Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

[Ο Γλάρος Ιωνάθαν Λίβινγκστον] του R.Bach ~ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

"Μακρύτερα, βλέπει ο γλάρος
που πετάει ψηλότερα" R.Bach.


"Ο "Γλάρος" του R.Bach είναι ένα από τα συγκινητικότερα βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ, ένα μοναδικό παραμύθι που ξεφεύγει από την προσγειωμένη και ανιαρή καθημερινότητα, ένα πέταγμα που σε προκαλεί να αφήσεις τον φόβο πίσω σαν κακή ανάμνηση, και μέσα από τις σελίδες του γεύεσαι, οσφρίζεσαι και βλέπεις ένα από τα πιο θεμελιώδη και θεωρητικά αναφαίρετο δικαίωμα του ανθρώπου στην ζωή : την ελευθερία. Την ελευθερία της ψυχής, την ελευθερία των επιλογών, την ελευθερία των πτήσεων στα όνειρα και στην περιπέτεια και γνώση που λαχταρά το ανθρώπινο πνεύμα. Ένα βιβλίο που σε κάνει να αναζητάς την αίσθηση του αέρα στο πρόσωπό σου, ένα βιβλίο που σε κάνει να αναζητάς τα δικά σου φτερά. Η ανάγνωση του βιβλίου και ο ενστερνισμός της ελευθερίας της πτήσης χρειάζεται την γενναιότητα που συναντά κανείς μόνο στην παιδική ηλικία. Τότε που οι μπαμπούλες δεν ήταν τίποτα άλλο παρά σκιές στην ντουλάπα οι οποίες, δειλές όπως όλες οι σκιές έφευγαν με την πρώτη αναλαμπή του φωτός." περιοδικό "Σοδειά".

"Το να βρούμε αυτό που θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερο από κάθε άλλο πράγμα στην ζωή μας και να τραβήξουμε προς τα εκεί με θάρρος και αποφασιστικότητα και επιμονή όπως αλληγορικά περιγράφεται στις περιπέτειες του Ιωνάθαν είναι ο δρόμος όλων εκείνων που τολμούν να είναι ευτυχισμένοι" οπισθόφυλλο βιβλίου εκδόσεις διόπτρα.
Ο Γλάρος είναι ένα παραμύθι που αφορά την αναζήτηση ενός γλάρου, του Ιωνάθαν, για την τελειότητα των πτήσεων. Ένας σπάνιος γλάρος, φιλοδοξεί να πετάει όχι για φαγητό αλλά για να μάθει τι μπορεί να πετύχει με τις πτήσεις του στον αέρα. Ενώ οι άλλοι γλάροι του σμήνους του φιλονικούν μεταξύ τους για το φαγητό, ο Ιωνάθαν περνάει τον χρόνο του εξασκώντας την ταχύτητα του και προσπαθώντας να πετύχει την μέγιστη ταχύτητα.

Οι διάφορες ατυχίες του καθώς εξασκείται στην ταχύτητα τον οδηγεί στον εξορισμό του από το σμήνος. Ο Ιωνάθαν, ως εξόριστος, δημιουργεί τον προσωπικό του παράδεισο σαν μοναχικός γλάρος, ακολουθώντας παθιασμένα το όνειρο του για το τέλειο πέταγμα.

Δύο γλάροι ‘αγνοί σαν αστροφεγγιά’ οδηγούν τον Ιωνάθαν από τον προσωπικό του παράδεισο σε ένα υψηλότερο επίπεδο συνείδησης -  σ ένα μέρος κοντά στον Ουρανό. Εκεί ο Ιωνάθαν βρίσκει γλάρους που μοιράζονται το όνειρό του για την τέλεια πτήση. Ο Ιωνάθαν μένει αρκετό καιρό σε αυτό το μέρος και μαθαίνει. Το πέταγμά του βελτιώνεται μέχρι που μια μέρα μπορεί να φτάσει από το ένα μέρος στο άλλο με την ταχύτητα της σκέψης.

Σ’ αυτό το σημείο ο Ιωνάθαν αντιμετωπίζει το δίλημμα αν θα συνεχίσει την προσωπική του αναζήτηση για περαιτέρω τελειότητα ή αν θα βοηθήσει τους συνηθισμένους γλάρους στο σμήνος που είχε αφήσει καιρό πριν. Τελικά επιλέγει να επιστρέψει στο σμήνος του και μετά από επίπονες και επώδυνες προσπάθειες να τους μεταδώσει το πάθος του για την τελειότητα, οι υπόλοιποι γλάροι σιγά-σιγά αρχίζουν να μαθαίνουν και να αναζητούν την παρέα του και την διδασκαλία του.

Το πάθος του Ιωνάθαν για τελειότητα ήταν η κληρονομιά του σε κάθε έναν από τους γλάρους αυτούς οι οποίοι συνέχισαν την αναζήτησή του και την επεκτείνανε ακόμα περισσότερο.

Απόσπασμα

Πηγαίναμε από τον ένα κόσμο στον άλλον, ίδιο σχεδόν με τον προηγούμενο, ξεχνώντας αμέσως από που είχαμε έρθει και χωρίς να νοιαζόμαστε που πηγαίναμε αφού ζούσαμε μονάχα από στιγμή σε στιγμή. Μπορείς να φανταστείς πόσες ζωές θα πρέπει να ζήσαμε πριν συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν περισσότερα πράγματα στην ζωή από το φαγητό, τους καβγάδες ή την ανάληψη εξουσίας μες στο Σμήνος; Χίλιες ζωές, δέκα χιλιάδες ζωές. Κι ύστερα άλλες εκατό μέχρι να αρχίσουμε να μαθαίνουμε πως υπάρχει κάτι που λέγεται τελειότητα κι άλλες εκατό ακόμη για να συλλάβουμε την ιδέα ότι σκοπός μας στην ζωή είναι να βρούμε αυτήν τελειότητα και να την εκδηλώσουμε. Φυσικά, ο ίδιος κανόνας εξακολουθεί να ισχύει και τώρα ακόμα : επιλέγουμε τον επόμενο κόσμο μας με βάση τα όσα μαθαίνουμε σε αυτόν εδώ. Αν δεν μάθουμε τίποτα, ο επόμενος κόσμος θα είναι ίδιος με αυτόν και θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τους ίδιους περιορισμούς και τα ίδια δυσβάσταχτα βάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news