Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

[Με τα δόντια] του Θόρντον Γουάιλντερ ~ ΘΕΑΤΡΟ


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [ΠΑΜΕ ΘΕΑΤΡΟ]
Του Κορνήλιου Ρουσάκη
Το έργο του Θόρντον Γουάιλντερ, Με τα δόντια (πρωτότυπος τίτλος The Teeth of our Skin) πρωτοπαρουσιάστηκε στο Θέατρο Plymouth της Νέας Υόρκης, στις 18 Νοεμβρίου 1942. Μέσα από την απεικόνιση της ζωής της οικογένειας Antrobus (που παραπέμπει ευθέως στην ελληνική λέξη «άνθρωπος»), ο συγγραφέας «αποτίει» φόρο τιμής στον γερμανικό εξπρεσιονισμό, στο μπουρλέσκ, και το βαριετέ.
Στο έργο, μια «αγία» οικογένεια κρατιέται με νύχια και με δόντια από τη ζωή. Επιβιώνει από τους παγετώνες, τους κατακλυσμούς, τους πολέμους. Επιζεί χιλιάδες χρόνια τώρα. Χωρίς να διδάσκεται, ωστόσο, τίποτα από την ιστορία. Απλώς ζει και θα συνεχίζει να ζει. Η εξωφρενική αυτή κατάσταση δεν έχει φυσικά ουδεμία σχέση με τη δική μας πραγματικότητα.
Οι χαρακτήρες του έργου δεν ασχολούνται μόνο με ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία τους και τις επιμέρους πτυχές των σχέσεων τους. Τους απασχολεί η καθημερινή τους επιβίωση. Στο έργο καθρεπτίζονται οι πραγματικές θυσίες που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, η κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού, η εξάπλωση της βίας.

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Με τα δόντια του Θόρντον Γουάιλντερ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Το έργο του Γουάιλντερ παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, τον Νοέμβριο του 1954, σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Μετά την ιστορική, εκείνη, παράσταση, το έργο δεν έχει ανέβει άλλη φορά από επαγγελματικό θίασο. Αυτή τη χρονιά —και ακριβώς εξήντα χρονιά μετά την πρώτη φορά— το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει μια ελεύθερη διασκευή πάνω στο έργο του Γουάιλντερ.

Επιμέλεια μετάφρασης: Γιώργος Δεπάστας
Διασκευή: Γιάννης Μόσχος
Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Σκηνοθεσία κινηματογραφικού υλικού: Χρήστος Δήμας
Κίνηση: Ανθή Θεοφυλίδου
Μουσική επιμέλεια: Άγγελος Τριανταφύλλου
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου.

Παίζουν: Φωτεινή Αθερίδου, Αντίνοος Αλμπάνης, Θανάσης Δήμου, Ιωάννα Μαυρέα, Άγγελος Μπούρας, Ιωάννα Παππά.

Πού: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν – Υπόγειο (Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, τηλ. 210 3228706)
Πότε: Σάββατο στις 21:15, Κυριακή στις 20:00, Δευτέρα, Τρίτη στις 21:15, Τετάρτη στις 18:00, από 10 Νοεμβρίου 2014 έως 12 Ιανουαρίου 2015.
Πόσο: Δευτέρα-Τετάρτη: 15, 10 (φοιτητικό, ανέργων)
Σάββατο-Κυριακή: 16, 12 (φοιτητικό, ανέργων)









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news