Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

California Dreamin' [2007]


Κινηματογραφική Πρόταση της εβδομάδας
California Dreamin' - Cristian Nemescu 2007 [Κριτική]
 _γράφει ο Γιώργος Ρούσσος
baphomet

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, ο σταθμάρχης του τοπικού σιδηροδρομικού σταθμού σε ένα μικρό ρουμάνικο χωριό που τυχαίνει να είναι και ο τοπικός γκάνγκστερ, σταματά ένα τρένο του ΝΑΤΟ που μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό. Η μεταφορά που επιβλέπεται από Αμερικανούς στρατιώτες, γίνεται σε ρουμάνικο έδαφος χωρίς επίσημα έγγραφα και βασίζεται σε μια προφορική έγκριση της ρουμάνικης κυβέρνησης. Η άφιξή τους όμως μετατρέπει το χωριό στο χωριό των χιλίων ευκαιριών, αλλά βέβαια δεν είναι ευπρόσδεκτοι από όλους...
Ιδιαίτερη ταινία, συναισθηματικά φορτισμένη, που ρίχνει μια έξυπνη και πολύπλευρη ματιά, στα Βαλκάνια, με φόντο την άφιξη ενός Νατοϊκού τρένου, το οποίο επιβλέπεται ως επί το πλείστον από Αμερικανούς στρατιώτες και που αναγκάζεται να σταματήσει, σε ρουμάνικο έδαφος.

Η ταινία California Dreamin' (2007), είναι η πρώτη και δυστυχώς,  η τελευταία ταινία του Κριστιάν Νεμέσκου. Ο σκηνοθέτης από την Ρουμανία, σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα τον Αύγουστο του 2006, λίγες μόλις ημέρες, αφού είχε ολοκληρώσει την ταινία του, η οποία βρισκόταν σε φάση post-production, όταν συνέβη το μοιραίο ατύχημα.


Ο Κριστιάν Νεμέσκου, γεννήθηκε το 1979. Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Κινηματογράφου της Ρουμανίας το 2003. Οι πρώτες του μικρού μήκους ταινίες προβλήθηκαν σε περισσότερα από 50 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και απέσπασαν αρκετά βραβεία.

Η ταινία του "C Block Story" (2003), που προβλήθηκε στο 44ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης μικρού μήκους ταινίας από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου. Η επίσης, μικρού μήκους ταινία του, "Για τη Μαριλένα" (2006), προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2006.
Το φιλμ, California Dreamin' (2007), όντας η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, προβλήθηκε λίγους μήνες, μετά τον θάνατό του, στο Φεστιβάλ Καννών, κερδίζοντας το Μεγάλο Βραβείο, στο τμήμα "Ένα κάποιο βλέµµα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news