Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

[Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος] ~ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη
 
Με αφορμή την παράσταση Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος, που βασίζεται σε μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη και με γενικό πλαίσιο το εκλογικό κλίμα των ημερών, αξίζει να ανατρέξουμε στον Επιτάφιο του Περικλή και στα σημεία που κατατίθεται ο έπαινος για τις αρετές του δημοκρατικού πολιτεύματος.

[…] Ζούμε σε ένα πολίτευμα, που δεν αντιγράφει τους νόμους των άλλων. Είμεθα εμείς μάλλον υπόδειγμα για τους άλλους, παρά μιμητές τους. Και καλείται το πολίτευμα αυτό δημοκρατία, λόγω του ότι η κυβέρνηση του κράτους βρίσκεται στα χέρια των πολλών κι όχι των ολίγων. Με τους νόμους διασφαλίζεται για όλους ισότητα και δικαιοσύνη για τα ιδιωτικά συμφέροντα, ενώ κατά κοινή εκτίμηση, έκαστος πολίτης προτιμάται στα δημόσια αξιώματα, όχι διότι ανήκει σε ορισμένη κοινωνική τάξη, αλλά για την προσωπική του αξία, εφόσον διακρίνεται σε κάποιον κλάδο. Ούτε εκείνος που είναι πτωχός και μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες εις στην πόλη, πρέπει να βρίσκει εμπόδιο, εξαιτίας της κοινωνικής του αφάνειας.

Κι όχι μόνο στο δημόσιο βίο μας πολιτευόμαστε με πνεύμα ελεύθερο, αλλά και στην αναμεταξύ μας καθημερινή επικοινωνία, είμαστε απαλλαγμένοι από καχυποψία και δεν αγανακτούμε με όσα πράττουν οι άλλοι για την ευχαρίστησή τους, ούτε υιοθετούμε απέναντι τους μια φυσιογνωμία σκυθρωπής αποδοκιμασίας, η οποία στην πραγματικότητα δεν ζημιώνει, αλλά πληγώνει.
Αλλά ενώ στις ιδιωτικές μας σχέσεις αποφεύγουμε να φαινόμαστε δυσάρεστοι, στον δημόσιο βίο μας αποφεύγουμε την παρανομία, με σεβασμό στις επιταγές των εκάστοτε αρχόντων και των νόμων και ιδιαίτερα εκείνων των νόμων που ισχύουν για την υπεράσπιση όσων αδικούνται, κι εκείνων που, μ' όλο που δεν είναι γραμμένοι, το δέχονται όλοι πως ντροπιάζουν όποιον τους πατεί.

Θουκυδίδης, Ιστορίαι, 2.37.1, 2.37.2, 2.37.3

Τώρα στη θεατρική σκηνή

Εγώ ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος, βασισμένο σε μια επιλογή κειμένων από το έργο του Θουκυδίδη, σε σκηνοθεσία Άννας Κοκκίνου.

Η Άννα Κοκκίνου επισημαίνει: «Πελοποννησιακός πόλεμος είναι η καθημερινή ζωή του ανθρώπου μέσα στην Ιστορία, που συνεχίζεται αιώνια. Συνείδησή του και φωνή του: το έργο-κληροδότημα που μας άφησε ο Θουκυδίδης. Η ιστορία του είναι ένα πανόραμα της φύσης του ανθρώπου, νοιώθοντας την κανείς, ο θαυμασμός και η φρίκη για το είδος γίνονται ένα.
Πιστεύω ότι μια σύγχρονη αφήγηση αυτής της ιστορίας είναι ο καλύτερος και καθαρότερος τρόπος αναπαράστασης του πώς θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε την εποχή μας. Παρότι αναφέρεται με χρονολογική σειρά σε πάρα πολλά επεισόδια του πολέμου, η ροή και η ενότητα του ύφους της αφήγησης δίνει στις επιλογές της παράστασης την ελευθερία και τη σαφήνεια του στόχου της:
Να καθρεφτιστεί το ήθος και η αντίσταση του ανθρώπου απέναντι στην ίδια του τη φύση.  Η ιδιομορφία της εκφοράς αυτού του λόγου μας αναγκάζει να απομακρυνθούμε από τους κοινούς «φυσικούς» τρόπους της και να αναζητήσουμε στην απανταχού τεχνολογία δυνατότητες πληρέστερης και αποδοτικότερης αναπαραγωγής του, δοκιμάζοντας έτσι τις ίδιες του τις αντοχές. Η σχέση μου με τον Θουκυδίδη είχε αρχίσει να εξυφαίνεται από παλιά, και την ανταλλαγή της με το κοινό θεωρώ ως αναγκαία πράξη ολοκλήρωσης της».



Μετάφραση: Ν.Μ.Σκουτερόπουλος
Δραματουργική επεξεργασία: Άννα Κοκκίνου-Νίκος Φλέσσας
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Σκηνικό: Άννα Κοκκίνου
Φωτισμοί: Χρήστος Τσόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Λία Ανδρέου
Φωτογραφίες: Σταύρος Σταβέρης.

Ερμηνεύει η Άννα Κοκκίνου.


ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]

Πού: Θέατρο Σφενδόνη, (Μακρή 4, Μακρυγιάννη, Αθήνα, τηλ. 215 5158958)
Πότε:
Κάθε Τετάρτη και Κυριακή στις 19:00, Παρασκευή και Σάββατο στις 20:00, έως 8 Ιουνίου 2014
Πόσο
: 15, 10 (μειωμένο)





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news