Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

[Βασιλιάς Ληρ] του W.Shakespeare ~ ΘΕΑΤΡΟ

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ] Του Κορνήλιου Ρουσάκη
 Ο Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ —έργο γραμμένο ανάμεσα στο 1604 και 1606— παρακολουθεί τη ζωή ενός βασιλιά από τη στιγμή που αποφασίζει να μοιράσει την περιουσία και το βασίλειό του στις τρεις κόρες του. Η αποτυχία του Ληρ να λάβει σωστές αποφάσεις, οδηγούν σε μια διαμάχη και έναν πόλεμο που αφήνει πολλούς νεκρούς στο πέρασμα του. Το έργο του Σαίξπηρ δεν είναι —μόνο— ένα πολιτικό έργο. Οι διαπροσωπικές, οικογενειακές σχέσεις παραμένουν διαρκώς στο δραματουργικό επίκεντρο. Αρκετοί θεατρικοί κριτικοί επισημαίνουν πως στο επίκεντρο της σαιξπηρικής αυτής τραγωδίας βρίσκεται η τρέλα του Ληρ, η οποία έρχεται έπειτα από την απόφαση του να αποκληρώσει μια από τις κόρες του, τη λατρεμένη του Κορντέλια, το «μόνο παιδί του που τον αγαπά αληθινά», όπως ο ίδιος ο Ληρ αναφέρει. Η αποκλήρωση της Κορντέλια κινητοποιεί τη δραματουργική μηχανή του έργου και ενεργοποιεί την πλοκή. Στη συνέχεια, οι άλλες δύο κόρες προδίδουν τον πατέρα τους και τον διώχνουν από τον πύργο. Ο Ληρ μετατρέπεται σε άστεγο και ταλαιπωρημένο άνδρα που περιπλανιέται έξω στο κρύο, ενώ εμφανίζονται οι πρώτες σπίθες του πολέμου.

Τώρα στη θεατρική σκηνή

Βασιλιάς Ληρ του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παπαγιάννη.



Το «Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν» και ο καλλιτεχνικός οργανισμός «Αστυθέα» παρουσιάζουν την εμβληματική τραγωδία του Σαίξπηρ.

Με επίκεντρο τον τραγικό ήρωα και περιβάλλον τις σκοτεινές δολοπλοκίες που εξυφαίνονται χάριν της εξουσίας την οποία παραδίδει ο γερασμένος και μωρός βασιλιάς, η παράσταση εστιάζει  στην εγκατάλειψη, τη μοναξιά και την «εξ αποκαλύψεως» συνειδητοποίηση από τους ήρωες των απλών, όχι όμως και αυτονόητων, αξιών - όπως η αγάπη και η ανθρώπινη φύση καθ' αυτή.

Μετάφραση: Διονύσης Καψάλης
Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Παπαγιάννης
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Κοστούμια-σκηνικός διάκοσμος: Βασιλική Σύρμα
Σχεδιασμός φωτισμού: Μελίνα Μάσχα
Ηχητικός σχεδιασμός: Θέμης Παντελόπουλος, Φοίβος Παπαγιάννης
Επιμέλεια κίνησης: Χριστιάνα Κοσιάρη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ξανθή Ραυτοπούλου
Παίζουν:  Χάρης Εμμανουήλ, Μαριάννα Πολυχρονίδη, Δημήτρης Λιόλιος, Σωτήρης Τσακομίδης, Γιώργος Οικονόμου, Νικόλας Παπαγιάννης, Ελένη Βλάχου, Βασίλης Ζώης, Ηρώ Διαμάντη.


Στο ρόλο του Βασιλιά Ληρ ο Δημήτρης Παπαγιάννης.

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ
 [in
fo]


Πού:
Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, (Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα, τηλ. 210 3222464)
Πότε:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 20:00, έως 1 Ιουνίου 2014
Πόσο:
15, 10 (μειωμένο), 10 (Πέμπτη, γενική είσοδος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news