Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΘΕΑΤΡΟ: [Θεατές] του Μάριου Ποντίκα.

ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΣΤΗΛΗ [Πάμε Θέατρο] του Κορνήλιου Ρουσάκη

[ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ] Ο Μάριος Ποντίκας γεννήθηκε το 1942 στη Μυτιλήνη. Ανήκει μαζί με τη Λούλα Αναγνωστάκη, τον Γιώργο Σκούρτη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Δημήτρη Κεχαίδη και τον Γιώργο Διαλεγμένο στους θεατρικούς συγγραφείς που σημάδευσαν το νεοελληνικό θέατρο στα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Στα έργα του παρατηρεί με παιγνιώδες ύφος και σαρκαστική ματιά, τα τρωτά της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικές παλινδρομήσεις της σύγχρονης Ελλάδας. 
Από τα έργα του ξεχωρίζουν το Τρομπόνι, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από το Θεατρικό Εργαστήρι Θεσσαλονίκης το 1973, Η διαθήκη που ανέβηκε στο Θεσσαλικό Θέατρο το 1977 και Οι θεατέςΟι εσωτερικές ειδήσεις και Η γυναίκα του Λωτ (και τα τρία στο Θέατρο Στοά του Θανάση Παπαγεωργίου και της Λήδας Πρωτοψάλτη). Συνεργάστηκε και με το Θέατρο Τέχνης-Κάρολος Κουν, το 1980 με το έργο Ο γάμος.

_________________________

Τώρα στη θεατρική σκηνή
Θεατές του Μάριου Ποντίκα, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Δύο γειτονικά δωμάτια ενός άθλιου ξενοδοχείου, αποτελούν τους σκηνικούς πόλους του έργου. Στο πρώτο, μια εξαθλιωμένη γυναίκα, που δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την τραγική καθημερινότητά της, δολοφονεί τον κοινωνικά απόκληρο άντρα της, έναν μικροπωλητή, θύμα του εμφυλίου και στη συνέχεια αυτοκτονεί. Στο δεύτερο, ο "γείτονας", ένας άνεργος ηδονοβλεψίας, παρακολουθεί με έκπληξη αλλά και με απάθεια τα δρώμενα από μια τρύπα στον τοίχο του δωματίου του και αργότερα τα διηγείται με ψυχραιμία στην εξίσου ψυχικά ακρωτηριασμένη ερωμένη του. Το ζευγάρι σχολιάζει με σκληρότητα την κατάρρευση της σχέσης των "γειτόνων" τους, χωρίς να είναι σε θέση να αντιληφθεί τη δική του τραγική αποξένωση.

Το έργο, γραμμένο πριν από 40 περίπου χρόνια,  διατηρεί, με την καθαρή, οξεία ματιά του, μια εκρηκτική δυναμική, και αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρο στη σημερινή κοινωνία της αποξένωσης, της συναισθηματικής σκληρότητας και της πολιτικής απάθειας. Χρησιμοποιώντας εύστοχα το σύστημα των αντικατοπτρισμών, ο συγγραφέας ασκεί μια σκληρή κριτική στον ψυχικά τραυματισμένο άνθρωπο, που είτε αδιαφορεί για το δράμα του διπλανού  είτε απομονώνεται για να δώσει μόνος του λύση στα προβλήματά του, καταλήγοντας πολλές φορές στις πιο καταστροφικές επιλογές. 

Σκηνικά-Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Βλάχου
Παίζουν: Στεφανία Γουλιώτη, Νικόλας Παπαγιάννης, Άλκηστις Πουλοπούλου, Νίκος Ψαρράς

ΣΟΔΕΙΕΣ ΘΕΑΤΡΟΥ [info]
Που: Εθνικό Θέατρο, (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα, τηλ. 210 5288170)
Πότε: Τετάρτη-Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 17:30 και στις 21:00, Κυριακή στις 19:00, έως 13 Οκτωβρίου.
Πόσο: 15, 12 (ομαδικό), 10 (φοιτητικό), 5 (ανέργων, ΑΜΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ταχυδρομική Διεύθυνση Εντύπου
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΣΟΔΕΙΑ
ΛΙΝΑ Κ. ΤΖΙΑΜΟΥ
Τ.Κ. 18050 | ΣΠΕΤΣΕΣ
(αποστολή βιβλίων)

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο | SODEIA@ymail.com
(αποστολή κειμένων, προτάσεων κ.α.)

Blogger templates


Blogger news