Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

JERRY SPAGNOLI

εικαστικά
γράφει η Μαρία Άρτεμις Γκόλφη
Jerry Spagnoli

Ο κηπουρός επισκέφτηκε ξανά τον κήπο. Όπως κάθε μέρα πέρασε για να μαζέψει τα ξερά φύλλα και τα αγριόχορτα της αυλής. Κοίταξε το θεόρατο δέντρο που μαράζωνε. «Αχ καημένο μου τι σε βρήκε και πεθαίνεις;» Πήρε την ψαλίδα του και έκοψε το μόνο πράσινο κλαδάκι του δέντρου. «Μη με κόβεις!» ούρλιαξε το μικρό κλαδάκι με τρόμο, αλλά ήταν αργά ο άντρας ήταν μεθυσμένος. «Ακούω φωνές σήμερα;» είπε ο κηπουρός και έξυσε το κεφάλι του. Κοντοστάθηκε δίχως να πάρει απάντηση και πέταξε το κλαδάκι στη γυάλινη καρότσα με τα  υπόλοιπα σκουπίδια του κήπου.
Το λάθος είχε συμβεί: ο μεθυσμένος κηπουρός που δεν έβλεπε καλά λόγω της ηλικίας του έκοψε το μοναδικό δροσερό τμήμα του δέντρου.
Τις επόμενες μέρες το θεόρατο δέντρο αρρώστησε βαριά. Γέρασε απότομα και ένας δυνατός άνεμος το έριξε κάτω. Η κορυφή του ήρθε και άγγιξε το κλαδάκι που εκείνη τη στιγμή κοιμόταν με τα υπόλοιπα ξερά χόρτα. Το δέντρο και το κλαδάκι αγκαλιάστηκαν τρυφερά για μια τελευταία στιγμή. Το δέντρο αγαπούσε το κλαδάκι του σαν να ήταν το μοναδικό του παιδί, που τώρα του το παίρνανε για πάντα μακριά.
Εκείνη την ώρα το κλαδάκι ονειρευόταν γλυκά και τεντώθηκε σε απίστευτα αστείες πόζες. Για καλή του τύχη ένα παιδί που έπαιζε στην αυλή του παππού του ήρθε κοντά του και το φωτογράφισε με την αναλογική μηχανή του. «Μαμά, μαμά κοίτα ένα μεγάλο δέντρο που φωτογράφισα.», είπε δείχνοντας το κλαδάκι που κοιμόταν. Η μάνα τράβηξε το παιδάκι μακρυά από κείνο τον κήπο.
Όταν ο σκοτεινός θάλαμος μετά από 3 μήνες εμφάνισε την φωτογραφία εκείνη έδωσε ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα. Όντως το παιδί φωτογράφισε το κλαδάκι αλλά ήταν σαν να πόζαρε ένα γιγάντιο δέντρο μέσα στο κάδρο της φωτογραφίας. Κανείς δεν καταλάβαινε τη διαφορά.
Η φωτογραφία σήμερα κοσμεί τον εκθεσιακό χώρο ενός από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του κόσμου, γιατί το παιδάκι όταν μεγάλωσε έγινε σπουδαίος καλλιτέχνης. Ο κόσμος βέβαια που δεν βλέπει με τα μάτια της καρδιάς περνά το κλαδάκι για τεράστιο δέντρο... Όλοι νομίζουν ότι πρόκειται για δέντρο που αγγίζει τη μαγεία του ουρανού. Είναι όμως ένα κλαδάκι μικρότερο και από την καρδιά ενός παιδιού που ποζάρει λίγες στιγμής πριν ξεψυχήσει…
Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα. Το θεόρατο δέντρο κόπηκε και πουλήθηκε στην αγορά. Το κλαδάκι χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μιας φωλιάς σπουργιτιού. Το αγοράκι μεγάλωσε για τα καλά και το μόνο που υπάρχει είναι η φωτογραφία που έβγαλε στον κήπο του παππού του. Λένε ο διάσημος φωτογράφος δεν πούλησε ποτέ την φωτογραφία. Και όταν τον ρωτούσαν γιατί σιωπούσε τρυφερά… 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news