνια μετά τη δικαστική απαγόρευση της κυκλοφορίας του στη Γερμανία, εξαιτίας της μήνυσης που κατέθεσε ο θετός γιος του ηθοποιού Γκούσταφ Γκρύντγκενς, ο οποίος θεωρήθηκε ότι υπήρξε το «μοντέλο» του συγγραφέα.




Τώρα στη θεατρική σκηνή

Μεφίστο του Κλάους Μαν, σε θεατρική διασκευή Αριάν Μνούσκιν και σκηνοθεσία Νίκου Μαστοράκη.



Η άνοδος του ναζισμού στη Γερμανία του μεσοπολέμου δοκιμάζει τις αντοχές, την ιδεολογία και την ηθική των μελών ενός θιάσου. Μέσα στη δίνη καταιγιστικών ιστορικών εξελίξεων, κάποιοι θα αντισταθούν, κάποιοι άλλοι θα αιφνιδιαστούν και άλλοι θα πληρώσουν με τη ζωή τους, καθώς το αυγό του φιδιού σκάει και ο ναζισμός αποκτάει όλο και περισσότερη δύναμη. Ένας από τους ηθοποιούς του θιάσου, ο Χέντρικ Χέφγκεν, μπροστά στην αβεβαιότητα και το φόβο, θα επιλέξει να προτάξει την καριέρα του και να συμμαχήσει με τον «διάβολο».



Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου
Δραματουργική επεξεργασία (σε συνεννόηση με την Αριάν Μνουσκίν): Νίκος Μαστοράκης
Σκηνικά-κοστούμια: Νίκος Μαστοράκης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Αμάλια Μπένετ
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Τόμμυ Σκλάβος
Βοηθός σκηνογράφου: Αμαλία Θεοδωροπούλου
Βοηθός χορογράφου: Χρήστος Πολυμενάκος.

Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Βίκυ Βολιώτη, Μαρία Ζορμπά, Δανάη Κατσαμένη, Θύμιος Κούκιος, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Υβόνη Μαλτέζου, Στέφανος Μουαγκιέ, Άλκης Παναγιωτίδης, Γιώργος Παπαπαύλου, Τάσος Πυργιέρης, Γιούλικα Σκαφιδά,
Γιάννης Στόλλας, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Χάρης Τζωρτζάκης, Θάνος Τοκάκης, Ένκε Φεζολλάρι, Χάρης Φραγκούλης, Μηνάς Χατζησάββας, Νίκος Ψαρράς.



Στο πιάνο η Λήδα Μανιατάκου.

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info]

Πού: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, (Ηρώων Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, τηλ. 210 4143310)
Πότε:
Κάθε Τετάρτη έως Σάββατο στις 20:30, Κυριακή στις 19:00, έως 15 Ιουνίου 2014.
Πόσο:
25 (διακεκριμένη ζώνη), 20 (Α Ζώνη), 15 (Β Ζώνη, εξώστης), 10 (φοιτητικό), 13 (Τετάρτη και Πέμπτη)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news