Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Η γέννηση κι η πορεία της Μοντέρνας Τέχνης ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ


Jacques-Henri Lartigue

Η γέννηση του μοντερνισμού και της μοντέρνας τέχνης έρχεται από τα χρόνια της Βιομηχανικής επανάστασης, μιας περιόδου που κράτησε από τον 18ο μέχρι τον 19ο αιώνα κατά την οποία οι γρήγορες αλλαγές στην παραγωγή, στην μεταφορά και στην τεχνολογία επηρέασαν καταλυτικά την κοινωνία, οικονομία και της πολιτιστικές συνθήκες της ζωής στην Δυτική Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και τελικά όλον τον κόσμο. Οι νέες μορφές των μεταφορών, μεταξύ των οποίων κι ο σιδηρόδρομος, η ατμομηχανές και τελικά το μετρό άλλαξαν τον τρόπου που οι άνθρωποι ζούσαν, δούλευαν και ταξίδευαν είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό διευρύνοντας μ’αυτόν τον τρόπο την άποψη τους για τον κόσμο και δίνοντάς τους πρόσβαση σε νέες ιδέες. Καθώς τ’ αστικά κέντρα γνώρισαν ανάπτυξη, οι εργαζόμενοι κατέκλυσαν τις πόλεις για εργασία στην βιομηχανία κι ο αστικός πληθυσμός γνώρισε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη.



Paul Cézanne
Πριν από τον 19ο αιώνα, οι καλλιτέχνες συνήθως πληρώνονταν από εύπορους χορηγούς ή ιδρύματα όπως η εκκλησία, για να αναλάβουν ένα έργο. Τα περισσότερα έργα από αυτά ήταν είτε θρησκευτικού περιεχομένου είτε μυθολογικού, στα οποία εξελισσόταν μια ιστορία με πρόθεση να καθοδηγήσει τον θεατή. Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα πολλοί καλλιτέχνες άρχισα να δημιουργούν τέχνη σχετικά με ανθρώπους, μέρη, ή ιδέες που τους ενδιέφεραν και για τις οποίες είχαν προσωπική εμπειρία. Με την έκδοση του βιβλίο «Η ερμηνεία των ονείρων του Σ. Φρόυντ, και την μετάδοση της ιδέας του υποσυνείδητου, πολλοί καλλιτέχνες άρχισαν να εξερευνούν τα όνειρα, τους συμβολισμούς και τις προσωπικές τους εικονογραφίες ως δρόμους που θα τους οδηγούσαν στην έκφραση των δικών τους εμπειριών.


Προκαλώντας την γενική έννοια ότι η τέχνη πρέπει ν’αποδίδει ρεαλιστικά τον κόσμο,
Henri Matisse
κάποιοι καλλιτέχνες άρχισαν να πειραματίζονται με την εκφραστική χρήση των χρωμάτων χρησιμοποιώντας μη παραδοσιακά υλικά, νέες τεχνικές και μέσα. Μια από αυτές ήταν η φωτογραφία, της οποίας η εφεύρεση στην δεκαετία του 1830 παρουσίασε  μια νένα μέθοδο απεικόνισης και επανα-ερμηνείας του κόσμου. Οι συλλογές στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης άρχισαν να δημιουργούνται μετά το 1880 όταν η εποχή ήταν ώριμη για τους  avant-garde καλλιτέχνες να οδηγήσουν την τέχνη τους σε νέες, απρόσμενες και ‘μοντέρνες’ κατευθύνσεις.






πηγή www.moma.org

απόδοση στα Ελληνικά Μαρία Ροδοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news