Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

William Morris ~ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ



"A Brief Biography of William Morris" by Nicholas Salmon
Ο Γουίλλιαμ Μόρις γεννήθηκε στο Walthamstow, στο Essex, 24 Μαρτίου 1834. Ήταν γιος ενός εύπορου επιχειρηματία κι είχε μια ευτυχισμένη παιδική ηλικία πριν γίνει δεκτός στο κολλέγιο Marlborough and Exeter στην Οξφόρδη.
Στην αρχή σκεφτόταν να γίνει κληρικός αλλά τ’ αναγνώσματά του σχετικά με την κοινωνική κριτική του
Carlyle, Kingsley και Ruskin τον έκαναν να αφοσιωθεί στην τέχνη. Όταν άφησε την Οξφόρδη, ο Μόρις δούλεψε για λίγο στην αρχιτεκτονική εταιρεία Gothic Revival αλλά σύντομα έφυγε αποφασισμένος να γίνει ζωγράφος.
Ο θαυμασμός του για τους προ-Ραφαηλικούς καλλιτέχνες τον οδήγησαν στην γνωριμία με τον Dante Gabriel Rosseti του οποίου η επήρεια φαίνεται στον μοναδικό διασωθέντα πίνακα του Μόρις La Belle Iseult

Γύρω στο 1860  ο Μόρις αποφάσισε ότι το δημιουργικό του μέλλον βρίσκεται στις διακοσμητικές
τέχνες. Η καριέρα του ως σχεδιαστής ξεκίνησε όταν διακόσμησε το Κόκκινο Σπίτι, στο
Bexleyheath το οποίο έκτισε ο Φίλιπ Γουέμπ.
Η επιτυχία αυτού του έργου οδήγησε στον σχηματισμό της εταιρείας
Morris, Marshall, Faulkner & Co το 1861. Η εταιρεία έγινε ιδιαίτερα γνωστή για τα βιτρό της τα οποία υπάρχουν σε πολλές εκκλησίες της Βρετανίας. Ο Μόρις παρήγαγε 150 σχέδια τα οποία συνήθως χαρακτηρίζονται από γοητευτικά σχέδια με φύλλωμα. Επίσης ασχολήθηκε εκτενώς με τον σχεδιασμό υφασμάτων.  Ασχολήθηκε επίσης με την συγγραφή και εικονογράφηση και ήταν θαυμαστής των μεσαιωνικών τεχνών.
Μεταξύ των άλλων ασχολήθηκε με Ισλανδικές και κλασσικές μεταφράσεις όπως
Sigurd the Volsung, The Pilgrims of Hope. Τα γνωστότερα έργα του συμπεριλαμβάνουν τα βιβλία Η Άμυνα της Γκουίνεβιρ και Άλλα Ποιήματα (1858), Ο Γήινος Παράδεισος (1868-1870), Ένα Όνειρο του Τζον Μπολ(1888), το ουτοπικό Νέα από το Πουθενά(1890) και το φανταστικό μυθιστόρημα Το Πηγάδι στο Τέλος του Κόσμου(1896). Υπήρξε σημαντική προσωπικότητα που συνέβαλε στη διάδοση του σοσιαλισμού στη Βρετανία, ιδρύοντας τον Σοσιαλιστικό Σύνδεσμο το 1884.

Το 1890 ίδρυσε το τυπογραφείο Kelmscott κοντά στο τελευταίο του σπίτι στο Χαμσμιθ. Ο Μόρις σχεδίασε τρεις τύπους τυπογραφίας επηρεασμένος από την Ιταλική και Γερμανική τυπογραφία του 15ου αιώνα. 66 τόμοι εκδόθηκαν από το τυπογραφείο μεταξύ των οποίων και μια εκπληκτική έκδοση των Έργων του Τζέφρι Τσόσερ το 1896.
Ο Μόρις πέθανε στο σπίτι του, στο Κελμσκοτ  στις 3 Οκτωβρίου του 1896.


Επιμέλεια - απόδοση Μαρία Ροδοπούλου

Πηγές http://www.morrissociety.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news