Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

[Ο γυάλινος κόσμος] του Τένεσι Ουίλλιαμς ~ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη

Ο Τένεσι Ουίλλιαμς ξεκίνησε να γράφει τον Γυάλινο κόσμο, το 1941. Το θεατρικό έργο αντλεί υλικό από μια σύντομη ιστορία με τίτλο Portrait of a Girl in Glass. Τον Δεκέμβριο του 1944 το έργο του Ουίλλιαμς ξεκινά τη θεατρική του πορεία από το  Σικάγο. Η αρχική αποδοχή ήταν απογοητευτική και το έργο παραστάθηκε σε άδεια αίθουσα. Η κατάσταση μεταστράφηκε ολοκληρωτικά όταν οι κριτικοί του Σικάγο έγραψαν εκθειαστικές κριτικές για έργο και παράσταση. Τον Μάρτιο του 1945 το έργο έκανε το «άνοιγμα» του στο Μπροντγουαίη, στο Playhouse Theatre και κέρδισε το βραβείο της Ένωσης των θεατρικών κριτικών της Νέας Υόρκης. Αυτό το προσωπικό, βαθιά αυτοβιογραφικό έργο του Ουίλλιαμς σηματοδότησε την έναρξη μιας μακράς και επιτυχημένης θεατρικής πορείας. Οι χαρακτήρες και η ιστορία αγγίζουν την πραγματική ζωή του συγγραφέα. Ο Ουίλλιαμς (που το κανονικό του όνομα είναι Τομ, όπως και του βασικού χαρακτήρα του έργου) «πρωταγωνιστεί» ενώ η ιστορία ζωής της ασθενικής αδερφής του Ρόουζ δίνει δραματουργικό υλικό για να οικοδομηθεί ο χαρακτήρας της Λώρα.
Πρόκειται για ένα έργο «μνήμης» πάνω στους ακατάλυτους και τραυματικούς δεσμούς μιας οικογένειας μέσα στην ταραγμένη κοινωνική περίοδο πριν από το ξέσπασμα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Σκιαγραφεί μοναδικά τη διαχρονική ανάγκη των ανθρώπων να καταφεύγουν σε ψευδαισθήσεις, στην απομόνωση ή στην τέχνη πλάθοντας «έναν γυάλινο, εύθραυστο κόσμο» προκειμένου να αντέξουν τη σκληρή πραγματικότητα που τους συνθλίβει.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Ο γυάλινος κόσμος του Τένεσι Ουίλλιαμς, σε σκηνοθεσία Ελένης Σκότη.

Μετάφραση: Δήμος Κουβίδης
Σκηνικό: Εύα Μανιδάκη
Κοστούμια: Μικαέλα Λιακατά
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Κατερίνα Μαραγκουδάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Λάμπρος Γραμματικός.

Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Θέμις Μπαζάκα, Κωνσταντίνος Γώγουλος, Στέλλα Βογιατζάκη.

Πού: Θέατρο Εμπορικόν, (Σαρρή 11, Ψυρρή, Αθήνα, τηλ. 210 3211750)
Πότε: Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 και 21:15, από 11 Φεβρουαρίου 2015
Πόσο: Τετάρτη έως Παρασκευή: 17, 14 (φοιτητικό, ανέργων)
Σάββατο και Κυριακή: 20, 14 (φοιτητικό, ανέργων)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news