Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

[Τάσος Ζωγράφος : Έκθεση στην Πινακοθήκη του Δ.Αθηναίων] ~ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ο Τάσος Ζωγράφος γεννήθηκε στη Λειβαδειά το 1926. Στην Αθήνα ήρθε το 1940 έζησε τον πόλεμο και την κατοχή Το '47 έδωσε στη Σχολή Καλών Τεχνών αλλά δεν φοίτησε λόγω των γεγονότων του Εμφυλίου. Από το '46 άρχισε να δουλεύει στη σκηνογραφία πότε σαν ζωγράφος ποτέ σαν μπογιατζής. Στα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο έκανε σκηνογραφίες σε πολλά θεατρικά έργα. Το '50 γύρισε στην Αθήνα και δούλεψε ως ζωγράφος σκηνικών στο Ελεύθερο Θέατρο. Το Εθνικό τον είχε αποκλείσει για τα "κοινωνικά" του φρονήματα .Το '53 άρχισε να κάνει σκηνικά σε μικρά θέατρα. Ως σκηνογράφος καθιερώθηκε το '55 με τη δουλειά του στο φιλμ του Ν Κούνδουρου "Ο Δράκος". Από τότε έκανε σκηνογραφία και κοστούμια σε 200 ταινίες. Έχει σκηνογραφήσει πάνω από 90 έργα στο Θέατρο και πολλές σειρές στην τηλεόραση Έχει πάρει 5 βραβεία για τη δουλειά του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ένα κρατικό και 2 της Ελληνικής Τηλεόρασης.
Ως ζωγράφος έκανε 8 εκθέσεις ατομικές και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό Έργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές και πινακοθήκες Έχει γράψει δοκίμια και μελέτες για τη σκηνογραφία σε περιοδικά τέχνης κι εφημερίδες παραμύθια κι ένα θεατρικό έργο για παιδιά. Ο Τάσος Ζωγράφος πέθανε τον Απρίλιο του 2011 σε ηλικία 85 ετών. Το σύνολο της σκηνογραφικής του δουλειάς τιμήθηκε με πολλά βραβεία από το κράτος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Στη δεκαετία του '70 ο Ζωγράφος βρέθηκε αντιμέτωπος με το καβαλέτο και έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση έργων, το 1979, στον Ζυγό. Ήταν μεγάλη η ανάγκη να αποτυπώσει τις δικές του εκφραστικές ανησυχίες, σε πεδίο εντελώς ιδιωτικό, μακριά από την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου, κάθε φορά, θέματος από τον κινηματογράφο ή το θέατρο.
Η ζωγραφική του από αυτήν, ακριβώς, την πολύτιμη ελευθερία ορίζεται. Με παρακαταθήκες από τη λαϊκή παράδοση, ο Ζωγράφος δημιουργεί έναν κόσμο δικό του, στον οποίο πρωταγωνιστούν γοργόνες, νεοκλασικά, σκιάχτρα με τη συμβολική ή τη μεταφυσική τους εκδοχή, καράβια, κατάφορτες πορτοκαλιές, άγγελοι, γυναίκες χιμαιρικές, ο Διγενής, ο πατέρας του και οι ήρωες-άγιοί του, ο Καραγκιόζης και ο Θεόφιλος Χατζημιχαήλ να αιωρούνται σε απόλυτα υπερρεαλιστική διάσταση. Θέματα-φετίχ που επανέρχονται με συγκινητική συνέπεια και στοιχειοθετούν ένα παρηγορητικό σύμπαν από ψηφίδες της ιστορίας, του λαϊκού πολιτισμού, του αρχαίου μύθου, μιας παγανιστικής λατρείας προς τη φύση, όλα από τον μοναδικό οίστρο , την Ελλάδα.
Αφηγείται τις σκηνές του με πολλές λεπτομέρειες και με μορφές που διακρίνονται από τις δραματικές και παγωμένες κινήσεις τους. Επιλέγει τη μετωπικότητα και το στιλιζάρισμα. Χρησιμοποιεί έντονα ζωηρά χρώματα, τονικά αδιαβάθμητα, χωρίς καθόλου φωτοσκιάσεις που ενισχύουν την επιπεδότητα του εικαστικού αποτελέσματος. Μεγεθύνει ή μικραίνει τις μορφές του και παραμορφώνει συνειδητά τις αναλογίες τους με καθαρά συναισθηματικά κριτήρια κι ανάλογα πάντοτε με τη σημασία που θέλει να τους προσδώσει. Η συνειδητή υπαγωγή του κάτω από τα πρότυπα της λαϊκής τέχνης, αλλά και μαζί ο έντεχνος - και την ίδια στιγμή πεισματικά και εσκεμμένα απλοϊκός - μετασχηματισμός αυτών των προτύπων τον τοποθετούν στα πλαίσια της ναΐφ ζωγραφικής. Ολα αυτά μαζί - στοιχεία του προσωπικού ζωγραφικού του κώδικα - λειτουργούν ως όχημα που μας ταξιδεύει στα όνειρά του.
Η επί 60 χρόνια γόνιμη και δημιουργική πορεία του σκηνογράφου-εικαστικού καλλιτέχνη Τάσου Ζωγράφου παρουσιάζεται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων – κτήριο Μεταξουργείου, προσφέροντας τη δυνατότητα στους φιλότεχνους να δουν 150 έργα, αντιπροσωπευτικά της δουλειάς του ως σκηνογράφου-ενδυματολόγου στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όσο και της ζωγραφικής του διαδρομής.
Στο πλαίσιο της έκθεσης
θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις
από την επιμελήτρια της έκθεσης Νέλλη Κυριαζή:
Σάββατο, 17 Μαΐου ώρα 22.00, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Νύχτας των Μουσείων
Κυριακή, 1 Ιουνίου ώρα 11.30
Κυριακή, 15 Ιουνίου ώρα 11.30
Κυριακή, 22 Ιουνίου ώρα 11.30


Η έκθεση διοργανώνεται από τη γυναίκα του καλλιτέχνη, Έφη Ζωγράφου, με την συνεργασία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού, Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.
Την επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου είχε η Νέλλη Κυριαζή, την καλλιτεχνική επιμέλεια του καταλόγου η Σαλώμη Παπαδοπούλου, ενώ τη φωτογράφιση των έργων έκανε ο Νίκος Ζερβός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news