Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

[Ο Βουρκόλακας] του Αργύρη Εφταλιώτη ~ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Ο Αργύρης Εφταλιώτης (ψευδώνυμο του Κλεάνθη Μιχαηλίδη) γεννήθηκε το 1849 στον Μόλυβο της Λέσβου. Σταθμοί της ζωής του ήταν η Πόλη, το Μάντσεστερ της Αγγλίας (όπου ανέπτυξε εμπορική δραστηριότητα, ανοίγοντας κατάστημα με την επωνυμία του) και το Λίβερπουλ. Η είσοδος του στον λογοτεχνικό στίβο γίνεται το 1869 με συγγραφή ποιητικών έργων σε λογοτεχνικά περιοδικά της εποχής, ενώ από το 1891 στρέφεται στην πεζογραφία. Ο Εφταλιώτης καλλιεργούσε συστηματικά τη δημοτική γλώσσα και πρόβαλλε μέσα από τα έργα του τις θεματικές της ξενιτιάς και του νόστου για την πατρίδα. Τα πιο γνωστά του πεζογραφήματα είναι η συλλογή διηγημάτων Νησιώτικες ιστορίες (1894), η Μαζώχτρα (1900) και το μυθιστόρημα Ο Μανώλης ο Ντελμπεντέρης. Το 1914 ξεκίνησε τη μετάφραση της Οδύσσειας του Ομήρου, έργο που έμεινε ανολοκλήρωτο λόγω του θανάτου του.

Ο Βουρκόλακας είναι το μοναδικό θεατρικό έργο που έγραψε ο Εφταλιώτης.



Τώρα στη θεατρική σκηνή

Ο Βουρκόλακας του Αργύρη Εφταλιώτη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα.



Ο Εφταλιώτης αντλεί το θέμα του από τους λαϊκούς μύθους και το Τραγούδι του νεκρού αδελφού που αποτέλεσε εμβληματικό έργο για τους ρομαντικούς κύκλους της κεντρικής Ευρώπης τον 19ο αιώνα. Γοητεύεται από τη δύναμη της λαϊκής ποίησης και με στόχο την ανανέωση της ελληνικής δραματουργίας, —τόσο γλωσσικά αλλά όσο και θεματολογικά—, γράφει το έργο αυτό στη δημοτική. Με μια γλώσσα πλούσια σε μνήμες και συναίσθημα, και ένα ύφος πιστό προς όλα τα μοτίβα των ρομαντικών, ο Βουρκόλακας γράφεται ως μια τραγωδία σε τρεις πράξεις. Ένας εφιαλτικός μύθος -εορτασμός της χαράς και του πένθους, της ζωής και του θανάτου, που διατηρεί τα στοιχεία της παραλογής αλλά εισάγει παράλληλα και νέα δεδομένα.



Σκηνικά: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου

Κοστούμια: Απόλλων Παπαθεοχάρης

Μουσική: Γιώργος Δούσσος

Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Νίκος Αργυριάδης.



Παίζουν: Νένα Μεντή, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Γιώτα Καλλίνη, Ηλίας Λάτσης, Αμαλία Νίνου, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Δημήτρης Σαμόλης.



Πού: Θέατρο Αποθήκη (Σαρρή 40, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ. 210 3253153)

Πότε: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15, από 16 Φεβρουαρίου 2015

Πόσο: 15, 12 (μειωμένο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news