Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

LOVE LOVE LOVE


[πάμε ΘΕΑΤΡΟ]
[Love, Love, Love] του Μάικ Μπάρτλετ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη
στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, (Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα)
_γράφει ο  Κορνήλιος Ρουσάκης

ιστορικά στοιχεία έργου
Ο Μάικ Μπάρτλετ γεννήθηκε το 1980 στην Οξφόρδη. Σπούδασε θέατρο στο πανεπιστήμιο του Leeds.
Τον Ιούλιο του 2005 συμμετείχε στο φεστιβάλ «Νέες Φωνές» του θεάτρου Old Vic, με το έργο Comfort, που έπρεπε να γραφτεί και να παρουσιαστεί μέσα σε 24 ώρες. Το ραδιοφωνικό του έργο Not Talking μεταδόθηκε από το BBC τον Μάρτιο του 2007. Θέμα του οι αντιρρησίες συνείδησης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και η βία εντός των ενόπλων δυνάμεων. Για αυτό το έργο τιμήθηκε με το Tinniswood Award.
Τον Μάιο του 2007 ξεκινά η θεατρική του παρουσία στο Royal Court Theatre με το έργο My Child, ενώ συνεργάστηκε και με το Bush Theatre.
To 2009 έκανε πρεμιέρα το έργο Cock που βραβεύτηκε με το Laurence Olivier Award. Έργο που παίχτηκε και στην Αθήνα, στο θέατρο Θησείον, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.
Το καλοκαίρι του 2010 έρχεται η πρώτη συνεργασία του Μπάρτλετ με το Εθνικό θέατρο της Αγγλίας. Το Earthquakes in London, που σκηνοθέτησε ο Rupert Goold, θεωρήθηκε από τον κριτικό της Guardian, Michael Billington σαν «ένα επικό έργο για την κλιματική αλλαγή, τη διαφθορά, τη σύγκρουση των γενεών». Ενώ ο Charles Spencer της Daily Telegraph το χαρακτήρισε «μια θεατρική εμπειρία που ισοδυναμεί με μια συναρπαστική βόλτα με τρενάκι του λούνα παρκ».
Το 2010 ακολούθησε το Love, Love, Love που παρουσιάστηκε πρώτα σε εθνική περιοδεία και στη συνέχεια στο Royal Court.
To 2012 o Μπάρτλετ πειραματίστηκε σε διαφορετικά είδη γραφής. Διασκεύασε τους κινηματογραφικούς Δρόμους της φωτιάς για το θέατρο και τη Μήδεια του Ευριπίδη και έγραψε το σενάριο της αστυνομικής τηλεοπτικής σειράς The Town.

_________________________________


Τώρα στη θεατρική σκηνή
Love, Love, Love του Μάικ Μπάρτλετ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη

Ο συγγραφέας καταπιάνεται με τη γενιά του ’68 και τα παιδιά της. Μέσα από τη σαραπεντάχρονη εκρηκτική σχέση ενός ζευγαριού, ο Μπάρτλετ μιλάει για ολόκληρη τη γενιά του ’68 (τη δική μας «γενιά του Πολυτεχνείου»), τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη διαμόρφωση της σύγχρονης κοινωνίας και τη σχέση της με τα παιδιά της, καταλήγοντας ουσιαστικά στο ερώτημα: Είναι η γενιά του ‘68 υπεύθυνη για τα παιδιά της; Τους υπερχρεωμένους τριανταπεντάρηδες του σήμερα...;

Ο Κεν και η Σάντρα γνωρίζονται στα δεκαεννιά τους, κατά τη διάρκεια του περίφημου «καλοκαιριού της αγάπης» (1967), ενώ οι Μπητλς τραγουδούν σε πρώτη παγκόσμια ζωντανή τηλεοπτική αναμετάδοση, το τραγούδι τους All you need is love. Με σημαία τους το στίχο «love, love, love», (εξ΄ου και ο τίτλος του έργου) ο Κεν και η Σάντρα, γεμάτοι όνειρα, ορμή και επιθυμία ν’ αλλάξουν τον κόσμο, θα ενώσουν τις ζωές τους. 
Το έργο μέσα από τις τρεις πράξεις του, τοποθετημένες το 1967, το 1990 και το 2011, παρακολουθεί την εξέλιξη τους και τη σχέση τους με τα παιδιά τους. Ταυτόχρονα όμως παρακολουθούμε και τη διαμόρφωση ενός νέου είδους χάσματος ανάμεσα στις δύο γενιές. Ενός χάσματος που έχει τη ρίζα του στην οικονομική κρίση και στο πλαίσιο του οποίου οι γονείς είναι οι «έχοντες» και τα παιδιά οι «μη έχοντες».
Με χιούμορ αλλά και πολιτική διάθεση, ο συγγραφέας θέτει μια σειρά από καίρια ερωτήματα: Τι απέγινε ο ιδεαλισμός της γενιάς του ‘68; Γιατί τα παιδιά αυτής της γενιάς δεν έχουν τις ευκαιρίες που είχαν οι γονείς τους; Είναι άραγε λάθος των γονιών τους, φταίει ο τρόπος που τους μεγάλωσαν, η κοινωνία που τους παρέδωσαν ή κάθε γενιά πρέπει να αναλαμβάνει έτσι κι αλλιώς την ευθύνη για την κατάσταση της; Η παλιότερη γενιά «οφείλει» τελικά να βοηθάει τη νεότερη; Και μέχρι πότε;
Η παράσταση τοποθετεί το έργο στο πλαίσιο ενός πάρτυ που ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και τελειώνει το 2011. Ενός πάρτυ με πολλή-πολλή μουσική, η οποία και σηματοδοτεί το πέρασμα των τελευταίων σαράντα πέντε ετών που άλλαξαν τον κόσμο. 
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, φωτισμοί: Νίκος Βλασσόπουλος, μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος, βίντεο: Διαμαντής Καραναστάσης, βοηθός σκηνοθέτη: Ηλίας Λάτσης.
Παίζουν: Διαμαντής Καραναστάσης, Άννα Κουτσαφτίκη, Νέστωρ Κοψιδάς, Ειρήνη Στρατηγοπούλου, Κώστας Σιλβέστρος.


info
Που: Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, (Φρυνίχου 14, Πλάκα, Αθήνα).
Πότε: Τετάρτη & Κυριακή στις 20:00, Πέμπτη, Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 18:15 & 21:15.
Πόσο: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 15, (φοιτητικό, νέοι κάτω των 25 ετών, άνεργοι ΟΑΕΔ) 10.
Σάββατο, Κυριακή: 20, (φοιτητικό) 15,  νέοι κάτω των 25 ετών, άνεργοι (ΟΑΕΔ): 10.



ΘΕΑΤΡΟ
κάθε Δευτέρα

[σ2013 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news