Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

[Σλάντεκ] του Έντεν φον Χόρβατ ~ ΘΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Το έργο του Έντεν φον Χόρβατ Σλάντεκ, είναι ένα πολιτικό υπαρξιακό δράμα, ένας προβληματισμός για την αγωνιώδη ανάγκη του ανθρώπου να ανήκει, ακόμα και θυσιάζοντας την ανθρώπινη του υπόσταση. Ένα από τα λιγότερα γνωστά έργα του σπουδαίου Γερμανό-Αυστρο-Ούγγρου συγγραφέα γραμμένο το 1929, λίγο πριν ο ναζισμός αναρριχηθεί στην εξουσία με επικίνδυνα ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες στο σήμερα.

Τα βασικότερα θέματα που απασχόλησαν τον Χόρβατ ήταν οι εκφάνσεις της πολιτικής και της ιστορίας στην καθημερινότητα και ο ρόλος τους στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής κουλτούρας. Προσπαθούσε, ειδικότερα, να «ταρακουνήσει» τους αναγνώστες και θεατές του, μιλώντας για την επερχόμενη αυγή του φασισμού και τους κινδύνους που φέρει μαζί της.

Ο Χόρβατ χτυπήθηκε από πτώση δέντρου και σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι, τον Ιούνιο του 1938. Η τραγική ειρωνεία ήταν πως, σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγες μέρες πριν είχε εξομολογηθεί σε έναν φίλο του: «δεν φοβάμαι τους Ναζί, άλλωστε υπάρχουν χειρότερα πράγματα που πρέπει κάποιος να φοβάται, χωρίς να γνωρίζει το γιατί».




Τώρα στη θεατρική σκηνή

Σλάντεκ του Έντεν φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

O Σλάντεκ είναι ένας νέος χωρίς μόρφωση και δουλειά σε αναζήτηση προσανατολισμού μέσα στις οικονομικές και κοινωνικές θύελλες του μεσοπολέμου. Μοιάζει παντελώς ανίκανος να οραματιστεί μια ειρηνική ζωή. Τελικά εντάσσεται στους κόλπους του Μαύρου Στρατού, μιας σκληροπυρηνικής φασιστικής ομάδας που εκπαιδεύει-εκτρέφει δολοφόνους για το «καλό της πατρίδας».
Ένα έγκλημα γίνεται αφορμή για μια ατέρμονη αντιπαράθεση ιδεολογιών.

Μετάφραση-διασκευή: Θεοδώρα Καπράλου, Δημήτρης Καραντζάς
Ηχητική Δραματουργία-μουσική κειμένου: Δημήτρης Καμαρωτός
Κίνηση: Σταυρούλα Σιάμου
Σκηνικά-κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Βοηθός σκηνοθέτη: Θεοδώρα Καπράλου
Παίζουν: Μαρία Κεχαγιόγλου, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Κλίνης, Άρης Μπαλής, Αντώνης Αντωνόπουλος, Αινείας Τσαμάτης, Μιχάλης Οικονόμου.

Πού:
Θέατρο Πόρτα, (Μεσογείων 59, Αθήνα, τηλ. 210 7711333)
Πότε
: Τετάρτη στις 20:00, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 19:00, από 6 Νοεμβρίου 2014
Πόσο
: 15, 12 (ομαδικό), 10 (φοιτητικό, ανέργων)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news