Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

[Στη σωφρονιστική αποικία του Φραντς Κάφκα] του Σ.Στρούμπο ~ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ 2014


Σε ένα μη προσδιορίσιμο χωρικά και χρονικά ολοκληρωτικό καθεστώς η βιαιότητα του εξουσιαστικού συστήματος επιβάλλεται στα άτομα με τον εξής τρόπο: Ο κατηγορούμενος, χωρίς να γνωρίζει ούτε την ποινή, ούτε το παράπτωμα του, τοποθετείται σ’ ένα μηχάνημα «σωφρονισμού» το οποίο, στην κυριολεξία, εγγράφει μέχρι θανάτου στο σώμα του το νόμο που παραβιάστηκε. Έτσι, ο κατηγορούμενος «ενσωματώνει» με τον πιο άμεσο τρόπο τον κοινωνικό νόμο.
 Εγκλεισμός του ανθρώπου από το ίδιο του το φυσικό περιβάλλον (η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια ερημική και άγονη κοιλάδα από την οποία δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής). Εγκλεισμός από το ολοκληρωτικό κοινωνικό σύστημα εντός του οποίου ζει (η σχέση της «Σωφρονιστικής Αποικίας» με τα κάθε μορφής στρατόπεδα συγκέντρωσης σε όλο το φάσμα του 20ου αιώνα, αλλά και σήμερα είναι εμφανής). Αλλά και Εγκλεισμός του ανθρώπου μέσα στο ίδιο του το σώμα.
Πρόκειται για μια α-δυνατότητα διαφυγής από μια συγκεκριμένη ψυχο-κοινωνική συνθήκη ύπαρξης – κατά πόσο μπορεί ένας στρατιώτης του Ιράκ ή του Βιετνάμ να ξεχάσει…, ή να διαφύγει από το ήδη υπάρχον βίωμα της διαπραχθείσας βαρβαρότητας…;

Η νομή και η κατοχή του σώματος ως πολιτική πράξη. Το ανθρώπινο σώμα ως ακατανόητη και αφόρητη πραγματικότητα, αναγκαία για το σύστημα, αλλά και αναλώσιμη συγχρόνως. Στη σωφρονιστική αποικία του Κάφκα ο άνθρωπος είναι η τροφή της εξουσίας. Ο σκηνοθέτης Σάββας Στρούμπος και η ομάδα Σημείο Μηδέν, για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη σύγχρονη γενιά ταλαντούχων δημιουργών, προσεγγίζουν εκ νέου τον καφκικό κόσμο και τον νοηματοδοτούν διττά: Το πάσχον σώμα είναι το σκηνικό περιβάλλον, αλλά και το προνομιακό πεδίο εγγραφής των νόμων, της ηδονής και της οδύνης στις διαχρονικές κοινωνίες σωφρονισμού.



Διάρκεια: 60 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) 

Που: Πειραιώς 260, Αποθήκη
Πότε: 18-20 Ιουνίου


Τιμές εισιτηρίων:

15€
Φοιτητικό: 5€
Μειωμένο: 10€
Κάρτα ανεργίας: 5€
ΆμεΑ: 5€

πηγές : greekfestival.gr , shmeiomiden.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news